Beyin Dalgalarinizi Kullanarak Eksi Sözlüge Mesaj Yazabilir Misiniz?

0
FZ
Hic klavye, fare, mikrofon, vs. kullanmadan sadece beyin dalgalarinizi, bir EEG cihazini ve bir de kisisel bilgisayarinizi kullanarak Eksi Sözlüge mesaj yazabilir isiniz?

Sabanci Universitesi'nden Armagan Amcalar bunu yapabilecegini iddia ediyor. 14 Ocak gunu yani yarin bir demo yapacagini soyleyen Amcalar'in konuyla ilgili web sitesi: http://www.armaganamcalar.com/eeg/eeg.php

Görüşler

0
Tarık
Haber, sadece vücudunuzu ve bir adet zaman makinesi kullanarak zamanda yolculuk edebilir misiniz? türünde birşey olmuş. Zaman makinesini temin ederseniz neden olmasın diye cevap vereyim bende:)

Elimdeki eski bilim teknik, elektroteknik dergilerinden hatırlıyorum aslında, şempanzelerin beyin dalgalarını örnekleyerek bir şeyleri uzaktan komuta ettiriyorlardı. Bir adam beyin dalgalarının işlenmesi marifetiyle radyo çalıştırıyor, frekanslarda geziniyordu vs. sanırım '79 ile '85 arası derginin birindeydi.

Tıb biliminin ilgili bölümüne aşina birinin azcık SP bilgisiyle beyin dalgalarını örnekleyip birşeyler yapması zor olmasa gerek.
0
redmoonstar
"... zor olmasa gerek" ile uğraşmak/kafa yormak, aynı şey OLMASA GEREK ...

Yılmaz Erdoğan'ın filmlerindeki karekterlerden birinin de dillendirdiği "... ben bunu düşünmüştüm ..." sözünü kullanan, her öneriye/buluşa böyle yaklaşan ANONİMlerimiz vardır.Tarık arkadaşımızın söyledikleri biraz buna benziyor.

Saygılar :)
0
Tarık
:) Öyleymiş gibi dursada, aynı şey değil. Fakat ne varki aynı şey olmadığını burada kanıtlayamam.
0
FZ
Tarık,

BCI epey aktif bir araştırma alanı ve bu tür çalışmalar epey yeni. Sadece beyin dalgalarını kullanarak cümle yazmak kolay bir şey değil.
0
Tarık
Sadece beyin dalgalarını kullanarak cümle yazmak elbetteki zor bir iş. Bu biraz statik elektrik tetiklemesiyle robot kolu hidroliği çalıştırmaya benziyor. Tek farkı elektriğin ve elektriğin etki edeceği fiziksel ortamın bir modeli var. Olaylar bu model içerisinde gerçekleşmeli. Yoksa yapılan araştırmanın bir anlamı olmayacak.

Bilginin fiziki olarak insan algılarının aşağısında olması ile hiç olmaması arasında bir fark var, bu tip projeler güç elektroniğinin ileri seviyeleriyle alakalıdır biraz ve zamanında ilgilendiğim elektromanyetik dinleme ve işaret işleme mevzularınıda içine alan daha ileri konulardan biridir. Geldiğimiz noktada nano seviyelerde oluşsalar bile enerjiyi ve veri bindirilmiş frekansları ölçebiliyoruz.

Beyin dalgasını kullanarak ekşi sözlüğe ileti gönderme konusu işaret işleme, işaretleri anlamlandırma ve bilgisayarın işaretlerden bizi anlayabilecek seviyede olgun bir veritabanına sahip olmasına bağlı biraz. Bir üstteki yorumumda belirttiğim SP de 'signal processing' dir zaten. Doğal olarak teorisi anlamlı ve anlaşılır, pratiği imkansızın sınırlarını zorlayacak bir proje.
0
FZ
Konuyla ilgili kısa bir literatür taraması için Beyin Bilgisayar Arayüzleri başlıklı makaleye bakılabilir.
0
Tarık
Bu yorumunuzu mükerrer sandım için gönderdiğiniz bağlantıya bakamamışım, yazınız konuyla ilgili kısa bir açıklama ve güzel bir kaynak merkezi olmuş.
0
Dite
İçimden bir ses bu sadece "force tranier"'ın pc'e bağlanmış hali olacak ve herkes hayal kırıklığı yaşayacak diyor...
0
FZ
Aksam 10'da hep birlikte gorecegiz. Bu arada ben hayal kirikligi olacagini pek zannetmiyorum zira dikkat ederseniz soz konusu arastirmaci daha once benzerlerini yapmis ve videolarini da kaydetmis. Ciddi anlamda hayal kirikligi yaratacak bir sey olsa idi bununla yuk. lis. tezini tamamlamasi zor olurdu diye tahmin ediyorum.
0
FZ
NeuroSky headset gibi bir sey ile yapilabilse guzel olurdu.
0
Tarık
İzleyemedim ama herhalde birileri ya da Armağan Amcalar' ın kendisi daha sonra kayıtları yayımlayacaktır. Gerçi daha sonra YÖK tez zımbırtısından da belgeleri temin edilebilir sanırım.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Renk Körlüğü

fsniper

Bir arkadaşımın girdiği renk körlüğü testlerinde Kırmızı-Yeşil problemi yaşaması sonrasında -kendisi bu problemi kabul etmiyordu :) - ona bazı renk körlüğü testleri bulmaya karar verdim. Genel olarak bizim bildiğimiz renk körlüğü tabaka testlerine Ishihara "Renk Körlüğü Problemi Testi" dendiğini de bu sayede öğrendim. Sizler de kendinize bu testleri uygulayarak probleminiz olup olmadığını öğrenmek isterseniz aşağıdaki bağlantılardan bu tür testlere ulaşabilirsiniz. Ama dikkat edin aralarında sürprizler de bulunabilir.

http://colorvisiontesting.com/online%20test.htm
http://colorvisiontesting.com/ishihara.htm
http://www.redcarlifeboat.org.uk/Pages/Misc/Ishihara%20Test%20for%20Color%20Blindness.htm
http://www.exploratorium.edu/exhibit_services/exhibits/c/color_blindness.html
http://i.madblast.com/funflash/swf/ColorBlind2.swf

Ayrıca eğer renk körü değilim ama renk körleri webi ya da web sayfamı nasıl görüyorlar merak ediyorum diyorsanız bu bağlantıdaki filtre size cevap olabilir.

Filtre : http://colorfilter.wickline.org

Giyilebilir LCD

Soulblighter

Mitsubishi Electric, giyilebilir LCD'yi önümüzdeki yıl piyasaya sürmeyi düşünüyor. SCOPO isimli cihaz aynı anda bir çok işi yapmak zorunda kalan insanlar için tasarlanmış. Ürün takıldığında, LCD göz hizasının altında kalarak normal görüşü engellemeyecek şekilde duruyor. SCOPO, hücresel telefonlar, laptop, PDA gibi ccihazlara entegre edilebiliyor.

Ürünün fiyatı ise $400 civarında olacak.
Kaynak: PhysOrg

Kore'de Yeni bir Humaniod

anonim

World-Science ın bu haberine göre adını Havva'dan alan Ever-1 ( Eve Robot 1 ) tanıtıldı. Haberdeki resimde de görebileceğiniz gibi özellikle yüzü üzerinde oldukça uğraşılmış olan bu robot 400 kelimeyi anlayabiliyor. İnsana ait bütün yüz tepkilerini verebilen robotun yüzü silicon bazlı olarak yapılandırılmış ve 15 mikro motor tarafından kontrol ediliyor.

Sonsuz Enerji?!

Zebani

"Erke Araştırmaları ve Mühendislik A.Ş adlı şirket tarafından “yakıt gerektirmeyen bir kuvvet makinesi” icat edildiği bildirildi. Swissotel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Şirketin Yönetim Kurulu Danışmanı emekli Tümgeneral Çetin Uğural, bir süredir gazetelerde yer alan “Erke Bilimsel Düşüncenin Gücü” başlıklı ilanların nedeninin bir buluş olduğunu açıkladı."

Bu haber hemen her gazete ve yayın organında var. İlgimi çekti, sizlerle paylaşayım dedim. Bir fizikçi olarak ben de mümkün olamayacağını düşünüyorum ama varsa ellerinde bir kanıt göreceğiz. Yoksa ne yapalım. Dünyada şarlatanlıkta sınır mı var? :) Bir de bunların yabancı versiyounu "Steorn" var. Bakalım ne çıkacak bu yumurtadan?

Araba Sürerken Cep Telefonu İle Konuşuyor Musunuz?

FZ

Aynı anda iki işi birden yapabilir misiniz? Bu da laf mı diyenleri duyar gibiyim, iki iş ne ki, insan aynı anda pek çok işi yapabilecek yetenekte değil mi? Beynimiz bu bakımdan uzman değil mi?

Bir başka soru: Araba kullanırken cep telefonu ile konuşursanız ne olur? Bu bir problem yaratır mı? Neden? Pek çok insanın ilk aklına gelen şey şu: Bir elle telefonu tutarken, diğer elle yani tek elle direksiyonu kontrol etmeye çalışmak problem yaratabilir. O halde "her iki el de direksiyonu kontrol ederken cep telefonu ile konuşacak aksesuvarımız olsun" fikri problemi kökünden halleder mi?