Genişletilebilir Programlama Dilleri: 21. yy. İçin Tahminler

0
FZ
ACM tarafından yayınlanan QUEUE dergisinin son sayısının konusu programlama dilleri. Toronto Üniversitesi'nden Dr. Gregory V. Wilson'ın dergiye gönderdiği Extensible Programming for the 21st Century (21. yüzyıl için genişletilebilir programlama) yazısı Internet'teki değişik platformlarda ışık hızı ile yayıldı ve bitmek bilmez tartışmalara bir yenisi eklendi. FM olarak sonsuz+1 mantalitesine uyup sevgili okurlarımızı bundan haberdar etmemek ve bir başka teknik (sosyolojik, psikolojik, politik, kısaca bilgisayar dünyası ile ilgili) tartışmaya yol açmamak düşünülemezdi!
Makale aslında yeni sayılmaz, orjinali burada yayınlanmış olan bir makalenin başka bir sürümü. Tartışmanın odaklandığı noktalardan biri de XML'nin yepyeni bir şey olarak gösteriliyor oluşu ve kodun bu şekilde depolanmasının pek çok şeyi kolaylaştıracağı iddiası (orjinal makalede Scheme ve Lisp'e göndermeler var ve XML'in neden tutup daha genel ve benzer yapıları içeren Scheme ve Lisp s-ifadelerinin neden tutmadığı, vs.). Pek çok bilgisayar programcısı ve bilgisayar bilimcisi tüyleri diken diken olmuş şekilde buna karşı çıkıyor. Tepki gösteren Lisp programcılarıdan birinin eğlenceli bir alıntısı: "Lisp yorumlayıcınızı biraz değiştirip normal parantez yerine köşeli parantez kullanmasını sağlayın ve sonra en güncel XML teknolojisini kullanan ürünü/programlama dilini geliştirdiğinizi söyleyerek piyasaya çıkın, ismini Enterprise XML 2.0 (EXML 2.0) koyun ve 50.000$'a pazarlamaya başlayın."

Yazı ile ilgili olarak QUEUE dergisinde çıkan eleştirilere buradan erişebilirsiniz. Bir başka detaylı ve ufuk açıcı (aynı zamanda bazı bilinen şeylerin nasıl yepyeni fikirlermiş gibi pazarlandıklarına dair fikir veren) tartışma da comp.lang.lisp grubunda takip edilebilir.

XML konusunda enteresan bir bilgi ise, "Lisp Makinaları mı, hahaha, olur mu öyle saçma şey yahu, bir programlama diline özgü bir donanım, peh!" diye tepki vermiş insanları şaşırtacak bir sayfa: LispMachinesAreComingBack - but not the way you like! (Lisp Makinaları Geri Dönüyor - ama beklediğiniz şekilde değil!). Sayfadaki eleştirilerden sonra karşınıza çıkan XML'e özgü, özel bir makina. DataPower firması tarafından üretilmiş bir XML makinası. XML parsing, XML şema doğrulama, XPath yönlendirme, XSLT dönüşümleri, XML sıkıştırma, vs. yapan bir makina. ;-) Dr. Wilson'ın makalesinde verilen genişletilebilir sözdizim örnekleri, Lisp ve Scheme dünyasında bunların nasıl yapıldığı ve yavaş yavaş Java gibi yaygın dillere de uyarlanmaya çalışıldığı açıklamalar dikkat çekici. Programların kaynak kodlarının XML olarak saklanmasının programcıların işlerini gerçekten kolaylaştırması ve üretkenliği arttırması ümidiyle...

Not: Bu makale bağlamındaki yorumları, tartışmaları takip ederken karşılaştığım enteresan ve yeni bir kitabın bağlantılarını da paylaşmak istedim: Concepts, Techniques, and Models of Computer Programming. Yazarlara göre bu hacimli kitap Mozart programlama sistemini kullanarak temel ve önemli programlama paradigmalarını detaylı ve aynı zamanda pratik olarak işliyor. Kitaba dair yorumlardan biri bu kitabın bu yüzyılın "Mor Kitap"ı olabileceği yönünde!

Görüşler

0
FZ
Konu ile ilgili gezinirken bulduğum birkaç enteresan bağlantıyı paylaşmak istedim:

Microsoft MSXML bileşenini tasarlamış programcının günlüğünden: Where XML goes astray... [nothing-more.blogspot.com]

XML eleştirileri ve karşı eleştirileri: Xml Sucks [c2.com]

XML ile ilgili problemleri ama bunlara rağmen XML'nin neden kullanılması gerektiğini anlatan güzel bir sunum: Does XML Suck? Or: Why XML is technologically terrible, but you have to use it anyway?
0
FZ
ilk iki URL düzgün gelmemiş, düz yazı olarak vereyim bir de:

http://nothing-more.blogspot.com/2004/10/where-xml-goes-astray.html

http://c2.com/cgi/wiki?XmlSucks
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

FreeBSD 4.4 çıktı

anonim

Network Computing alanında gerçekten en hızlı olduğuna inandığımız işletim sistemi olan FreeBSD`nin 4.4 sürümü sonunda çıktı, umarım 4.3 sürümündeki telnetd ve tcpstack bugları bu sürumde yoktur. detaylı bilgi ve yeni sürümü indirmek için: www.freebsd.org

NetBeans 6.0 Türkçe Çeviri Grubu

anonim

NetBeans 6.0'ın kararlı sürümünün duyurulmasına az bir zaman kala çeviri işlemlerine hız verildi. Çeviri yapılacak dillerden biri de Türkçe. İyi bir organizasyon eşliğinde bu editöre Türkçe desteği kazandırmak için Türkçe Çeviri Grubu'na yardım edecek arkadaşlar aranıyor.

EnderUNIX'den 11. yerli yazılım

honal

EnderUNIX VoIPong, bağlı olduğu ağda, bütün trafiği görebilen bir noktaya yerleştirildiğinde, o anda aktif olan bütün VoIP çağrılarını tespit edebilmekte ve G711 algoritması ile sıkıştırılmış olanları (örneğin Microsoft Netmeeting görüşmeleri) PC'lerin "de facto" ses dosyalama standardı WAVE dosya formatında (.wav) diske kaydedebilmektedir. Sonradan, bu görüşmeler standart bir ses ortam yürütücüsü (örneğin Linux play, Windows Media Player) ile açılıp dinlenebilmektedir.

İşletim Sistemleri Videoları

DemensMagnet

Birçok dağıtımın ve arada Vista'nın da videolarının bulunduğu http://osvids.com herkesin yer imlerinde bulunması gereken bir site. Bu yazı yazılırken SUSE Linux Enterprise Desktop 10 video arşivine eklenmişti.

Özgür Dünya ve Müzik Eğitimi: GNU Solfege

FZ

Son kiii üç dört!

GNU Solfege, GNU/Linux ve MS Windows sistemler üzerinde çalışan bir solfej ve kulak eğitimi yazılımı.

Melodik ve armonik aralıklarını tanımak, aralık boylarını kıyaslamak, bilgisayarın gösterdiği aralıkları söylemek, akorları tanımak, akorları söylemek gibi konularda kullanıcıyı eğitmeyi amaçlayan program sonsuz sabırlı bir müzik eğitmeni olarak görevini yerine getirmeye çalışıyor.

Yazılımın dokümantasyonunu okuyup daha çok bilgi sahibi olabilir, ekran görüntülerine bakabilir ya da UNIX Review dergisinden Marcel Gagné'nin GNU Solfege eleştirisine göz atabilirsiniz.