Amazon'un Mekanik Türk'ü

0
vst
İnsanların (şimdilik) bilgisayarlardan daha iyi ve hızlı bir şekilde yaptığı işleri yapıp para kazanmak ister misiniz? O zaman Amazon'un yeni servisi "Mekanik Türk" ilginizi çekebilir.

Peki biz Türklerin konuyla ilgisi ne ki?
Anahtar isim Wolfgang von Kempelen; 1700'lü yılların ortalarında Avrupayı sarsan "Türk"ü icad eden Macar. Kempelen'in icad ettiği bu otomat, bilinen ilk satranç otomatı olarak geçiyor. Üstünde bir Türk kılığında oturan mankenin olduğu bu makinenin hilesi de şu: Aslında içinde bir başka operatör var ve oyunu bu arkadaş oynuyor. Oynuyor ve Napolyon'u da yeniyor.

Peki neden "Türk"? Herhalde, Osmanlı'nın dünyayı "titrettiği" dönemin sonlarına doğru geliştirilen bu makinenin inandırıcılığını arttırmak için...

Bakalım Amazon bu "turkish" işi nasıl kıvıracak.

PS: Hayret, bu olay pek bir google işi durmasına rağmen, Google yerine Amazon tarafından yayınlandı...

Görüşler

0
cbc
http://www.mturk.com/mturk/help?helpPage=whatis#what_is adresinde yazdığı üzere http://en.wikipedia.org/wiki/The_Turk den dolayı imiş türklüğü.
0
mentat
Alakasız olacak ama wikipedia'daki sayfanın tepesinde This article has recently been linked from Slashdot. Please keep an eye on the page history for errors or vandalism. slashdot effect'e maruz kalmışlar yani.. enteresan geldi de böyle bir not..
0
cbc

wikipedia'nın uyarısı "sunucumuz kaldırmıyor bu yükü" uyarısından ziyade "çok fazla kişi görecekse bu sayfayı, iyi niyetli olmayan kişilerin oranı da yüksek olacaktır, aman dikkat içerik yalan yanlış veri ile dolmasın" anlamında.

"slashdot etkisi" sunucunun ya da hat genişliğinin ziyaretçi sayısını kaldıramadığı zamanlarda kullanılıyor.

0
FZ
Bazı sayfalarda da "bu sayfanın politik tarafsızlığına halel gelmiştir, dikkatli olun" gibisinden bir şeyler yazar, ben bir ara Noam Chomsky sayfasında görmüştüm. Otokontrol mekanizmasına dair bir gönderme olması bakımından önemli.
0
SHiBuMi
Aşırı yüklenmeden dolayı site kendini kaybetmiş durumda...
0
simor
Şu "image adjustment" kategorisindeki resimler ne işe yarayacak acaba çok ciddi merak ediyorum. Embesillere göre mi yapılmış anlamadım. Anladığım kadarı ile dükkanın ön cephesini en iyi temsil eden resmi seçin diyor. Cepheden, düzgün mesafeler ve açılarla da bir yöne doğru uzaklaşıyor. ?? Bir amacı olduğu kesin olmakla birlikte çok saçma geldi bana.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bana Homer'ın resmini yapabilir misin Abidin? CSS ile

sundance

Browserların Web standartlarına uyup uymadığını kontrol eden Acid testi oldukça meşhur. Birçok browserın bu testlerden geçememiş olması da ilginç bir detay.

Bu testin geliştirilmesi de oldukça sıkıntı yaratmış. Fakat bazı arkadaşlar, bir seviye daha ileri taşıyarak, CSS'ler ile Homer Simpson resmi yapmışlar. CSS'e nasıl takla attırılır görmek istiyorsanız animasyona bir göz atın.

Nokia Series 60 ürünleri için Açık Kaynak Kodlu Browser geliştiriyor.

ae

Basın duyurusunda ve e-posta grubunda belirtildiği üzere, Nokia KDE'nin Konqueror'ının içerisindeki KHTML ve KJS yi temel kabul eden yeni bir mobil gezgin geliştirdiğini açıkladı.

Apple ile de ortak giden çalışmalar sonucunda yeni Series 60 internet gezgini, Apple'ın Safari gezgininde de kullanılan, açık kaynak kod uygulama bileşenleri olan WebCore/KHTML ve JavaScriptCore/KJS yi kullanacak.

HUOOPP Kardeşim noluyo? Giremezsin buraya, IP´in delikanlı değil!!!

sidar

Eğer ISP´lerin azılı düşmanı TTNet´in dial-up, ADSL ya da Kablolu İnternet hizmetini kullananlardan biri iseniz, bulunmaz hint kumaşı ISS´lerimizden Superonline, Turk.Net ya da e-kolay´ın o muhteşem içerik harikaları `portal´larına girmeniz yasak. Çünkü bizim bu `akıllı´ ISS´lerimiz, icq´da forward edilen TTnet karşıtı mesajların bir işe yaramadığını görünce, intikamlarını TTNet kullanıcılarından alma yolunu buldular. Artık TTNet kullanıcıları www.superonline.com, www.turk.net ya da www.e-kolay.net adreslerine giremeyecekler, çünkü onlar "TTNEt"li! Ama yine de haklarını yemeyelim, ayda 5-10 kağıt önlerine atarsanız, o güzelim portalların o güzelim içeriklerini okuma şansına erişiyorsunuz.

Türk Telekom´dan ISS´lerin kamuoyu yaratma çabalarına cevap

sidar

Türk Telekom, fazlamesai'de de henüz çıkan portal yasaklama ve icq forward haberinde de konu olan ISS'lerin kamuoyu yaratma çabalarına bir cevap yazmış. Yorumsuz olarak sunuyoruz.

url: http://www.telekom.gov.tr/DUYURU/duyuru.htm

Özgür Arama Motoru

anonim

Bir arama motoru için "open source" veya "free" kavramlarının kullanılması bana oldukça ilginç gelmişti, ilk duyduğumda ama biraz düşününce ve ilk özgür arama motoru projesi Nutch un ana sayfasında yazılanları okuyunca durumun hiç de düşündüğüm gibi olmadığını fark ettim.