Google'dan güvenli iletişim için yeni bir adım: Anahtar Şeffaflığı Sistemi

3
tongucyumruk

Tam da WhatsApp'ın kullanıcıların şifreleme anahtarlarını değiştirmesinin bir güvenlik açığı oluşturup oluşturmadığının tartışıldığı şu günlerde Google sanki önceden durumun kokusunu almış gibi kullanıcıların anahtarlarını ve anahtar geçmişlerini doğrulamayı sağlayacak Anahtar Şeffaflığı (Key Transparency) aracını duyurdu.

Anahtar Şeffaflığı sunucu/istemci modeli ile çalışan bir anahtar dağıtım sistemi. Özünde sunduğu bir kullanıcı kimliğinin tüm geçmişini kayıt altına almak. Örneğin bir hesabın anahtarları değiştiği veya hesap sıfırlandığı zaman bütün bu bilgiler bir kayıt defterine işlenerek gerektiğinde hesap sahibi tarafından doğrulanabiliyor. Bu sayede Google açık anahtar şifreleme sistemlerinin en büyük sıkıntılarından biri olan "anahtar dağıtımı" problemini kökten çözmeyi hedefliyor.

Tabi bu noktada hepimizin aklına gelen soru: Bütün bu anahtar verisi nerede saklanacak? İyi haber: Google'da değil. Kötü haber: Şimdilik sadece ayar dosyasına yazabileceğiniz bir sunucuda. Bu sayede bir üçüncü partinin servis olarak sunduğu bir sunucuda yahut kendi sunucunuzda bu veriyi saklayabileceksiniz. Peki sizi tanımayan birinin anahtarınızı bulması gerektiği zaman ne yapacak? Bu sorunun cevabı ne yazık ki protokolun ikinci sürümüne ötelenmiş durumda.

Bu haliyle Anahtar Şeffaflığı sistemi halihazirda anahtar dağıtımı için kullanılan HKP/SKS gibi protokollerin bulunabilirlik dezavantajını paylaşsa da gerek hesap denetimini mümkün kılması, gerekse arkasındaki Google desteği sayesinde hızla yaygınlaşabilecek olması bir avantaj sağlıyor. Önümüzdeki günlerde Anahtar Şeffaflığının güvenli iletişim sistemlerine etkilerini görebileceğimizi umalım.

İlgili Yazılar

Network Penetrasyon Testleri Eğitimi / 17-18 Nisan

butch

Bu eğitim güvenlik dünyasında ismi duyulmuş çeşitli açık kaynak kodlu yazılımların en etkin şekilde kullanılarak efektif güvenlik testlerinin yapılabilmesini amaçlamaktadır. Eğitimde kullanılan araçların isimleri çok bilinmesine rağmen detay özellikleri ve etkin kullanımı genelde bilinmemektedir.

Eğitim sonrası katılımcılar herbiri kendi alanında en iyisi sayılabilecek bu araçları tüm detayları ile birlikte nerede nasıl kullanılacağını öğrenmiş olacaktır.

Diğer detaylar ve eğitim içeriğine bu adresten ulaşabilirsiniz.

Greasemonkey Güvenlik Açığı

butch

Oldukça ilgi gören Firefox eklentilerinden biri olan Greasemonkey'in geliştiricileri tarafından yapılan açıklamaya göre, eklentide kullanıcıların bilgisayarlarında bulunan verilere erişim sağlayan önemli bir güvenlik açığı bulunuyor. Greasemonkey kullanıcılarının eklentiyi kaldırmaları şiddetle öneriliyor. Detaylar için eweek.com ve mozdev.org.

Açık Sistemler ve Güvenlik - 1

FZ

"Güvenlik bir ürün değil süreç meselesidir." Bruce Schneier

Neden Güvenlik?

Sevgilinize yazdığınız özel(!) bir e-posta başkaları tarafından kolayca okunabilse kendinizi nasıl hissederdiniz? Ya da bir ihale için hazırladığınız elektronik belgelerle ilgili tüm detaylar rakipleriniz tarafından bir güzel okunsa? Olay yaratacak haberinizdeki en kritik ve gizli noktalar sizinle rekabet eden birileri tarafından kolayca ele geçirilirse ve kendi imzaları ile yayınlansa nasıl bir ruh hali içinde olursunuz?

Parmak İzinize Güvenmeyin!

FZ

Yani teorik olarak güvenin tabii, iki kişinin aynı parmak izine sahip olması çok ama çok düşük olasılık ama konumuz şu ki Japon şifre uzmanı Tsutomu Matsumoto herhangi bir elektronik hobi dükkanında bulunabilen malzemeleri ve bilgisayarını kullanarak endüstride yaygın olarak kullanılan 11 parmak izi biyometrik güvenlik donanımını kandırmayı başarmış!

Bu vesile ile ve NEC'in geliştirdiği süperbilgisayarı da hatırlatarak "abi Japonlar yapmış" geyiğine son verilmesi, bunun bir geyik değil düpedüz gerçek olduğunun kabul edilmesi kampanyası başlatıyorum! :)

Cisco'ya karşı takım

sundance

Cumartesi gecesi DefCon'un akabinde, partiler ve eğlenceler zamanıydı. Fakat bütün bu karmaşadan uzak bir odada, bir grup laptoplarının başında çalışmakta, zaman zaman birbirleriyle konuşmakta ve odanın ortasında duran iki metal kutuya ilgi ile bakmaktaydılar.
Konu, Michael Lynn'in BlackHat 2005'de yaptığı Cisco Routerlar üzerine sunumunun engellenmeye çalışılması ve çalıştığı firma olan ISS'den ayrılmak zorunda kalmasıyla ilgiliydi. Şimdi ise bir grup uzman, Michael Lynn'in yolundan giderek, biraraya gelip sözkonusu açığı genişletmeyi hedefliyorlardı. Kara Şapkalı'lardan birinin belirttiği gibi "Michael'ın altı ayda yaptığını biz çok daha kısa sürede çözebiliriz. Cisco'nun yaptığı basitçe ifade etmek gerekirse aptalcaydı, böylece üstü örtülmüş bir probleme çok daha fazla dikkat çektiler"