Donanımda yeni madde antimon-tellür

0
Soulblighter
Royal Philips Electronics araştırmacıları, mevcut belleklerin yerine geçebilecek yeni bir maddenin oluşturulduğunu açıkladı. Bu maddenin kullanıldığı teknik sayesinde DRAM ve flaş bellekler tarihe karışacak.

Philips laboratuvarlarında geliştirilen yeni madde antimon ve tellürün (tellurium) bileşiminden oluşuyor. CD’lerdeki düzeneğe benzer bir şekilde çalışan yöntemde, lazer, maddenin üzerinde bir noktaya yönlendiriliyor ve maddenin yüzeyi ışını geri yansıtıyor. Geri yansıma, lazerin değdiği yüzey noktasındaki moleküllerin dağılımına göre farklılık arzediyor. Molekül dağılımındaki farklar, bu yansımada da çeşitlilik yaratıyor. Lazer yansıması daha sonra, dijital dilde sıfır ve bire dönüştürülüyor.
DRAM'ler Tarihe Karışacak

Yeni maddenin ticarileşmesi, antimon-tellürden yapılan çiplerin, bilgisayardaki DRAM belleklerinin, flaş belleklerin, hatta sabit disklerin yerini alabileceği belirtiliyor. Bilim insanlarının önündeki en büyük engel, karmaşık ve düzensiz bitleri dijitalize etmek. Normal şartlarda evre dönüşümü için bir maddenin birkaç nanosaniye gibi kısa bir zamanda birkaç yüz derece ısıtılması gerekiyor. Evre dönüşümleri normal şartlar altında 30 nanosaniyede gerçekleşiyor. Bu işlem yüksek miktarda elektrik enerjisi gerektiriyor. Örneğin, sadece tellür 988 derecede kaynıyor.

Philips yeni geliştirilen antimon-tellür maddesinin evre dönüşümü 0.7 volt ile çözdüğünü duyurdu. Bu rakam, silikonla yapılabilenin çok altında bir performans.

30 Yıllık Araştırma

Çip üreticileri yaklaşık 30 yıldır benzer teknikler üzerinde çalışıyorlardı. Birçok araştırma merkezi Moore Kanunu’nun öngördüğü gibi çipleri hızlandırmanın peşinde; bu mücadelenin başlıca alanı da çiplerin şimdiki ana maddesi silikondan başka materyallere geçiş. Silikondan başka maddeler, hem üretimi ucuzlatacak ve enerji tüketimini düşürecek, hem de ebatların ufalmasını sağlayacak. Philips uzmanları, antimon ve tellürden oluşan yeni maddenin en erken 20 yılda ticarileşebileceğini ifade ediyor. Araştırma ile ilgili makale Nature dergisinde yayımlandı.

Kaynak: NTV

İlgili Yazılar

Alcatel ADSL modem üretme işini devrediyor

larweda

Türkiye ADSL modem pazarının tek sahibi Alcatel, ADSL Modem üretim işini 388 milyon dolar karşılığında Fransız Thomson Multimedia şirketine devrediyor. Tamamen telekomünikasyon pazarına yönelmeyi hedefleyen Alcatel ile son kullanıcı geniş bant pazarında yerini sağlamlaştırmak isteye Thomson arasında alan memnun veren memnun şeklinde bir anlaşma olmuş bu. Şimdi merak edilen, Alcatel'in yeni yeni vermeye başladığı Linux desteğine Thomson'un devam edip etmeyeceği. Alcatel, mart 2001`de USB ADSL modemleri için Linux sürücüleri çıkarmış ve diğer modemler için de desteğini sürdüreceğine dair ipuçları vermişti. Alcatel'in basın bülteni.

Ekleme: 3COM da zarar ettiği DSL modem üretimini durdurma kararı aldı. Bu konuda Zdnet ve CNET haberleri.

Eskiden de bilgisayarlar varmış.

larweda

1969 yılında Apollo 11`i aya indiren de bir bilgisayardı. Aslında herkes Neil Armstrong`un "Bu benim için küçük ama insanlık için büyük bir adım." sözünü bilir. Ama Apollo 11`in iniş rutinlerini hesaplayan bilgisayar da kontrol bilimi açısından çok küçük ama büyük bir adım niteliğinde.

Atomik Duvar Saati

tongucyumruk

Duvarınızda asılı olan o eski, kolu bir sağa bir sola sallanan, yüz yıllık saat ne kadar hassas? New Scientist'in dediğine bakılırsa Rob Youngs'ınki bir atom saati kadar hassas... Düzenek bir adet duvar saati, bir kızılötesi algılayıcı ve bir adet atom saati alıcısı ve bir adet itici koldan oluşuyor. Kızılötesi alıcı duvar saatinin salınımlarını ölçer, atom saatinden alınan zamanla duvar saatinin salınımını karşılaştırır. Duvar saati geri kalmaya başladığında itici kol duvar saatinin kolunu hafifçe itekleyerek düzgün şekilde salınımını sürdürmesini sağlar.

Linus Torvalds´a Göre Itanium İşlemcisi: Kötü Tasarım!

FZ

GNU/Linux işletim sisteminin çekirdeğinin yaratıcısı Linus Torvalds'a göre Intel'in son işlemcisi Itanium çok kötü tasarlanmış durumda.

VIA´nın DRM´li ESP7000 işlemcisi piyasaya sürüldü

murat09

VIA 19 Ağustos günü gömülü sistemler için x86 temelli yeni işlemcisi Eden ESP7000´i duyurdu. 733 Mhz saat hızında çalışan işlemci fansız çalışıyor ve set-top box, satış noktası terminali ve ince istemciler için dizayn edildi. En fazla 6W güç harcayan işlemciye genelde 1W yetiyor.

VIA nın Nenemiah işlemci çekirdeği temel alınarak geliştirilen ESP7000, donanımdan rasgele sayı üreticisi içeriyor. Bu Via PadLock data şifreleme sistemi, içerik için DRM (Digital Rights Management) kullanılarak yazılımlara donanımdan kilit oluşturmak isteyen üreticilerin işine yarıyor.

Çip, 64kb L2 cache bellek içeriyor ve Intel SSE multimedya komut setlerini de bulunduruyor.