Enerji İsrafı, Google ve Dünya'nın Geri Kalanı...

0
darkhunter
ecoIron isimli blog'un sahibi, green computing'ci Mark Ontkush'un oldukça ilginç bir teorisi var: Google'ın arkaplan rengi siyah olsaydı, yılda 3000 Megawatt-Saat tasarruf edilecekti!
Hesabı nasıl yaptığına, ayrıntılarıyla, blog'undan vakıf olabilirsiniz. Kısaca anlatmak gerekirse, şuradaki EnergyStar listesinden yararlanan Mark, monitörde siyah ve beyaz renkler oluşturulurken harcanan enerjinin watt cinsinden farkını (15W), Google'ın izlenme oranlarıyla harmanlayıp bu rakama ulaşmış.

Yani, ha damlatan musluk, ha monitörde beyaz arka plan!

Görüşler

0
koraypeksayar
Sayın seyirciler, şu anda bir sürü eylemci fazlamesai headquarters önünde toplanmış durumda. "fazlamesai'nin arkaplanı beyaaz oolsun" sloganı atıyorlar.

İlginç bir çalışma. Çevre konusunda duyarlılıkta kendini yontmaya çalışan bir insan olarak konuyu hiç bu şekliyle düşünmemiştim.
0
simor
Hah, şimdi arkaplanda siyah takıntısı olanlara gün doğdu :)

0
ripper
du arabuluculuk yapim, arkaplan olarak gri de uzlaşalım :)
0
Zebani
ya da beyazı daha az enerjiyle üretmenin bir yolunu bulak!
0
simor
Aslında burdaki gibi örüntü arkaplanların durumu ne acaba? Gri gibidir herhalde. Ölçmek lazım.
0
yilmaz
notebookun şarjı cabuk bitiyor beyaz olsun. demekki forum o sebebpten beyaz.
0
bio
Bulundu: LCD monitorler
0
Zebani
kaynak var mı? merak ettim. arama zahmetine girmeyeyim diye sordum :)
0
acemi_
Şu an elektriğin kilowatt-saati 10 Kr... Bu durumda,

tasarruf = 3000x10
= 30,000 Kr/yıl
= 30 TL/yıl

oluyor. Sanırım bu, bir kişinin kullanımı için olan tasarruf miktarı.
0
acemi_
30 TL değil, 300 TL olacaktı. 1 TL'yi 1000 Kr diye düşünmüşüm yanlışlıkla ve 3,000 ile değil 3,000,000 ile çarpmam gerekiyordu. Yani sonuç

tasarruf = 300,000 TL olacakti.

Bahsedilen miktar da, bütün dünyadaki Google kullanıcılarından bir sene sonunda sağlanacak tasarruf miktarıymış.
0
vedat
Diğer ülkelerde enerjinin bizden ucuz olduğu düşünülecek olursa, pekte sağlıklı bir hesaplama yöntemi gibi görünmüyor.
0
acemi_
Makaleyi yazan kişi kilowatt-saat ücretini 10 cent olarak düşünmüş. Yazar Boston'da yaşıyor. Bu ücret doğruysa, demek ki ABD'de elektrik enerjisi bizden daha pahalıya geliyor.
0
vedat
doğal olarak pahalı olduğu yerlerde olacaktır tabiki.. :)

yinede ödeme anında bizim kadar zorlanmadıklarını düşünüyorum.. :))
0
Satanique
Bence de siyah olmalı. Siyah üzerine mor olabilr. Ya da Siyah üzerine kırmızı olabilir. Google'dan farklı temalar istemeliyiz. Google tema sistemine geçsin! Aşağıda bir listbox olsun ve tıklayalım, seçelim...
0
myavuzselim
Tema sisteminin yaratacagi ek yukden kaynaklanan enerji israfi ne olacak?
0
Satanique
Ben enerji israfını düşünmüyorum ki :) Siyah üzerine kırmızı yazılı Google kullanmak istiyorum :)
0
myavuzselim
Durumdan faydalanmak ha? :)
0
sleytr
Size Ubuntu Satanic Edition verelim. Google içinde bir grasemonkey scripti ekleriz? :)
0
acemi_

NTVMSNBC haberi

Aydınlatma için akkor lamba yerine aynı ışığı, düşük watt'larda veren kompakt fluoresan lamba kullanarak Türkiye genelinde aylık (makalede olduğu gibi yıllık değil) 1,000,000 MegaWatt-Saat enerji tasarrufu yapmak mümkünmüş.

0
sleytr
Tamam o zaman. devlet o lambaları bir süre vergiden muaf tutsun, Gaffur'u kullanarakta halkımızı özendirici reklamlar yapsınlar...
0
Ono
Valla Malatya'da ki tedaş eletrik tasarrufunu herkes yerine yapıyor. Max 30 saat uptimedan sonra şak elektrikler gidiyor ve en az 20 dakka gelmiyor.
0
coskung
Atlanılan bir nokta var, hatırlatmak isterim.
Her ne kadar siyah arka planın enerji tasarrufu sağlayacağı hesaplanmışsa da, koyu renk arka plan üzerine açık renk yazılar okumayı güçleştirir. Buradan yola çıkarak kullanıcıların o sayfada daha uzun kalacağı da göz önünde bulundurulmalıdır.
Ek olarak göz yorgunluğu da unutulmamalı.
0
FZ
Beyaz ekrana baka baka gözlerim bitap düştü, yapmayın etmeyin. Beyaz tahtalara baka baka yansıyan ışıktan yoruldu durdu bünyem. Kağıt üzerinde iyi güzel ama mümkünse monitörümde bana biraz siyah üstüne gri-beyaz arası yazılar verin, yormayın gözümü o parlak beyazlıkla. Yahut bir karatahta üzerine tebeşirle yazılmış yazılar verin, rahatça okuyayım. Dinozor suçlaması ile karşıma çıkmadan önce şu yorgun ve acıyan gözlerime bir kulak verin ;-)
0
Zebani
Kirli beyaz kullanınız efen'im :) olmaz mı?
0
Betelgeuse
Ben de artık dinozor oldum sanıyordum. Eskiden ara vermeden 2-3 gün kod yazardık da iş bittikten sonra o yorgumluğun üzerine bir de sabahlara kadar dışarılarda sürterdik. Şimdi yaşlandım, 10-12 saat bilgisayar başında kalınca yoruluyorum, herhalde yaşlılıktandır diyordum. Ama o zamanlar siyah üzerinde yeşil harfler görünen ekranlarda program yazardık, şimdi grafik ortamda beyaz arkaplan üzerinde siyah harflerle yazıyoruz, belki de bundandır. Evet evet, nedeni bu olsun, henüz genç sayılırım. :))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bamya boyutunda 1 GB`lık flash disk

larweda

Netac adında bir çin firması, 4,5x1,7x0.9 cm boyutunda USB arayüzlü flash diskler üretiyor. Bu ufacık şirin aletler, ki firma bunlara Onlydisk diyor, 8 MB - 1 GB arası kapasitede olabiliyor ve USB driver`ı yüklendikten sonra Windows ve MacOS ortamları için plug and play hale gelebiliyorlar. Linux için herhangi bir bilgiye rastlamadım ama eminim çok yakında linux desteği de çıkacaktır. Veri transfer hızının pek süper olmaması (750 KB/S okuma, 450 KB/S yazma) belki dayanılabilir bi kısıtlama, ama fiyatlar gözönüne alınırsa pek de o kadar ulaşılabilir olmuyor. 32 MB`lığı 120$, 64 MB`lığı 217$, 128 MB`lığı 361$, 256 MB`lığı 438$, 256 MB`lığı 810$ 1 GB`lığı da 1415$ fiyatında. Kimbilir, belki bigün fiyatları düşer de biz de hayallerini kurmaya başlarız.

Apollo I'i Kontrol Eden Bilgisayarı Sıfırdan Yapmak İster Misiniz?

FZ

Evet, insanoğlunu Ay'a taşıyan uzay aracını kontrol eden uçuş kontrol sistemi. userfriendly.org sitesinin günün linki bölümüne bakarken gördüm bu fantastik siteyi.

AGC (Apollo Guidance Computer) sistemini yeniden inşa etmeye dair olarak proje sahibi şunları diyor:

İlk geliştirilmiş bilgisayarlar ilginçtir. Çünkü basit cihazlardır, dolayısı ile tüm bilgisayarı donanımdan yazılıma dek tamamen anlayabilirsiniz.

AGC ilk geliştirilmiş bilgisayarlar arasında en ilgincidir çünkü Ay'a insan taşıyan ilk uzay aracında kullanılmıştır ve ilginç mimari özellikleri vardır.

İlk USB Tabanlı GNU/Linux Veri Toplama Cihazı

anonim

USB ve linux'un artılarını bünyesinde birleştiren bu veri toplama cihazı, USB kullanan ilk veri toplama cihazı özelliğini taşıyor. Stirling Üniversitesi, INCITE grubu tarafından geliştirilen bu cihaz, USB'nin avantajlarını kullanarak kullanıcıları için birçok kolaylık sunuyor. Detaylar için http://www.linux-usb-daq.com/

Lego Mindstorms NXT

tongucyumruk

Sizin de her yılbaşında size ne hediye alacağını bilemeyen "non-geek" arkadaşlarınız var mı? Eğer varsa, onlara şimdiden iyi haberi iletebilirsiniz. Bilgisayar dünyasındaki pek çok iyi şey (Linux, Dijkstra, Tanenbaum vs...) gibi bu haber de kuzey ülkelerinden. Danimarka'lı Lego firması 1998'den beri bilgisayar düşkünlerinin hayallerini süsleyen oyuncağı Lego Mindstorms'un yeni versiyonunu duyurdu.

Google Search Appliance

FZ

Gene Google, gene güzel bir fikir. Adamlar Internet'i aradığınız hızda ve kalitede neden şirket ağınızdaki tüm HTML, Office, PDF, Postscript belgelerini ve daha bir sürü ıvır zıvırı arayamayasınız ki demişler ve şöyle hafif ancak marifetli bir alet yapmışlar adını da Google Search Appliance koymuşlar.

Intel tabanlı, Linux temelli bu şirin aleti fişe takıyor, networke bağlıyorsunuz ve sonra da bu alet 10 GB'a kadar olan veriyi (150.000 doküman!) arka planda sizi rahatsız etmeden indekslerken şirketinizdeki elemanlar da güzel güzel arama tarama yapabiliyorlar.