EROS: Extremely Reliable Operating System

0
FZ
Bu aralar FM sitesinde güvenlik, işletim sistemleri, vs. muhabbetleri yapılırken pek çok ilgili konunun ara kesitinde yer alan bir şey ilgi çeker diye düşündüm ve paylaşmak istedim.

Johns Hopkins üniversitesi bilgisayar bilimleri bölümünde çalışan Prof. Jonathan Shapiro önderliğindeki ekip "mevcut işletim sistemlerindeki güvenlik problemleri spesifik uygulamalardan değil en baştaki tasarım kararlarından kaynaklanıyor" düsturunu benimseyerek bir işletim sistemi geliştirmişler ve adını da EROS : Extremely Reliable Operating System koymuşlar.


Söz konusu işletim sistemi GPL ve LGPL olarak lisanslanmış durumda yani makinanıza çekip kurabilir ve istediğiniz gibi kurcalayabilirsiniz.

Bu aralar Debian GNU/Linux 3.0'ın derinliklerinde yolculuğa çıktığım ve FM'e yazı yetiştirmeye çalıştığım için pek vaktim yok ama eminim işletim sistemi meraklıları ve üstadları FM üyeleri bizi aydınlatacak türde yorumlarını buraya cesurca

Görüşler

0
FZ
Jonathan arkadaşımızın MS Windows 2000''in EAL4 (Evaluation Assurance Level 4) sertifikası alması (Service Pack 3 ile) hakkındaki yorumlarını da burada okuyabilirsiniz. (Çok eğlenceli, tavsiye ederim :)
0
anonim
Dunyada EAL4 ustu bir isletim sistemi daha yok :P

conan
0
FZ
Peki olmamalı mı? ;-)
0
conan
SE-Linux bir iki seneye kadar. ;)
0
FZ
SELinux lafı açılmışken eski bir işletim sistemi ile ilgili 18 Eylül 2002 tarihli birmakale buldum, SELinux'a da gönderme var, belki ilgisini çeker insanların bu bağlamda.

IBM Research Report - Thirty Years Later: Lessons From the Multics Security Evaulation

Bu makalede de sistemin ilk tasarım aşamasındaki sadeliğin, basitliğin önemli olduğu vurgulanıyor. Herkese tavsiye ederim.
0
anonim
Spesifik = ozgun, mahsus, ozel.

Kusura bakmayin, tavsiye vermeden gecemedim..

Saygilar,
0
FZ
Şahsen teknik, üsluba ya da dil kullanımına yönelik her türlü öneriye, eleştiriye açığım. Yazı yazarken de elimden geldiğince İngilizce teknik terimlerin bildiğim kadarı ile Türkçe karşılıklarını kullanmaya gayret ediyorum ancak arada böyle aceleye gelen durumlar da olabiliyor ;-)

Benim de bir tavsiyem var ama dil ile ilgili değil de site ile ilgili: Buraya yazarken siteye giriş yaparsanız ve anonim olmaktan çıkarsanız daha iyi olur.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

OCaml İle Yazılan Yeni Bir İşletim Sistemi: Desert Spring-Time

FZ

Desert Spring-Time, OCaml dili ile geliştirilen açık kodlu bir işletim sistemidir.

Projenin amacı BeOS gibi yenilikçi işletim sisteminde gündeme gelmiş modern fikirleri yeniden ele almak ve bunları ileri noktalara taşımak, böylece ortaya stabil ve güçlü bir işletim sistemi koymaktır.

Bu işletim sistemi mikro-çekirdek mimarisini ve asenkron mesajlaşmayı kullanmaktadır. İşletim sistemi şu anda x86 uyumlu işlemciler üzerinde çalışmaktadır.

Editörün Notu: OCaml ile geliştirilmiş popüler bir uygulama: MLDonkey

Programlamanın Tao´su 3. ve 4. Kitap

FZ

3. Kitap - Tasarım

Ve şöyle dedi usta programcı:

"Program test edilmeye başlandığında tasarım değişiklikleri yapmak için artık çok geçtir."

Yapay Zeka Üstadı Sizlere Ömür

FZ

Klasik bir YZ programı olan "Parry"nin yaratıcısı Dr. Kenneth Mark Colby 81 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Yale Üniversitesi'de tıp eğitimini tamamlayan, Amerikan Ulusal Zihin Sağlığı Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışan ve Stanford Üniversitesi'nde de bilgisayar bilimleri profesörü olarak çalışan Colby, "Parry"yi, 1971 yılında Joseph Weizenbaum'un öncü diyalog programı "Eliza"dan yola çıkarak hazırlamıştı. Eliza sisteminden farklı olarak Colby'nin yazılımı kendi konularını önerebiliyor ve diyalog esnasında karmaşık kişilik kalıplar sergileyebiliyordu.

SIAC Linux´a geçti

gencbeyin

Amerika'nın en büyük borsaları Amex ve NYSE'nin işlemlerini yürüten bilgisayar sistemlerini üreten SIAC önemli uygulamalarını Linux'a kaydırıyor. Geçen yıl NYSE'nin bir saatten fazla çalışamamasına mal olan çöküşten akılları başlarına gelmiş olacak:-))

Bilgisayar Sektöründe Yazılım Seferberliği

Nightwalker

2000 Yılında Kurulan Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği, (TBMPO), bilgisayar sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak adına çeşitli eğitim faaliyetleri organize etmektedir. Bu çalışmaların en başında KOSGEB' le oluşturulan stratejik bir ortaklığın sonucu olarak başlatılan YAZILIM SEFERBERLİĞİ dir. Müracaat eden firmalar şu an KOSGEB'in 38 tane teşvik ve hibe imkanlarından yararlanma fırsatı bulacaklardır.