E-ticaret sitelerinde hatalar

0
cs
ACM Istanbul Bölümü'nün Salı Günü gerçekleştirilen toplantısında bahsettiğimiz yeni projemiz, Türkiye'deki e-ticaret sistemlerinin genel durumunu açıkça gözler önüne serecek.

Odak noktamız e-ticaret web sistelerindeki bug ve hatalar.

Özellikle web arayüzlerinde karşılaşılan "internal" hata mesajları ve diğer bütün buglar geçerli.

Örneğin; "Error 500: The "xml" attribute illegally evaluated to "null" or "" in "

Geçtiğimiz hafta İGDAŞ, BEDAŞ; TTNet, Türk Telekom, İSKİ, Garanti Bankası, Migros Online, AtlasJet web sitelerinden örnekler bulduk.

Bu kurumlarda bulunan yeni örnekler de işe yarayacaktır, çünkü bazılarının screenshot'ları düzgün değil. Bir haftada bu kadar kurumdan hata toplanabiliyorsa kim bilir bu iş nereye kadar gider.

Katkıda bulunmak için, yapılan işlemin detaylı bir açıklaması ile birlikte tarih ve URL gibi detayları görebileceğimiz, tarayıcı penceresinden bir screenshot yeterli olacaktır.

Ayrıca büyük sistemlerin uzun süre devre dışı kalması da ilginç bir durum. Örneğin Türk Telekom'un (web ve telefon üzerine) borç sorgulama servislerinin hepsi 5 gün boyunca devre dışı idi. Bu tür katkılar da büyük oranda etki yaratacaktır.

Lütfen bu proje kapsamında hacking yapmayınız. Örneğin SQL injection, formlara fazla uzun string girmek ve cookie'leri el ile değiştirmek gibi işlemlerden kaynaklanan bozukluklar ile ilgilenmiyoruz. Bu tamamen başka bir konu ve ayrıca yasal da değil. Amacımız sadece "sıradan" bir kullanıcının davranışı ile ortaya çıkan hataları gözler önüne sermek. Tabi Ctrl+Click gibi aynı session dahilinde birden fazla pencere açmak da normal kullanım dahilinde, dolayısıyla bu tür davranışlarda çıkacak hatalar da çok önemli. Şu ana kadar karşılaştığımız sistemler için ne yazık ki çok daha basit kullanımlar bile yeterli oldu, fakat örneğin bu tür bir davranış bir dizi web sitesinde (kuruma maddi zarar bile ettirebilecek) ciddi hatalara yol açacaktır.

Bulduğunuz hataları bana basitçe e-posta yoluyla iletebilirsiniz. Şimdiden katkıda bulunan herkese tek tek teşekkürlerimi sunarım.

Chris Stephenson
cs (at) cs.bilgi.edu.tr

ACM İstanbul Buluşmaları: λ-calculus: En eski programlama dili bugünkü problemlerimizi aydınlatıyor

Görüşler

0
robertosmix
Birçok e-ticaret sitesindeki en büyük bug sistemin kendisi: .NET
0
o_ozardic
Sonuçta .NET'in tercih edilmesinin arkasında pek çok pratik neden var, bi tanesi "Hızlı çözüm" inancı.
0
memisko
hızlı yaşa genç öl misali...
0
erhanbaris
sorun ve sıkıntıları .net ten dolayı javadan dolayı phpden dolayı diye sınıflandırmak kanımca yanlış. Bana göre bütün bu diller amaç değil araçtır. Uzman bir yazılımcı zamanında ve yerinde gerektiğini kullanandır. Microsoft fanatizmi yada linux fanatizmi yapmaya gerek yok. Özelliklede hiç kullanmadığın bilmediğin sadece başkalarından duyduğun ve başklalarının yorumları doğrultusunda yorumlar yapmak ne objektif yorumlar ortaya çıkarır nede objektif çözümler.

Ondan dolayı hataları yapan insanlardır. Uygulama platformları yada dilleri değil :)

Haberde geçen sitelerin bir kısmı JSP bir kısmı PHP bir kısmıda ASP.NET'te yazılmış.

Ben uzun süre PHP kullandım şu anda .NET kullanıyorum. Her platformun kullanışlı olduğu, etkin olduğu ve iyi çözümler sergilediği yerleri göz önünde bulunduralım.
Saygı ve sevgiyle kalın.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Geocities tekrar yayında!

sundance

Aslında doğru ifade yayında değil de çevrim içinde olacaktı.

Bildiğiniz gibi geçen sene Geocities'in sahibi olan Yahoo, operasyonu durdurma kararı aldığından beri bu sitelere ulaşılamıyordu.

Çoğu bir hevesle hazırlanmış ve sonra tozlanmaya bırakılmış binlerce sitenin Internet tarihi için önemli bir belge niteliği taşıdığı ise su götürmez.

Eğer siz de böyle düşünüyorsanız, 652 GB'lık bir torrent indirmeye hazır olun; Geocities artık torrentte yaşıyor!

Kablosuz Yaşam

butch

Geek Kızlar

redogre

EncFS: Şifreli Dosya Sistemi (TÜRKÇE)

sundance

EncFS, pratik kullanımlı ve performanslı bir şifrelenmiş dosya sistemi. En önemli iki özelliği, şeffaflığı ve dizin bazında şifreleme yapabiliyor olmanız.

EncFS'in özelikleri ve nasıl kullanılabileceği konusunda Cuma günü Linux DevCenter'da yayınlanan makalemin daha geniş ve Türkçe halini (kesinlikle çeviri değil ;) yazının devamında bulabilirsiniz.

Bilgi İşlem, Matematik, Kriptografi ve Kadınlar

FZ

Yer: İTÜ Fen Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Bilimleri. Bir Doç. Dr.un odası.
Kişiler: Doc. Dr. ve bir öğrenci.
Diyalog:
Hoca: Vakti zamanında tıpkı senin gibi kriptografi ile ilgilenen bir kız vardı, bitirme projesine ben danışmanlık etmiştim. Sene 1995. Ben daha o zaman Yrd. Doçentim.