Eğitim Tasarımcısı Ne İş Yapar?

0
FZ
"Eğitim tasarımcısı (Instructional Designer) ülkemizde yeni yeni kullanılan, oysa yurtdışında uzun zamandır bilinen bir uzman türü. Öyle ki hayatını bir eğitim tasarımcısı olarak sürdüren Reuben Tozman, e-Magazine dergisinde yayınlanan “Yeni Nesil Eğitim Tasarımcıları” isimli bir makale kaleme almış. Ülkemizde daha tam olarak ne işle iştigal ettikleri bilinmezken, bazı coğrafyalarda eski tipte eğitim tasarımından vazgeçilmesi gerektiğine dair bir makele görünce, derhal bu makaleyi okuyup paylaşmak kaçınılmaz oldu.
Tozman’ın makelesi aslında oldukça dağınık bir makale. Belki 2-3 makalede anlatılması gereken iddia ve/veya yorumları bir makeleye sığdırmaya çalışmasa daha derli toplu bir makele olur, iddia daha seçik olarak verilebilirdi. Buna rağmen, bizler için önemli olabilecek bir kaç nokta öne çıkıyor.

Makalede en dikkat çekici bölüm, bir iddia değil, daha ziyade bir kaygı içeriyor: eğitim tasarımcısının değerinin bilinemeyeceği kaygısı; hem diğer uzmanlar tarafından hem de bizzat tasatımcısının kendisi tarafından. Özellikle bizler için oldukça yerinde bir kaygı. Yazar, bu bağlamda eğitim tasarımcısının değerini gösterenmeye çalışmış, bununla da yetinmeyip bulunduğumuz dönemde değerini daha da artırmak için ne yapması gerektiğini irdelemiş. Gerçi, eğitim tasarımcısının ne olduğu, ne iş yaptığı, yetki ve sorumlulukları konularının zaten herkes tarafından net bir şekilde farkında olunduğunu varsaydığı için, iddiaları bizim için biraz zayıf kalmış. Buna rağmen ipuçlarını takip ederek konu hakkında hatırı sayılır bir izlenim edinmenin mümkün olduğu söylenebilir.

“Eğitim tasarımcının sahip olup da yazarlar, öğretmenler, programcılar, vb’nin sahip olmadığı yetenek, öğrenme içeriğini sistemli bir şekilde parçalara bölme becerisidir ki böylece öğrencilere ve onların öğrenme tarzlarına uygulanabilsin.” Bu yetenek, eğitim tasarımcısının gerçek değerini vurguluyor Tozman’a göre, yazma yeteneği, ergonomik tatbik becerisi, vs. değil. Bunları yapacak teknik elemanlar, grafik arayüz uzmanları, vs. zaten vardır..."

E-öğrenme ve yazılım geliştirme uzmanı Memduh Er'in yazısının devamı buradan okunabilir.

Görüşler

0
zodi
tabi siteye mahkeme kararıyla erişim engellenmemiş olsaydı ulaşırdık...
0
jfever
youtube'da olduğu gibi ip bazında engelleme yapılmışsa ne yapmalıyız?
0
FZ
wordpress.com hala DNS üzerinden engelleniyor bildiğim kadarı ile, dolayısı ile kolayca erişmek mümkün. En azından ben şu anda evden ADSL modem ile bağlanabiliyorum wordpress.com'a.
0
sefalet

Ağ üzerinde çalışan bir vekil kullanmak yeterli oluyor youtube için. Örnek


0
101
windos için operaTOR var.
0
sefalet
Eğitim anlayışına yönelik yaklaşımlar konusunda Sir Ken Robinson'ın sözlerine katılmamak elde değil. Eğitimin biçimsel yapılanması yanında, içerik olarak "düşünen", "kendi kendine öğrenen" bir birey örneğine ulaşmak; ana amaç olmalı diye düşünüyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Babil Kulesi Internette

SHiBuMi

Geçenlerde Internet üzerinde kullanabileceğiniz kaliteli bir İngilizce-Türkçe sözlükten bahsetmiştim. Geçen hafta bir dergi CDsinden çıkan çok daha geniş kapsamlı, yalnızca internete bağlıyken değil, bağlı olmadan da kullanabileceğiniz ve oldukça kolay bir kullanıma sahip bir sözlük programı buldum. Adı Babylon.

Wikipedia'nın CD sürümü çıkıyor

dkoksal

Özgür ansiklopedi internetten CD'lere geçerek arşivlik bilgi saklamak isteyenler için üretiliyor.

WriteBoard: Ortaklaşa Belge Üretimi

sefalet

Web tabanlı araçlar yaygınlaşıyor ve aralarında ilginç olanları da yok değil. Writeboard onlardan biri.Arkadaşları "Basecamp" yönetim aracı geliştirmek gibi faliyetlerinden tanıyor olabilirsiniz.

Bu web tabanlı aracın özellikle FM'nin gönüllü bilgi paylaşımcılarının, birlik beraberlik sevdalılarının hatta çeviri bağımlılığı olanların çok işine yarayacağını düşündüm.Kısaca anlatmak gerekirse, web üstünde yazı yazmanızı sağlıyor.Bu yazıyı birden fazla kişi aynı anda veya farklı zamanlarda yazabiliyor.Yapılan değişiklikler RSS ya da e-posta yoluyla öğrenilebiliyor.Uygulama yüzde yüz bedelsiz. (Bizim bakanın adsl tarifesinde belirttiği yüzde yüz indirim gibi değildir, uyarılır)

Daha fazla bilgi ve diğer araçları görmek için:

http://www.37signals.com/

e-öğrenme: Online Educa Berlin 2008′in Ardından

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi eMBA yazılım geliştirme ekibinin lideri ve uzaktaneğitim blogu yazarlarından Memduh Er ile, 1 ay kadar önce katıldığı ve dünyanın en büyük uzaktan internet tabanlı eğitim konferanslarından biri olan Online Educa Berlin hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik,e-öğrenme dünyasının bugünü ve yarını hakkında konuştuk, teknolojik ve pedagojik açıdan nereye doğru ilerlediğimizi anlamaya çalıştık.

SansureHayir!org yayına başladı

fsniper

Türkiye'de son dönemde ciddi bir artış ile uygulanan site yasaklama ve gizli sansür uygulamalarını konu edinen, yapılması gereken ve yapılanlar hakkında internet kullanıcısı görüşlerine yer veren SansüreHayır!org yayın hayatına başladı. Site üzerinden sansüre karşı düşüncelerinizi sözlük tadında herkese duyurabiliyor, başkalarının neler düşündüğünü okuyabiliyorsunuz. Ayrıca görünüşe göre SansüreHayır!org sloganlı yapışkanlı etiketler de yolda ;)