1984'ten günümüze masaüstlerinin evrimi

0
Titus
1984 yılından beri bilgisayarların ekranında gördüğümüz pencere yöneticilerinin resimlerine kısa bir bakış atmak istersen olursa, burada resimlere ulaşabilirsiniz

İnceledikten sonra dikkatinizi çekecektir sanırım GNOME listede yer almamış nedense? Bunun yorumunu da FM üyelerine bırakıyorum.
x

Görüşler

0
simor
Gnome'u bırak, Amiga bile yok.
0
eoy
http://toastytech.com/guis/guitimeline.html
0
ebola
Verdigin linkteki yazıyı yazan kişi basit bir Mac-Windows çekişmesi kaygısı ile hareket etmiş.
Windows pek çok şeyi Mac'ten çaldı ama kötü çaldı demeye getirmiş.

Oysa bildiğim kadarı onlarda Xerox'tan çalmışlardır.
0
gnnaahh
En iyi hırsızlar en büyük oluyor galiba. ;)
0
anonim
Bu işi ilk yapan 70'li yıllarda Xerox'tur. Daha sonraları micro bilgisayarlar döneminde Atari ST serisinde GEM işletim sistemi, Amiga'da ise AMOS işletim sistemi vardı. Ayrıca arada unutulan bir sürü platform var. Mesela IBM'in OS/2, Unix'in Motif'i, SGI'nin Irix arayüzü, SUN'ın CDE ve JDE'si, X, Gnome, Enlightment, Fvwm, Icewm, Twm, Afterstep, Fluxbox, Blackbox, Xface v.s. v.s. daha bir çok işletim sistemi ve pencere yöneticisi unutulmuş. Sadece Windows ve Apple çarpışması gibi olmuş KDE arada eh işte bir tane farklı bulunsun hesabı yer almış :)
0
onurguzel
Eklemeden dayanamadım, pencere yönetim sistemi olarak Xynth Pencere Sistemi'de unutulmuş
0
onurguzel
Bir de ilgilenenler için link ekleyeyim: xynth.org
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Slicker

tongucyumruk

Son yıllarda özellikle KDE ve GNOME gibi masaüstü ortamlarının iyice olgunlaşmasıyla Linux'un masaüstü pazarında payını arttırdığı ortada (bunun getirileri, götürüleri bambaşka bir konu hiç değinmiyorum). Bu masaüstü ortamları sayesinde Windows kullanıcıları için adaptasyon sorunu büyük oranda ortadan kalkıyor. Ancak şimdiye kadar bu tip masaüstü ortamlarında Linux'un yaptığı Windows'u takip etmek olmuştu.

Minimalist Esintiler

misafir

Biz GNU/Linux kullanıcıları artık ticari bir işletim sistemi kullanmadığımızı bazen unutuyoruz. Oysa özgür bir işletim sistemi kullanıyoruz. Bu da diğer pek çok şeyin yanında seçme özgürlüğü demek.

KDE 5 Yaşında

anonim

Unix tabanlı işletim sistemlerini kullanan çoğu kişinin tercihi olan KDE 14 Ekim 1996 da ilk kez duyuruldu. Son 5 yıl içinde çok büyük başarı sağlayarak gelişen ve yayılan KDE X Windows'larımızı görsel bir hale getirdi. MS Windows a alışık olup da Unix tabanlı sistemleri de kullanan kişilerin artık MS Windows'u oyun haricinde kullanmalarını bir nebze engelledi. Doğum günün kutlu olsun KDE.
http://dot.kde.org/1003095688/

Slackware XFree86 yerine X.org'u tercih etti!

Challenger

Slashdot' ta yayınlanan habere göre, en sağlam dağıtımlardan biri olan Slackware artık XFree86 yerine X.org kullanacakmış. Daha önce de Mandrake, XFree86 lisansının değiştirilmesi nedeniyle XFree86 4.4 sürümünden vazgeçip, 4.3' e geri dönmüş. Konuyla ilgili olarak Debian, OpenBSD ve Gentoo listelerinde de tartışmalar başlamış. OpenBSD grubundan Theo de Raadt yazdığı mesajda, yeni XFree86 lisansının "kabul edilemez" olduğunu belirtiyor.

Raadt' ın mesajı
Debian listesindeki mesaj
Gentoo listesindeki mesaj

Efsane geri dönüyor

loker

Sıfırdan yazılan işletim sistemi istanbuLX, bir süredir geliştirilmesi durmuş olan pencere yöneticisi Efsane'yi kod ağacına dahil ederek üç kişilik bir ekiple desteklemeye başladığını duyurdu.

Kaynak: acikkod.org