Ext4 Dosya Sistemi Geliyor

0
Guardian
Slahdot'dan gelen rss haberlerinde karşılaştığım linux-watch.com'daki haber göre hard disk'lerinin terabyte sınırlarına ulaşmasıyla ext3 dosya sisteminin 21. yüzyıl hard disklerinin kapasite gereksinimlerini karşılayamayacağına ilişkin açıklamalar çıkmış. Bunun üzerine kernel geliştiricileri ext4 dosya sistemi yapısının deneme sürümünü çıkarmışlar.

İyi bir kernel programcısı olarak bilinen Andrew Morton, 10 Ekim'de Linux kernelleri arasına ext4 dosya sistemini eklemiş.
Yeni dosya yapısının bölüm (hacim,alan) başına 1024 Petabyte kapasite desteklediği belirtiliyor. 1 Petabyte = 2^50 (iki üzeri elli) byte.

Ayrıca yeni dosya sistemi "extent file writing" destekli. Bunun anlamı; bir dosya yaratıldığında bellekte dosyanın sonuna sonradan veri eklenebilir düşüncesiyle devamlılık sağlayacak bir alan ekleniyor, böylece dosyanın üzerine tekrar yazıldığında, veri bellekte ayrı alanlara dağıtılmak zorunda kalmıyor ve diskin performansını olumlu yönde etkiliyor.

Makaleye göre, diğer modern dosya yapıları gibi ext4 "journal file system" destekli, yani herhangi bir dosya değişikliğinde, değişiklikleri dosyanın yapısını değiştirmeden hemen önce bir günlüğe ekliyor. Böylece dosya üzerinde herhangi bir bozulma karşısında system dosyayı kolaylıkla onarıp bize tekrar sunabiliyor.

Makaleye göre ext4 dosya yapısı ext3 ile de uyumlu çalışabiliyor, yani ext4 dosya yapısına sahip bir diski ext3 olarak mount etmek istediğinizde herhangi bir sorunla karşılaşmıyorsunuz, sadece ext4 dosya yapısındaki "extent file writing" gibi yeni özelliklerden yararlanamıyor, diski sanki bir ext3 dosya yapısına sahipmişçesine kullanabiliyorsunuz.

Ext4 dosya sistemi şuan Linux 2.16.19rc1-mm1 aday kernelinde bulunmakta. Herşey yolunda giderse 6-9 ay içinde yeni dosya sisteminin tamamen hazır olacağı belirtilmiş.

Görüşler

0
sosgezbir
"extent file writing" çok güzel bir teknik olmuş.
0
sametc
ne anlama gelir o özellik?... teknik bir bilgi verebilirmisiniz ?
0
Guardian
Ayrıca yeni dosya sistemi "extent file writing" destekli. Bunun anlamı; bir dosya yaratıldığında bellekte dosyanın sonuna sonradan veri eklenebilir düşüncesiyle devamlılık sağlayacak bir alan ekleniyor, böylece dosyanın üzerine tekrar yazıldığında, veri bellekte ayrı alanlara dağıtılmak zorunda kalmıyor ve diskin performansını olumlu yönde etkiliyor.
yani kısaca yukarıda da belirtildiği gibi verinin hard diskte dağınık bir şewkilde değilde ardarda gelen bloklara yazılmasını sağlıyor. Böylece verileri biraraya toplayıp performansı hızlandırmak için disk birleştirme (defrag) gibi işlemlere ihtiyaç duyulmuyor.
0
tongucyumruk
Neden bilmiyorum fakat bu extent writing bana o kadar da muhteşem bir özelik gibi görünmüyor. 1998'den beri GNU/Linux kullanıyorum. Ext2, Ext3 ve XFS dosya sistemlerini aktif olarak kullandım ve şimdiye kadar hiç fragmentasyondan kaynaklanan bir performans kaybına rastlamadım. Açıkçası Ext3'ten Ext4'e hemen geçmek için bir sebep göremiyorum.

Ext2'den Ext3'e geçmek için Journalling gibi çok önemli bir yenilik söz konusuydu. Ext3'ten Ext4'e geçişte ise benim beklentim açıkçası kendi içinde volume manager, snapshots gibi ZFS'te olan bazı önemli bazı özelliklerin dosya sistemine eklenmesiydi. Ne yazık ki Ext4'te bu yönlerde hiçbir ilerleme görülmüyor. Neyse, nasıl olsa hala XFS var...
0
skoylu
Eğer diske erişim sıralı ise, diskte bilgileri bir arada tutmak faydalı olur elbette. Fakat, diske erişim sıralı değilse, o zaman ne olacak?

Fragmentation, genel olarak, çok kullanıcılı/görevli sistemlerde bir sorun değildir. Çünkü, erişim "fragmented" dir. Yapılması gereken, dosya sistemini cahe ile birlikte verimli kullanıp, disk erişimini azaltmaktır.
0
afsina
ZFS ile kiyaslayinca genede sonuk kaliyor.
0
sleytr
Novel 6-7 yıldır öntanımlı dosya sistemi olarak kullandığı ReiserFS'den ext3'e geçmeye karar vermiş. Ayrıntılar için Suse'den Jeff Mahoney'in bu tercihin nedenlerini açıkladığı epostayı okuyabilirsiniz.
0
bm
Su anda ciddi ciddi ReiserFS kullanmayi planlayan varsa Hans Reiser'in en azindan bir muddet bu islerle ilgilenecek durumu olmayacagi yonunde alametler var.
0
sosgezbir
Anlamadığım zaten linux da defrag denilen şey yok şimdi ben ext3 kullanıyorum yani dosyalar benim diskte karışıklar mı?
0
bm
Evet, muhtemelen. Ne kadar karisik olduklarina dosya bazinda filefrag ile bakabiliyor olmaniz lazim. (Ornek de koydum buraya ama sistem yemedi).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux ve Özgür Yazılım Sloganları Aranıyor!

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği'nin yeni dönemdeki etkinliklerinde kullanmak için yeni görseller yaptırılması planlanıyor. Daha çok ve çeşitli görseller ile derneğin katıldığı etkinliklerde özgür yazılımın adını ve felsefesini daha fazla duyurabilmemiz mümkün olacak.

Görsel malzemelerin önemli bir parçası da slogan. Sloganların kısa ve öz olması, Türkçe olması, dağıtım bağımsız olması, herhangi bir firma ya da ürünü kötülememesi gerekiyor.

Sizlerden onu gören insanların ilgisini çekebilecek, özgür yazılıma ilişkin sloganlar istiyoruz. Önerilerinizi Tuxweet'teki başlığın altına yazabilirsiniz.

Busy Box - Minimalist Linux meraklılarına

sundance

Hep merak etmişimdir madem Windows`a alternatif, neden Linux`da devamlı şişiyor diye. Glibc, KDE filan derken dev gibi bir sistem karşımıza çıkıyor. Herşey bir yana temel *nix komutları için bile mblarca yer ve Lib5, Lib6 kullanmamız gerekiyor.

Benzer bir kaygı ile BusyBox ekibi, hemen hemen bütün temel Linux komutlarını tek bir dosyada toplamışlar, hem de UPX`lendikten sonra sadece 130K`a inen bir tek dosyada.

Hangi komutlar mı var bu 130K`nın içinde ? ...

Hey SCO! Bana dava aç çünkü Linux kullanıyorum!

FZ

Finansal problemler yaşayan SCO firması son birkaç ay içinde IBM başta olmak üzere nerede ise hemen herkese dava açtı ve "Lisansına sahip olduğum UNIX işletim sisteminden kod çaldınız, Linux adı altında kullandınız, suçlusunuz!" dedi.

Son haberlere göre sahip olduğu UNIX lisansını Microsoft´a satan SCO açık kodlu ve özgür yazılım camiasında büyük tepkiye yol açtı.

Siz de tepkinizi ortaya koymak ve insanlarla paylaşmak isterseniz tek yapmanız gereken Hey SCO, bana dava aç sitesine gidip oradaki mektubun imzalamak. Şu anda 2774 imza mevcut ve bu sayı giderek artıyor.

EDS: Linux güvenli değildir, ölçeklenemez

Soulblighter

BT firmalarından EDS, Fuji Xerox, Cisco, Microsoft, Sun, Dell ve EMC'nin katılımıyla oluşturulan Agility Alliance'a göre Linux, yeterli güvenliğe sahip olmadığı ve ölçeklenebilirlik konusunda sorunlara sahip olduğu için büyük firmalar tarafından tercih edilmeyecek.

Seminer - Topluluk Süreçleri ve Pardus

anonim

Özgürlükİçin topluluğu adına yarın saat:15:00'da Hakan HAMURCU'yu ağırlayacak olan YTÜLinux, sevgili Hakan ile Pardus / Özgürlükİçin topluluk süreçlerini konuşacaklar. Yıldız Teknik Üniversitesi C Blok Konferans Salonu'nda yapılacak bu seminere dışarıdan katılım serbest olup, etkinlik gelen herkesi ağırlayacak geniş bir salonda düzenlenecektir. Bu arada YTÜLinux grubundan bahsetmeden olmayacak...