GPU: Küresel İşleme Birimi

0
Tarık
GPU ingilizce adıyla Global Processing Unit, geniş konu yelpazesindeki bilgisayar uygulamaları ve araştırma çalışmalarını desteklemek amacıyla geliştirilen işlemci gücü paylaştırma çatısıdır.
Gnutella P2P ağı ile tüm dünya genelinde GPU istemcisi ile birbirine bağlantı halindeki kullanıcılar arasında işlemci gücü paylaştırmayı amaçlamaktadır. Yüksek işlemci gücü gerektiren, örneğin herhangi bir 3D gerçekleme projesinin sonuçlarının elde edimesinde ya da teoride "evrenin varoluşuna ilişkin bir benzetimin oluşturulmasında" kullanılabilmektedir.

Yüksek ölçekli uygulamalar ve tasarıların dışında da herhangi bir iş için ihtiyaç duyulduğunda proje ağa tanıtılarak işlemci gücü tahsis edilebilmektedir. Bir tasarıyı ağa tanıtabilmek için tasarının çalışıldığı yazılım için daha önceden GPU' da mevcutsa eklenti ya da arayüz kullanılmaktadır.

Örneğin, Terragen üç boyutlu manzara oluşturma yazılımı ile oluşturulacak herhangi bir "canlandırma" renderi için GPU kullanmak isterseniz terragen ile ilgili GPU eklentisini edinmeniz ve projenizi ağda tanımlamanız yeterlidir. Bu sayede animasyonunuzun farklı kareleri ağdaki diğer kullanıcılar tarafından render edilecek ve işlem bittiğinde size geri dönecektir.

Kısaca GPU, TGnutella Delphi bileşeni üzerine inşa edilmiş, *kısmen açık kaynak kodlu GPL ile dağıtılan bir gnutella istemcisi projesidir.

*TGnutella açık kaynak kodlu değildir.

İlgili Yazılar

Yüz Yıl Sonraki Programlama Dilleri (ya da Perl vs. Lisp ve Lambda Calculus)

FZ

Deneyimli LISP `hacker´ı Paul Graham bu kez yüzyıl sonra ne tür programlama dilleri kullanabileceğimiz üzerine tahrik edici bir makale yazmış. Nesneye yönelik programlamaya, Java´ya, C++ diline saydıran yazar arada Perl diline de değiniyor.

Hazır konu açılmışken ilginizi çekebileceğini düşündüğüm bir başka yazı ise Mark Jason Dominus´un Perl´in Lambda Calculus içerdiğine dair bir prezentasyonu. (Prezentasyonun diğer adı: 1+1´i hesaplamak için 163 satırlık bir program nasıl yazılır? ;-)

PowerPoint (Ya Da Killer App Gerçekten Öldürür Mü?)

FZ

Yazılımcıların pek çoğu Bob Gaskins'in yerinde olmak ister(di) herhalde. Dünyanın en çok kullanılan programlarından birini geliştiren bu yazılımcı acaba geliştirdiği PowerPoint ile milyonlarca kişiyi zihinsel bir çıkmaza sokacağının farkında mıydı?

PowerPoint insanda beyin hasarı yaratır mı? Karmaşık bilginin gözden kaçmasına yol açar mı? PowerPoint, hayati risk taşıyan durumların fark edilmesini engelleyerek ve konuyu "basitleştirerek" (!) insan hayatını tehlikeye atar mı? Olası çözümler nedir? Pekiyi ya karşıt görüşler? Devam edelim...

AJAX :: Asynchronous Javascript & XML

SHiBuMi

AJAX, özellikle web tabanlı uygulamalar geliştirenlerin hoşuna gidecek, çeşitli teknolojileri ve araçların birleşiminden oluşan, yeni olarak kabul edebileceğimiz bir teknoloji. AJAX bir programlama dili ya da aracı değil, yalnızca belli teknikleri kullanarak mevcut web uygulamalarının daha interaktif hale nasıl getirilebileceği üzerine kafa yoran bir teknoloji.

NASA Ruby ile Ne Yapıyor?

anonim

Ruby bir programlama dili değildir. Ruby bir eğlence aracıdır. Temel tasarım sebepleri arasında programcıyı eğlendirmek olan başka bir programlama dili yoktur.

Buraya kadar her şey güzel de NASA gibi bir kurumun Ruby ile işi ne?

Java ve .NET : Derin Rekabet

FZ

Son günlerdeki anketleri inceleyen, yazışmalara,sorulara kulak ve göz misafiri olan FZ dayanamadı ve bulduğu bir röportajı tercüme ederek FM camiası ile paylaşmaya karar verdi. Söz konusu röportaj Java dünyasındaki en kıvrak ve yetkin firmalardan biri olma özelliğini halen koruyan BEA'nın Baş Teknoloji Sorumlusu (Chief Technology Officer - CTO) Dr. Scott Dietzen ile 13 Aralık tarihinde gerçekleştirilmiş. Dr. Dietzen Java camiasında, sunucu tarafındaki Java standartlarının geliştirilmesinde yani J2EE (Java 2 Enterprise Edition) teknolojisinin olgulaşmasındaki öncü rolü ile saygı duyulan bir isim. Kendisi aynı zamanda Java Community Process kurucularından. Bu röportajın ana konusu: Java, .NET, web servisleri, vs.