Bilgisayarcının Survival Çantası

0
sundance
Dört, beş yılın üstünde bilgisayarla uğraşmışlığınız varsa, hele insanlar `Abi bu akşam bize bir gelsene, şu bilgisayara bakarsın, hem de MP3, divx filan getirirsin` şeklinde size yaklaşıyorlarsa, siz de iflah olmaz bir `geek`; bilgisayar hastasısınız demektir.

Bu durumda muhtemelen, her gittiğiniz yere sırt çantanızda (sırt çantanız var tabi ki!) bir sürü cd, tornavida vs (kısaca normal bir insanın çantasında olması gerekmeyen ne varsa onu) taşıyorsunuz demektir.

Fazlamesai.net ekibi olarak bir hizmette bulunalım dedik ve bilgisayarcının ideal çantası içinde neler olmalı araştırdık... RESİM
Herşeyden önce sahip olmanız gereken temel alet bir çok amaçlı çakı. Fakat burada önemli bir nokta kastettiğimiz bildiğiniz Swiss Army Knife tarzı bir şey değil. Açıldığı zaman içinden pensesi çıkan, çeşitli tornavidaları (özellikle mıknatıslı yıldız tornavidası) bıçağı ve testeresi olan bir çakı.

Bunun için çeşitli alternatifleriniz var. Herşeyden önce bu türün ilk örneği olan LeatherMan Supertool var. (RESİM)Gerek dayanıklılığı, gerekse birçok aleti içinde içermesi ile size oldukça kolaylık sağlayacak bir alet. Özelliklerini veya bu aletle neler yapabileceğinizi saymaya burası yetmez açıkcası. Sadece normal bir Swiss Army`le neler yapılıyorsa, rahat iki üç katını yapabilirsiniz.

Fiyat mı ? En son baktığımda Think Geek`de artık satılmaz olmuştu, onun yerine daha iyi tasarıma sahip LeatherMan Wave vardı. Onun da ThinkGeek fiyatı $64

Bir diğer alternatif ise SwissTool. Bu da yine Leatherman Supertool özelliklerinde bir araç. Ergonomik açıdan ve tasarımsal olarak biraz daha düşünülerek yapılmış. Fiyat olarak ise Leatherman Supertool`dan biraz daha pahalı, fakat LeatherMan Wave ayarında $68. Kullanan arkadaşlarım çok memnunlar.

Son bir alternatif ise, söz konusu çakıların noname olanları. En son Carre Four`da rastlamıştım Çin malı bu tür bir çakıya. Tabi ki dayanıklılık açısından yukardaki örnekleriyle yarışamaz ama en az on kat ucuz ve üç kat daha hafif olması ile kesinlikle gözardı edilemeyecek bir alternatif olduğunu da belirtmem lazım. Hatırladığım kadarıyla maksimum 6-7 milyona bulunabiliyor bunlar.

Bir bilgisayarcı için böyle bir aracın çok temel bir eksiği var, o da birçok yerde ihtiyaç duyacağınız bir cımbız. Gerek jumper ayarları, gerek parmağınızın giremediği bazı yerlere erişebilmek için bir cımbız şart.

Bir başka önemli araç ise genelde Photon Light ismiyle satılan, bir anahtarlık boyutundaki ışık kaynakları. Bu aletler gerçekten inanılmaz, verdikleri ışık neredeyse bir Maglite feneri kadar ve pili yaklaşık 20 saat kadar dayanıyor! Bir bilgisayarın içine bakmak, otoparkta arabayı bulmak vs. gibi durumlarda, bu aşırı hafif ve aşırı güçlü feneri gayet rahat kullanabilirsiniz. Yine Think Geek`de $20 gibi fiyatlara satılan bu fener (Resimde LeatherMan`e iple tutturulmuş olan) Adrenalin mağazalarında (sanırım) $10-$15 gibi bir fiyata satılıyor. Hem de ömür boyu kristal ve pil garantisi ile. Yani bir şekilde fener biterse gidip yenisini alıyorsunuz para ödemeden.
Bilgisayarcının çantasında bulunması gereken belki de en önemli şey aslında küçük bir not defteri ve kalem. Zira birsürü seri numara, komut satırı vs. gibi detayları devamlı hatırlayamamanız bir yana, her zaman bir iki şeyi not almanız gerekebilmekte ve hala kağıt kalem kadar iyi bir çözümü yok bunun. Kalem olarak benim tercihim iki ucu olan bir tükenmez kalem. Bir taraf siyah yazarken, diğeri fosforlu ucuyla yazıların üstünü çizmeme, notları önemlerine göre sıralamama yarıyor. Kurşun kalem de gayet güzel olur anlayacağınız :)

Bir survival çantasında olması gereken bir başka önemli bileşen de sağlık torbası. Ağzı kapatılabilir küçük bir torba içinde olması rutubetten vs. etkilenmesini engelliyor. İçinde ise temel bazı sağlık gereçleri var...

-Yarabantı (En az üçtane)
-Ağrı kesici (Apranax Fort 550x2)
-Suda çözülebilen asprin x2 (Mideyi yormuyor ve daha çabuk etkiliyor)
-Diş ipliği
-Islak mendil

Eğer isterseniz bunlara kafein tableti veya one-a-day türünden bir şeyler de ekleyebilirsiniz. Türkiye`de nerelerde satılıyor bilmiyorum ama evden uzakta makina başında uykusuz bir gece geçirmeniz gerektiğinde Supradyn tarzı bir vitamin kompleksi etkili olabiliyor.
Diş ipliği kullanmayı sevmiyor olsanız bile bence diş ipliği taşıyın, zira piyasadan bulabileceğiniz en ince ve en dayanıklı iplerden biri. Ve bir kutunun içinde en az 10 metre ip geliyor ki bundan daha fazla ip gerektirecek bir bilgisayar problemi ile karşı karşıyasanız başınız belada demektir :)

A-Takımı maceralarında grubun tamircisi B.A. Baracus (A.K.A. Kamyoncu :)`un en çok hangi aracı kullandığını hatırlıyor musunuz ? Hayır Swiss Army değil, onu McGyver kullanıyor. Yapıştırıcı bant! Bir bilgisayarcının/elektronikçinin belkide en önemli aracı yapıştırıcı banttır. Ne zaman nasıl ihtiyacınız olacağını bilemezsiniz. Muhakkak yanınızda bulundurun, şeffaf olmasına da yarar var bu arada.

Bu kadar detaydan bahsettikten sonra çantadan bahsetmeden geçmeyelim tabi ki. Sırt çantası konusunda bir kural vardır, ne kadar büyük olursa o kadar dolar! O yüzden size tavsiyem mümkün olduğu kadar küçük çanta almanız. Ben eski çantamdan vazgeçtiğimden beri belim doğruldu. Çantanın da birkaç önemli özelliği olacak. Küçük olduğundan dolayı illa da çift kollu bir çanta almanız şart değil, tek çapraz askısı olan çantalar da ağır olmadıkları sürece gayet rahatlar. Tercihen çantanın minimum üç gözü olacak. Biri survival malzemeleri için, biri cd vs. koymak için, bir diğeri de taşıyacağınız diğer şeyler ve kitaplar için. Su geçirmez olması bir başka önemli kriter ama illa da şart değil... Bu özellikte çeşit çeşit çanta için İstiklal Caddesi üzerinde sağ tarafta çantacıların olduğu sokağa bakmanızı tavsiye ederim, sanırım maksimum 15 milyona gerçekten güzel bir çanta alabilirsiniz.

Bilgisayar vs bir yana bırakıldığında, çantanızda bir iki araç daha olması faydalı olur (günlük yaşam açısından)

-Eşarp ya da tülbent gibi bir bez (ter silmek veya bandana yapmak veya kırık kola omuz askısı yapmak için)
-Büyük bir naylon torba (birçok şey için kullanılabilir)
-Küçük bir radyo (Karaköy`den 5 milyona alabilirsiniz, can sıkıntısına karşı)
-Çanta halini alabilen bir küçük yağmurluk (Şu an için değil :))
Kısaca bu kadar eğer sizin de aklınıza öneriler gelirse lütfen ekleyin.

Ve son olarak eğer SURVIVAL derdindeyseniz şu şiiri bir okuyun derim :)

Kalın sağlıcakla

Kıvılcım "Sundance" Hindistan

ANLAR
Eğer yeniden başlayabilseydim yaşama,
İkincisinde,daha çok hata yapardım.
Kusursuz olmaya çalışmaz,sırtüstü yatardım.
Neşeli olurdum,ilkinde olmadığım
kadar, Çok az şeyi
Ciddiyetle yapardım.
Temizlik sorun bile olmazdı asla.
Daha çok riske girerdim.
Seyahat ederdim,daha fazla.
Daha çok güneş doğuşu izler, Daha çok dağa tırmanır,daha çok nehirde yüzerdim. Görmediğim bir çok yere giderdim. Dondurma yerdim doyasıya ve daha az bezelye. Gerçek sorunlarım olurdu hayali olanların yerine. Yaşamın her anını gerçek ve verimli kılan insanlardandım ben.
Yeniden başlaya bilseydim eğer,yalnız mutlu anlarım olurdu.
Farkında mısınız bilmem. Yaşam budur zaten.
Anlar,sadece anlar.Siz de anı yaşayın.
Hiç bir yere termometre,su,şemsiye ve paraşüt olmadan
Gitmeyen insanlardandım ben.
Yeniden başlıyabilseydim eğer,hiç birşey taşımazdım.

Eğer yeniden başlıyabilseydim,ilkbaharda pabuçlarımı fırlatır,atardım.
Ve sonbahar bitene kadar yürürdüm çıplak ayaklarla.
Bilinmiyen yollar keşfeder, güneşin tadına varır,
Çocuklarla oynardım,bir şansım daha olsaydı,eğer.
Ama işte 85'indeyim ve biliyorum...ölüyorum...

JORGE LUIS BORGES(1899-1986) ARJANTİN

Görüşler

0
anonim
ileri boyut bir geek, hic bisi tasimaz, tokayi tornavida egler, cakmagi fener, zaten parmak uclari nasirdandir pense gerekmez, cebinde sakiz tasisin yeter. simdi cok iptidai oldu be derseniz, aslolan netice derim, selamlarimla
0
Robert
kasanın derinliklerine tokayla girilmez, çakmak kablo yakar, şarjlı tornavidayla sıkılmış vida eli parçalar, sakız taşıyan çakıda taşıyabilir (hem de erimez)...
Swiss Card Tornavidalı veya Swiss Card Makaslı modellere bir bakmanı öneririm. Kredi kartı ebatlarında olup içinde tornavida (veya makas), tükenmez kalem, cımbız, bıçak, törpü ve kürdan (???) mevcut.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fazlamesai Tayfası Kızılay´dan Bildiriyor...

parsifal

Fazlamesai.net ekibi sabah 07:00 itibariyle Ankara'ya ayak basmıştır. Gezip dolaştıktan sonra Kızılay'da bir çay bahçesine çöreklenip teknolojinin nimetlerini kullanmaya başladık.
İlk denememizi Palm Vx ile yaptık. Alınan sonuçlara göre fazlamesai.net Palm'da da gayet güzel gözüküyor. Şu an ise Nokia 6210 ve HP omnibook ile bu haberi sizlere ulaştırıyoruz.

Bilmiyenler için tekrar hatırlatalım. Bu akşam 18:30´da Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi D Blok´da fazlamesai.net semineri var. Ayrıntılı bilgi: Linux.org.tr

Pasaportumdan Çip Çıktı

redogre

Kimlik dediğin nedir ki?

parsifal

Eskiden tv programlarında görürdük yasadışı olayları... Ama bugün Butch ile tanık olduğumuz bir olay dumur sınırlarımızı aşarak bizi hayretlere düşürdü.

İstanbul, İstiklal Caddesi, Fransız Konsolosluğu önünde bir şahıs tezgah açmış bir şeyler satıyordu. İstiklal'de pek çok kişi, pek çok şey satıyor işporta tezgahlarında... Ama bahsettiğim şahıs hepsinden farklı bir sektöre hizmet ediyordu. Tezgahında pek çok boş kimlik duruyordu. Ehliyet, SSK vb. kimlikler. Artık ehliyet kursu veya devlet memuru olmaya gerek yok. Alıyorsun tezgahtan kimliği dolduruyorsun bilgilerini ve kullanmaya başlıyorsun.

Yakında otomatlarda satılmaya başlarsa şaşırmayın !!!

İsminizi Ay'a gönderin...

RoR

NASA'nın Ay araştırmaları için kullacağı NRO uzay aracında bulunan bir mikroçip'e isminizi yazdırabiliyorsunuz...

Son başvuru 27 Haziran 2008

NASA'nın NRO uzay aracı yeni teknolojileri kullanarak, potansiyel kaynakları ve karakterize çevresel etkenlerini inceleyecek...

Kaynak: http://inosci.blogspot.com/2008/05/isminizi-aya-gnderin-nro-nasa.html

Bilen de bilişiyor bilmeyen de !

sundance

Bu sabah Yeni Şafak gazetesinin Bilişim bölümünde TÜBİTAK'a "CD'den çalışan yazılım"la övünmek yakışmaz! başlıklı bir makale okudum.

Açıkcası makaleyi okumanıza bile gerek yok, başlık makalenin yazarının temel derdini ortaya koyuyor. Uludağ ekibinin üstünde çalıştığının bir Live CD olmadığını mı anlatmak lazım, yoksa Live CD'nin bir ekstra olduğunu, LiveCD olan bir sistemi (birçok durumda) sadece dosyaları kopyalamakla bile harddisk üzerine kurabileceğinizi mi, yoksa "Alın işte bu işle uğraşan münafıklar bunlar" modunda bir içeriğin altına ekibin fotoğrafını koymaktaki yaklaşımın yanlışlığını mı? Ben bilemedim.

Ama Pardus hakkında en ufak bir heyecan bile duymadan söyleye söyleye bunu söyleyebilmek ya vicdansızlıktır, ya da birileri yazdıkları yazılar karşılığı barter yapmanın yöntemini bulmuş ;)