Dünyanın ilk Açık Kodlu Birası!

0
zilog
BBC'de yayınlanan bir haberde dünyanın ilk açık kodlu birası tanıtıldı. Our Beer v.1 isimli bira, Kopenag'daki Information Technology University'de, fikir hakları üzerine yapılan bir workshop sırasında ortaya atılan bir fikirden doğmuş. Workshop'u yürüten Rasmus Nielsen, öğrencilerden, yazılım dışında bir açık kodlu yaklaşıma bir örnek bulmalarını isteyince, bu fikir ortaya atılmış. Creative Commons Licence altında sunulan biranın tarifine sitesinden ulaşmak mümkün.

Görüşler

0
sametc
keşke herşey böyle üretilse dunya daha güzel olurdu.......
0
muhasebeci
Yaf şu biranın tarifini birileri türkçeye çevirse de hep birlikte geliştirsek ;)
0
darkhunter
Ben bunun tadından pek emin değilim doğrusu :-)

Hem böyle uzun vadeli zararlı alışkanlıklarımın içeriğini bilmemeyi tercih ederim. Formül bir nebze gizlenince daha rahat tüketiyorsunuz. Amerikan sigaralarında, roket yakıtı üretiminde kullanılan hammaddelerden fare zehri yapımında kullanılan hammaddelere kadar 1001 türlü zaralı katkı olduğunu öğrendimde noldu, başım ğöğe mi erdi? Yine de içiyorum ama hatırladıkça moralim bozuluyor, reva mı bu? :P

0
zilog
Aslında haberin en ilginç kısmı, Nielsen'in açık kod fikrinin dijital olmayan alanlara da uygulanabileceğini savunması. Bu konuda örnek olarak, gelişmekte olan ülkelerin kendi HIV/AIDS ilaçlarını bu yaklaşımla üretebileceklerini belirtiyor. Büyük ilaç firmalarının gelişmekte olan ülkelerin kendi AIDS ilaçlarını, patent hakları nedeniyle üretmelerine engel olmaya çalıştıklarını düşününce, akla açık koda çamur atan malum firmalar, yazılım patentleri vs. geliyor. Aslında sanal ve sanal olmayan dünya arasında benzerlikler sandığımızdan daha çok.
0
ebola
aslında bu zaten yıllardır TIP camialarında yapılan bir tartışma. Ki dünyada kimi ülkeler ilaçta patent kavramının olamayacağını söylüyorlar.
Güney Afrika Cumhuriyetinde geçen senelerde yaklaşık şöyle bir olay yaşandı. Ülkede AIDS çok yaygın olduğu için Mandela hükümeti AIDS ilaçlarındaki patenti kaldıracağını açıkladı. Ve kısa bir süre sonra firmalar ilaç fiyatlarında bariz indirimler yaptılar.
Yani bu parayada bu iş kurtarır dediler. Oysa kısa zaman önce insanlar o ilacı satın alamadığı için ölüyordu.
TIP dünyasındaki tartışma bilgisayar dünyasından daha yakıcı. Siz bir yazılımı satın alamıyor iseniz alamazsınız, belki işleriniz yavaşlar ama dünyanın sonu değildir.
Oysa bir firma sadece ve sadece karlı olmadığı için bir ilacı piyasaya sürmeyebilir ve siz ölebilirsiniz.

Bu arada Open Cola, Open Bira iyi gidiyoruz.
0
bm
Bu konuya onem vermekte haklisiniz. Tesekkurler.

Bu konuda o kadar yalan soyleniyor ki ne nedir tam anlamak mumkun degil. Ozellikle Afrika/AIDS konusu orali hukumetlerin problemi kucuk gostermek istemesi, ABD homoseksuel lobisinin AIDS arastirmasi icin devlet fonu kuyrugunda 'kaynak yapmak' istemesi, ilac sirketlerinin kanun satin alip hepimizi soymak istemelerini bir araya getirmekle kalmiyor, bir ust seviyede ilacta devlet iznine ve ruhsatlamaya karsi olanlarla (ruhsat icin burokrasiyi beklerken insanlar oluyor argumani) saglik hizmetlerini tamamen devletlestirmek isteyenler (ozel sektor kar edecek diye insanlar oluyor argumani) bunu firsat bilip corbayi daha da karistiriyorlar.

Bu iste bariz ve fikri acidan temiz bir cozum goremiyorum ben. Bir acidan para ve kar ihtimali ortadan kalkinca uretim ne derece sekteye ugrar ortada degil, diger acidan sirket+devlet isbirligi hastayi soymakla kalmayip sosyalize olmus ve/veya kanun marifetiyle maymun edilmis ama sozde serbest saglik duzenlerinde hastadan maliyeti de saklayip soygunu katlayabiliyor. Devletler dahil benim gorebildigim ust seviye oyuncularin hicbiri temiz oynamiyor.

Bu tur herkese dokunan ve gerek cikar gerek suistimal edilecek korku miktari buyuk oldugu icin yalanin kural oldugu konular, aslinda ideolojisi ne olursa olsun fikrinin namusunu korumaya biraz ozen gosteren insanlarin ilgilenmeleri gelecek icin hayati onem tasiyan konular. Bizde hem ilac/formul baglaminda fikri uretim hem bu konulara ilgi eksik oldugu icin veri imtiyazi vs. basina biraz yansimis islere de basbakanin esinin basortusu kadar bile kafa yormadik gibime geliyor.
0
sefalet
"evde bira yapımı" diye google a bir danışayım dedim.Az buz şey çıkmadı.İlk çıkan adresten öğrendiğime göre evde bira yapımı için yazılım bile üretilmiş.Şarap yapmıştım ama sıra biraya geldi sanırım.Kahrolsun ihtiyaçları parayla sattıran sistemler. :)
0
yilmaz
ne zevkli olur o dersler şimdi.
hoca derse gelir "çıkarın biraları sınav yapıcam" der.
herkes çıkarır sınavın son 1-2 dakikası hoca boş şişeleri toplamaya başlar. öğrencinin biri yetiştirememiştir sınavını "hocam son bir yudum" daha der.....
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

4.500.000 € Bedelindeki Özgür Yazılım Zaferi

FZ

Erkan Tekman'ın blogunda geçtiği habere göre:

Bakanlığın yaklaşık 4,5 milyon € değerinde Microsoft lisansı alımı için Şubat ayında açtığı ihale, yine Bakanlık tarafından iptal edildi. Dernek, ihale şartnamesinin yalnızca tek bir üreticinin 11 dağıtıcısını kapsadığını ve ilgili yasanın "Kamu kurumları yazılım satın alırken özgür yazılım dahil tüm seçenekleri değerlendirmeli" hükmüne aykırı olduğunu belirterek ihalenin iptali için mahkemeye başvurmuştu. Bakanlık, mahkemenin konuyu görüşmesini ve bir karar almasını beklemeden geri adım attı. Dernek bu durumu, bilgiye özgür erişim (açık formatlar), güvenilir teknolojilerin kullanımı (özgür yazılım) ve kamu parasının vatandaşlar yararına harcanması açısından tarihi bir zafer olarak niteliyor. Derneğin icraatları devam edecek...

Haber maratonu

conan

Tıpkı eski günlerdeki gibi bir haber maratonu yapayım dedim :)
İki release haberi: Fedora Core 2 test 3 ve de Gentoo 2004.1 yayınlandı. Mirrorlara saldırın ;)
Cisco ve Ericsson VOIP üzerine çalışmak icin işbirliğine karar vermişler. Birlikte Network şirketlerine telefon santral ekipmanları satacaklarmış.
AXA sigorta ve finans şirketi Google'ı Adwords reklam sisteminde AXA diye aratınca başka şirketleri çıkarttığı gerekçesiyle dava ediyor [Google News]
Symantec yeni Windows SSL açığını kullanan bir wormun bilgilerini ele geçirmiş. Bu açığı kullanan zararlı program zaten piyasada dolaşıyordu.
Intel yeni chipi Dothan'i piyasaya Mayıs ayında sürecekmiş.
RSA'nın RSA-576'nın kırılması halinde vaad ettiği 10bin dolarlık ödül bir bilim adamları topluluğunun cebine gidiyor. Bu işi 100 kadar bilgisayar kullanarak yapmışlar :)
Dublin Teknoloji enstitüsü uzaktan eğitimi Linux ile benimsemeye karar vermiş
AMD de OSDLnin saflarında yerini almaya karar vermiş.
Şimdilik bu kadar :)

The Codebreakers: BBC'den Açık Kaynak ve Özgür Yazılım Belgeseli

FZ

BBC tarafından hazırlanan ve açık kaynak ile özgür yazılım dünyasına ışık tutmayı hedefleyen The Codebreakers Mayıs ayında yayınlanmıştı.

İki bölümlük belgeselin 40 dakikalık bir sürümü OGG (90MB), WMV (60MB), M4V (225MB) veya DVD ISO torrent (1.5GB) olarak indirmek mümkün.

2006 Nobel Edebiyat Ödülü: Orhan Pamuk

FZ

Orhan Pamuk, 2006 yılı Nobel Edebiyat ödülünü bugün kazandı.

Nokia N-gage'i Yeniden Yarattı!

anonim

2003 yılında piyasaya çıkan ve dünya çapında 2 milyon adet satan Nokia N-GAGE pek çok kişi tarafından başarısızlık olarak görülmüştü.Nokia bu ilk N-GAGE macerasından sonra tek bir konsol üretmek yerine N-GAGE'i bir platforma dönüştürmeyi planladı ve bunu resmi olarak duyurdu. N-GAGE platformu üyesi telefonlar N81, N95, N93 ve N73 olarak duyuruldu. Yeni nesil oyunların arasında ise Fifa 08, Asphalt Urban GT 3, The Sims 2 Pets vb. de var. Tek bir N-GAGE cihazı olmayacağını belirten Nokia, yeni telefonlarından N81'e iki adet oyun tuşu ekleyerek bir oyun telefonuna dönüştürdü. Kasım ayında hizmete girecek bu platform büyük ihtimalle n-gage sevenlerinin tercihi olacak.