Barack Obama'yı Semantik Web Üzerinden Lisp ile Sorgulamak

0
FZ
Öyle bir veri tabanı düşünün ki şu sorunuza doğru cevaplar veriyor: "Barack Obama nerede doğmuştu? (Nerede dünyaya gelmişti diye de yazabilirsiniz) Doğduğu yere 15 km uzaklıktaki şehirler ve kasabalar hangileri idi? 2000 yılında bu yerleşim yerlerindeki ortalama fakirlik seviyesi ne idi?"

Bunu tek bir ilişkisel veri tabanı ile kolayca yapabilir misiniz? Yahut daha doğru soru: Neden tek bir veri tabanı olsun ve bu neden ilişkisel olsun? Buyrun semantik web ve RDF kullanın. Nasıl mı?
Common Lisp dünyasının yakından tanıdığı Gary King, AllegroGraph Federation Webinar başlıklı blog girdisinde haberini verdiği web seminerinde (sunum dosyası burada [PDF]) semantik web teknolojilerinin çok fazla teorisine girmeden doğrudan AllegroGraph ile ne tür uygulamalar yapılacağını anlatıyor. Milyarlarca kişi, yer, eylem, bağlantı, vb. şeyin ve aralarındaki ilişkilerin kolayca sorgulanabildiği sistemlere örnek veren King semantik web teknolojileri ile nelerin gerçekleştirilebiceğine dair güzel örnekler sergiliyor.

Bu sunum / web semineri ile birlikte Jans Aasman'ın "Lisp and the Semantic Web" videosu da izlenirse bu işlerin nereye doğru gittiği daha iyi anlaşılabilir.

İlgili Yazılar

More Lisp—For Free ve Birkaç Lisp Makalesi

FZ

O'Reilly her ne kadar Lisp kitabı basmak istemese de O'Reilly yazarları Lisp'ten daha sık bahsetmeye başladı. En son Christopher Roach, More Lisp—For Free başlıklı bir yazı yazmış.

Lisp ile ilgili bir başka makale: Generating HTML with Lisp - a tutorial for new programmers. Gene Michael Stover'ın diğer Lisp makaleleri de okunmaya değer.

C++ içinde Lisp kullanmak

bk

C++ kodlarken "ah şu anda filanca fikrimi Lisp ile ne kadar kolay ifade ederdim" dediğiniz oluyor mu? Bir ortamdan diğerine geçmeye, ayrı ayrı işlemler yapmaya üşenenlerden misiniz?

En az bir evet cevabı verdi iseniz InteLib tam size göre. C++ kodlarken doğrudan Lisp sözdizimine ve semantiğine çok benzer şekilde kod yazmanızı ve doğrudan derlemenizi sağlayan bir kütüphane. Şu anda aktif olarak geliştiriliyor. Ne gerek var ki böyle bir şeye diyenler FAQ belgesini okuyabilirler.

Guy Steele'den John McCarthy röportaj

auselen

Guy Steele OOPSLA 2008'de Lisp'in babası John McCarthy ile bir telefon röportajı gerçekleştirdi.

Avrupa Common Lisp Buluşması: Sunumlar ve Videolar

FZ

Bu sene 24 Nisan tarihinde, Amsterdam'da, 19 ülkeden 80'i aşkın katılımcıyla gerçekleşen ECLM2005 (European Common Lisp Meeting) pek çok ilginç sunuma ve konuşmaya ev sahipliği yaptı.

Daha önce burada sık sık adı geçen Practical Common Lisp kitabının yazarı Seibel'in "Lispçi olmayanlara Lisp'i nasıl anlatırsınız" başlıklı eğlenceli konuşmasından tutun António Menezes Leitão'nun "Lispçiler için Java" sunumuna dek pek çok videoya Weitz'in sitesinden veya İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümü yansısından erişmeniz mümkün.

Ünlü Bir Microsoftçunun Lisp Aşkı

FZ

Yazdığı kitaplarla Microsoft ortamlarında programlama yapanların yakından tanıdığı ve davet üzerine bir süredir Microsoft'ta çalışan Don Box, son yazılarından birinde "Scheme Is Love" başlığı ile konuya girmiş ve Scheme'e olan aşkını itiraf etmiş.