Captcha Mucizesi

0
anonim

Dünyada insanoğlu tarafından hergün 60 milyona yakın CAPTCHA çözümlemesi yapılıyor. Her bir CAPTCHA çözümlemesi yaklaşık 10 saniye sürüyor. Tek başına bakıldığında çok kısa gözüken bu süre 60 milyon işlemle çarpıldığında 1 günlük iş saati kaybı 150.000 saati buluyor. Peki harcanan bu eforu faydalı bir ürüne dönüştürmek mümkün mü? Yakın zamanda birçok sitede görmeye başlayacağınızı tahmin ettiğim Recaptcha isimli küçük ve çok yaratıcı bir web uygulaması, bu kayıp saatleri insanlığın bilgi arşivinin sayısallaştırılıp çok daha geniş kitlelere ulaştırılmasını sağlayarak bizlere tekrar kazandırıyor.

Sistemin işleyişi çok basit. Örneğin elinizde aşağıdaki gibi herhangi bir kitapta hatalı taranmış bir metin var:

Bu metinde OCR tarafından okunamamış her sözcük CAPTCHA sorgulamasında kullanılmak üzere işaretleniyor. İnsanlara resim olarak gösterilen bu sözcüklerin CAPTCHA sorgulamasında karşılığı girildiğinde sistem sözcüğün doğru yazımını öğrenmiş oluyor.

Peki sistem kendi okuyamadığı sözcüğün kullanıcı tarafından doğru girildiğini nereden biliyor?

Bunu sağlayabilmek için kullanıcıya 1 değil 2 sözcük soruluyor. Bunlardan biri OCR tarama sonucundan gelen problemli sözcük, diğeri de sistem tarafından doğruluğu bilinen bir sözcük oluyor. Sistem doğruluğundan emin olduğu kaydın kullanıcı tarafından doğru girildiğini teyit ettiği takdirde diğer sözcüğün de doğru girildiğini kabul edip kullanıcının işlemini devam ettirmesine izin veriyor.

Elbette kullanıcının hatalı giriş yapabileceği gözönüne alınarak aynı sözcük defalarca farklı kişilere sorularak doğru sonuca ulaşılması sağlanıyor. Bu kadar basit bir yöntemle bu kadar etkili bir sonuç elde etmek gerçekten saygı duyulacak bir başarı...

Görüşler

0
muhuk
Güzel bir uygulama, kazan-kazan durumu yaratmışlar. Yine de ziyaretçiler için captchaları daha az sevimsiz hale getiremiyor.
0
fkoksal
Evet captcha sinir bozucu bir durum. Ama bu şekilde faydalı bir hale getirmek çok akıllıca olmuş. Captcha girerken yararlı bir şeyler yaptığını bilmek bu durumu daha az can sıkıcı hale getirecektir. En azından benim için.
0
xelon
İlk recaptcha haberini okuyalı 1 sene belki de daha fazla oldu. O zamandan beri her captcha görüşümde bu proje aklıma gelir.

Oldukça güzel ve anlamlı bir proje olmasına karşın ne yazıkki karşılaştığım site sayısı bir elin parmaklarını geçmez...
0
okanbatur
tarayicidan gecirilmis yazili resim dosyalarini, normal yaziya donusturme potansiyeli yuksek gibi gorunuyor
0
jfever
recaptcha kullanılarak yapılmış, yine recaptcha'nın yan ürünü olan emailhide'ın benzeri, görece daha pratik, türkçe hali: mail sakla
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

MillionDollarHomepage için fidye!

sundance

Daha önce iki kez haber yaptığımız MillionDollarHomepage, cuma günü "Eğer bize $50,000 vermezseniz, sitenizi aşağı indiririz" diyen bir mailın ardından, host edildiği ISP'si InfoRelay'e yapılan bir DDOS (Dağıtık Servis Dışı Bırakma Saldırısı) ile bir süre devre dışı kalmış. InfoRelay'in gerekli önlemleri alması üzerine yayınına devam eden site bir fenomen olmayı sürdürüyor.

Asıl soru bunun, bir pazarlama dehası olduğunu ispatlayan Alex Tew'un yeni numarası olup olmadığı.
Haber için Tolga "Dark" Selçuk'a ve Digg'e teşekkürler.

Agent Smith Nasıl Çoğalıyor?

cbc

Popüler furya Matrix'in 2. bölümünde etraf Ajan Smith kaynıyordu. Matrix'in bir yazılım olduğunu bilen herkes nasıl kopyalanacağına dair fikir yürütebilir. Fakat...

WhatsApp, Signal, BlackBerry Messenger ve Diğerleri: Hangisini Kullanmalı? Neden? #3

Zakkum

Bu yazıdaki değerlendirme ölçütlerinin en başında “güvenlik” geliyor, işlevsellik ve kalite ise daha sonra ama elbette önemliler. Kullanıcı bilgileri üzerinden para kazanma, gözetleme ve kötüye kullanma mekanizması olduğu sürece değerlendirme açısından güvenliği her zaman ilk sıraya koymak durumundayız. Güvenli derken neyi kastediyoruz, bunu açmamız şart.

Yalnızca anında mesajlaşma için değil...

WebObject´i bilir misiniz ?

anonim

Apple in bir ürünü olan WebObjects $55.000 lık fiyatını 799$`a düşürdü, bu fiyatın içinde development ve deployment lisansı dahil etti. Developer´da 50 deployment da ise unlimited kullanıcı desteklemekte. WebObjects'le dinamik web sayfaları hazırlamaya yarayan bir uygulama sunucusu (PHP, Cold Fusion, ASP gibi). WebObjects uygulamalarını gene WebObjects uygulama sunucusu üzerinde çalıştırabilirsiniz. Oracle, Informix, Sybase, Progress ve Frontbase database serverlarla çalışmaktadır. WebObjects SunSolaris, HP-Unix, AIX ve MacOS X Server üzerinde koşmaktadır. Development ise MacOS X Server ve MS NT üzerinde yapılmaktadır. Detaylı bilgi için http://www.apple.com/webobjects/

Wikipedia'nın CD sürümü çıkıyor

dkoksal

Özgür ansiklopedi internetten CD'lere geçerek arşivlik bilgi saklamak isteyenler için üretiliyor.