E-Bergi : Odtü Bilgisayar Topluluğu Dergisi

0
anonim
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu Elektronik Dergisi E-Bergi Nisan 2008'de bir yaşına giriyor. Peki nedir bu e-bergi?

Hakkında

e-bergi, ODTÜ Bilgisayar Topluluğu tarafından hazırlanmaktadır. Amacımız, bilgisayar bilimleri ve uygulama alanları hakkında detaylı bilgi sahibi olmayan insanlara kaliteli Türkçe içerik sağlamaktır. İlk sayımız, 1 Nisan 2007'de yayınlanmıştır. Bundan sonraki sayılarımızın da her ayın 1'inde çıkması hedeflenmektedir.

Yazarlarımız

Dergi yazılarımız, topluluk üyelerimiz tarafından yazılmaktadır. Ancak dergimiz misafir yazarların yazılarını da kabul etmektedir. Siz de bizimle bilgilerinizi paylaşmak isterseniz yazı taslaklarınızı bize gönderebilirsiniz. Elimize ulaşan yazılar yazı havuzumuza eklenir ve her ay, yazı havuzundan dergi formatına uygun görülen belli sayıda yazı seçilerek o ayın sayısı yayınlanır. Göndereceğiniz yazıların daha önce herhangi bir kaynakta yayınlanmamış olması gerekir.

e-bergi Adı Nereden Geliyor?

İngilizce'deki "compute" teriminin Türkçe'de tam bir karşılığı yoktur. Bu eksikliği gidermek amacıyla, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği öğretim görevlileri tarafından yeni bir Türkçe kök kullanılmaya başlanmıştır. "bermek" olarak düşünülen bu sözcüğün çıkış öyküsü ilk olarak Şubat 1998'de ODTÜ Bilgisayar Topluluğu Bülteni'nde yayınlanmıştır. "e-bergi" adı da, "bermek" kökünden türetilmiştir. Dergimize bu ismi seçmemizin nedenlerinden biri de "e-dergi" sözcüğünü çağrıştırmasıdır.

Yazıların Lisansı

Dergimizin yazıları, Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 lisansı ile korunmaktadır.

Bu lisansa göre, kaynak göstermek koşuluyla yazılarımızı kullanabilir ve alıntı yapabilirsiniz. Yapacağınız alıntıların altında

Yazar: Adı Soyadı - ODTÜ Bilgisayar Topluluğu
Bu yazı, e-bergi / Nisan 2007 sayısından alınmıştır.

İfadesi (gerekli kısımları düzelterek) linkleriyle beraber yer almalıdır. Gösterdiğiniz duyarlılık için teşekkür ederiz.


ODTÜ Bilgisayar Topluluğu

Görüşler

0
cnsnyldz

http://e-bergi.com/

--
Cansın YILDIZ
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu
0
cnsnyldz

http://e-bergi.com/

--
Cansın YILDIZ
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

C Programlama Dilinin Evrimi

sametc

Aşağıdaki yazı benim çok ilgimi çekti paylaşmak isterim sanırım herkes benim gibi bu dilin nasıl ortaya çıktığını merak etmiştir.

C'nin tarihini tartışmaya UNIX'ten bahsedilmeden başlanamaz çünkü işletim sistemi ve sistem üzerinde çalışan programların bir çoğu C'de yazılmıştır.

Root-Kit´lerin tesbit edilmesi ve temizlenmesi

cayfer

İyi korunmayan GNU/Linux sistemlerinin başının belası olan Root-Kit lerin tesbit edilmesi ve temizlenmesi ile ilgili bir uygulama notu:

Google, bu konuda çok yazı/mesaj bilmekle beraber derli toplu bir temizleme dökumanı bilmiyordu. Biz de böyle bir nottan daha fazla insanın yararlanabilmesi düşüncesiyle dökumanı ingilizce hazırladık. Öte yandan, notların hitap ettiği kullanıcı grubu olan sistem yöneticilerinin bilişim ingilizcesi ile yazılmış dökumanları okuyabileceklerini varsayıyoruz.

Root-kit'ler NT ve Linux işletim sistemlerine bir şekilde root veya admin olarak erişim sağlamayı başaran sistem kırıcılarının kendilerini gizleyerek rahat rahat çalışmalarına izin veren bir yazılım grubu.

Deneyimlerimiz yalnızca Linux ortamında olduğu için notlarımız da yalnızca Linux için.

EnderUNIX ten 1000 tane Türkçe ipucu

hbilgil

Dünyanın en büyük ipucu arşivi haline gelen EnderUNIX ipucu sitesi türkçe ipuclarında 1000. ipucunu devirmiştir. Evet, tam olarak 1000 türkçe ve 200 e yakın ingilizce ipucu sizlerin de destekleri ile yayınlanmaktadır. Haberin linkine buradan Siteye ise buradan ulaşabilirsiniz.

Batan Geminin Malları

SHiBuMi

Yer uygun mu bilmiyorum ama söz konusu 14 tane bilgisayar kitabı olunca FM'ye göndermenin en iyisi olacağını düşündüm. Elimdeki 14 adet bilgisayar kitabını satıyorum, hepsi İngilizce ve yurtdışından (çoğu Amazondan) alınmış kitaplar. Hepsi iyi durumda ve kullandığım süre içersinde hepsi bana oldukça faydalı oldular. Artık programlama ile uğraşmayacağım, ama bu kitapların da boşu boşuna kütüphanemde durmasını istemiyorum, ben bu kitaplara zaman içersinde kendi çapımda ciddi paralar ödedim, aranızda bu konularla ilgilenen ve bütçeleri yüzünden bu kitaplara ulaşamayanlar var mutlaka, bu en azından bir fırsat olabilir. Kitapların listesi Word dosyası olarak http://www.angelfire.com/linux/kitap/kitaplar.doc adresinde mevcut, ilgilenenler bana serdar_soydemir@hotmail.com adresinden ulaşabilirler.

Bilgisayar Bilimcileri Hacker Konferanslarına Neden Katılmalıdır

FZ

Geçen gün acm.org sitesinde gezinirken Gregory Conti isimli bir bilgisayar profesörünün yazısı dikkatimi çekti: "Why computer scientists should attend hacker conferences" yani "Bilgisayar bilimcileri hacker konferanslarına neden katılmalıdır".

Conti, eğlenceli üslupla ilginç saptamalarda bulunuyor ve kendisinin de sık sık katıldığı bu tür etkinliklerin önemini vurguluyor.