Başından sonuna kadar gözlemlenen ilk SuperNova

0
conan
Bir supernova patlamasının başından sonuna görüntülenmesi gerçekten de bilim adamları için görsel bir ziyafet olsa gerek. San Diego Üniversitesi ve Weizmann Bilim enstitüsü bilim adamları dünya üzerinde bu olayı ilk defa görüntüleyen ekip olarak bu zevki derinden tatmayı başardılar :)

Yaklaşık 50 güneş büyüklüğündeki bu supernova'nin patlaması ve içe çöküşünü bu ayki Nature dergisinde yayınlayan ekip, patlamanın ilk anından kara delik oluşumuna kadarki görüntüleri elde ederek bir ilke imza attılar.

Daha fazla bilgi icin:
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090323092717.htm
http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrenfull/nature07934.html (Parali kayit gerektiriyor)

İlgili Yazılar

Yaratılışı Hesaplayan Kozmoloji Bilgisayarı

FZ

Sun Microsystems Inc. tarafından İngiltere'deki Durham Üniversitesi için geliştirilen "Cosmology Machine" kod adlı bilgisayar sistemi evrenin yaratılışını simüle etmeyi amaçlıyor

Bilgisayar evrenin yaratılmasını açıklamaya çalışan değişik teorileri deneyecek ve buna göre en gerçekçi teorinin çıktısının günümüz koşullarına en uygun evren durumu olması beklenecek.

"Cosmology Machine" 128 Ultra-SparcIII işlemciden ve 24 işlemcili SunFire'dan oluşuyor. Sistemin 112 GB ana hafızası ve 7 terabyte depolama alanı var. Sistem saniyede 456 milyar aritmetik işlem gerçekleştirebiliyor (228 milyar tamsayı ve 228 milyar kayan noktalı sayı işlemi).

Detaylı bilgi için: The Cosmology Machine

Ankara! Mavi Gezegen Buradan Çok Güzel Görünüyor!

FZ

Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) dün görüşülmesi beklenen ve Türkiye'nin yakın gelecekteki güvenlik politikalarının çerçevesini çizen yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB), 'belgeler ellerine geç ulaştığı' gerekçesiyle, hükümetin isteği üzerine bir sonraki toplantıya bırakıldı. Toplantıda, astronot yetiştirilmesini de kapsayan 2005-2014 Ulusal Uzay Araştırmaları Projesi için 1 milyar YTL'lik bütçe ayrılması da benimsendi.

Toplantının ağırlıklı gündemini TÜBİTAK tarafından hazırlanan Ulusal Bilim ve Teknoloji Stratejisi oluşturdu. Türkiye'nin 2023 yılındaki vizyonunu anlatan sunum, TÜBİTAK Başkanvekili Prof. Dr. Nüket Yetiş tarafından yapıldı. Yetiş, 11 Mart'ta Ankara'da toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda alınan kararlar hakkında bilgi verdi. Ulaştırma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK eşgüdümünde sürdürülen 2005-2014 Ulusal Uzay Araştırmaları Projesi için 1 milyar YTL bütçe ayrılacak. Bu para, 2008'e kadar astronot yetiştirilmesi, 2009'a kadar ulusal fırlatma sistemi kurulması ve ulusal uzay sistemi altyapısının oluşturulması için harcanacak.

Haberin tamamı için: http://www.radikal.com.tr

Hindistan'ın Uzay Aracı Aya İndi

FZ

Hindistan Uzay Araştırma Kuruluşu (ISRO) tarafından yapılan açıklamada, Hindistan'ın uzay programının 45 yıl önce başladığı hatırlatarak, ay aracının ilk kez başarılı biçimde ay yüzeyine indiği belirtildi.

Açıklamada, aracın başkent Yeni Delhi saatiyle 20.34'de ay yüzeyine temas ettiği kaydedildi.

22 Ekim'de uzaya fırlatılan Çandrayaan-1, Dünya'nın yakınlarında bir süre dolaştıktan sonra ay çevresinde dönmeye başlamıştı. Hint uzay aracında, Hintliler'in yanı sıra Avrupalılar ve Amerikalılar'ın geliştirdiği bilimsel araçlar bulunuyor. Çandrayaan-1, gerek Ay çevresinde, gerekse Ay yüzeyinde araştırmalar yapacak. Yüzeydeki araştırma, Ay'a indirilecek sonda aracılığıyla yapılacak. Ay görevi 2 yıl sürecek.

Kaynak: STAR, CNN Türk

Mars Rover Bilgileri (UNIX Uzayın Derinliklerinde)

malkocoglu

Mars'ta şu anda gezinen Rover'lar hakkında ilginç bazı bilgiler gözümüze ilişti, paylaşmak istedik. Robot araçlarda kullanılan işletim sistemi, Windriver şirketi tarafından üretilen bir Unix türevi imiş, ismi VxWorks. Eh, Wind River şirketi ürünleri "Mars'ta da" kullanıldığı için ellerindeki reklam cephanesi yerinde. Sitelerinde gördüğümüz bazı reklamlar şöyle diyor:

"Önce Pathfinder, şimdi de Rover. Mars, bizim için yabancı (alien) değil".

"Mars'tayız. Etrafa bakıyoruz. Başka hiçbir işletim sistemi göremiyoruz".

:)

Tolkien`ın Mount Doom`u gerçek oluyor !

sundance

Bu makalede anlattığı kadarıyla ABD hükümeti Nevada`da yeralan Yucca Dağı`nı ülkenin en büyük nükleer atık deposu yapmaya karar vermiş.

Nevada eyaletinin muhalefetine rağmen, kabul edildiği takdirde bölge yaklasik 100,000 yıl boyunca uzak durulması gereken bir alan olacak. Ve şu anda Enerji bakanlığı onbinlerce yıl sonra bile tehlike olduğunu uzak durulması gerektiğini anlatabilecek evrensel bir tabela/işaret üzerinde çalışıyormuş. Acaba başrolde (Sauron) kim olacak o tarihe :))