İlgili Yazılar

Microsoft ve Lisp: Ya da .NET CLR Garbage Collector Hangi Dilde Yazıldı?

FZ

USENET comp.lang.lisp forumundaki eğlenceli bir mesaj dikkatimi çekti paylaşmak istedim.

Meğer meşhur .NET platformunun ana bileşenlerinden biri olan CLR (Common Language Runtime) sisteminin çöp toplayıcısı (garbage collector) Lisp ile yazılmış.

Sağlam Lisp "hacker"larından olan ve bir süredir MS için çalışan, CLR'nin baş mimarlığını yapan Patrick Dussud'un yazdığı Lisp kodu daha sonra bir Lisp'ten C'ye dönüştürücü ile C'ye dönüştürülmüş ve bu kod da MS'deki bir stajyer programcı tarafından "temizlenip" derlenip piyasaya sürülmüş.

Lisp ve .NET konusu açılmışken: Her iki dünyadan da vazgeçmek istemeyenler için enteresan projeler çıkmaya başladı: L Sharp .NET (C#'tan çok daha eğlenceli ;-), RDNZL ve FOIL.

eXtreme Programming ve Bir Başarı Öyküsü

FZ

Bill Clementson son blog girdilerinden birinde birkaç gün önce gerçekleştirdikleri etkinlikte sunum yapan ve bir başarı öyküsü aktaran Ken Dickey'e yer vermiş.

Avustralya kökenli başarılı bir start-up olan Memetrics'in öyküsünü çarpıcı bir dille anlatan Dickey, eXtreme Programming metodolojisi ve Common Lisp'ten faydalanarak geliştirdikleri sistemi anlatan güzel bir sunum hazırlamış.

Keskin rekabetten ve gizli silahların gücünden hoşlananlar için incelenesi bir örnek. Afiyet olsun.

Common Lisp ile Oyun Programlama

FZ

Frank Buss, Common Lisp kullanarak Aqueaduct isimli bir mantık bulmaca oyunu (puzzle) geliştirmiş.

Bir grafik kullanıcı arayüzü de olan oyun MS Windows, GNU/Linux ve Mac OS X ortamlarında (kodda bir değişiklik gerektirmeden) çalışabiliyor. Kaynak kodu meraklısı için öğretici olabilir.

Paul Graham’ın Startup Destek Şirketi İlk Meyvelerini Veriyor

FZ

Paul Graham'ın startup şirketlere destek olma amacı ile kurduğu Y Combinator* ilk meyvelerini vermeye başladı.

Y Combinator'dan aldıkları destekle bir şirket kuran iki genç üniversite mezunu http://reddit.com sistemini devreye soktular.

Hedeflerinde kısaca şunu diyorlar: "Her Internet kullanıcısının ana sayfası olmak istiyoruz." İnsanda Google çağrışımı yapan bir cümle, öte yandan sitenin sadeliği ve işlevselliği de Google'ı hatırlatmıyor değil. Fikir çok özgün değil, yeni Internet siteleri, haberler, yazılar, kısaca URLsi verilebilecek herhangi bir şey. Gönderdiğiniz haberin popülaritesi diğer üyeler tarafından belirleniyor. Buna göre sizin popülariteniz, vs. de belirleniyor. Kullanılan "karma" sözcüğü de doğrudan Slashdot'u çağrıştırmakla birlikte /. editör kaprislerinden ve yorum kirliliğinden uzakta, yepyeni bir kavramı hayatımıza katabilir.

Fonksiyonel Geometri, Lisp, Escher, Postscript: Sanat ve Bilgisayarlar

FZ

Daha önce FM'de bir Mars programlama projesi yarışması bağlamında adı geçen Frank Buss bu sefer de gündemimizi Peter Henderson'ın makalelerinden uyarladığı ve Common Lisp kullanarak gerçekleştirdiği bir fonksiyonel geometri uygulaması ile meşgul ediyor. Fonksiyonel programlamanın grafik uygulamalarını kullanarak anlaşılması bakımından çarpıcı bir örnek. Program çıktısını Postscript olarak üretiyor.

Söz konusu grafik yapılar pek çok matematikçinin ve diğer bilim insanlarının da hayranlığını kazanan Hollandalı meşhur sanatçı M. C. Escher'in yapıtlarından esinlenerek hazırlanmış.