IBM Sun'ı alır mı?

0
auselen
Görünen o ki son ekonomik dar boğaz içerisinde Sun iyice sıkıntıya düşmüş durumda ve kendisine destek olabilecek bir şirketle birleşmeye çalışıyor. Yıllardır IBM, Sun ve Microsoft ürünleri (programlama dilleri dahil) arasinda yaşanan rekabetin sonucu ne olacak diye beklerken belki de cevabı teknolojik üstünlük değil, bildiğimiz eski ekonomik kriterler verecek.

Hatırlayacağınız gibi Sun'ın daha önce borsadaki etiket ismini JAVA olarak değiştirmesinden de bahsetmiştik. Görülen o ki yazılım/donanım devi ne yaparsa yapsın hisse senedi sahiplerini bir türlü memnun edemiyor.

sun

Görüşler

0
FZ
Asıl soru: IBM'in el atması durumunda Solaris ve OpenSolaris ne hallere gelir? ;-)
0
ZZombie
Yalnız şu bir gerçek.
IBM de SUN da yetkililer ağızından bir açıklama şu an yok. Varsa da epey gizli tutuyorlar.

Kaldı ki IBM'in SUN'u alırsa ortalık biraz şenlenecek. Fakat bunun artı değerde mi yoksa eksi değerde miolacğaını düşünmek gerek.

IBM yıllar önce yaptğı atılımlar ile tamamen yazılıma kaymış bulunmakta, SUN'u aldığında da akibeti belli olmayacak bir donanım kısmı var, ki muhtemelen ellerinden çıkaracaklardır.

Ayrıca IBM ve SUN satın alınmına örnek olabilecek bir satış tecrübesi yaşadık. Bu da Adobe nin Macromedia'yı satın alması.

Her iki firma da benzer işi yerine getiren kaliteli uygulamalarla isimlerini duyurdurlar. Fakat birleşme sonrası bazı ürünler elegale edildi (Macromedia nin Freehandi, Adobe nin GoLive si vb.) ve de tümleşik bir ortam yaratıldı.

Peki söz konusu IBM ve SUN olunca nolacak?
Her iki firmanın da piyasada tanınan ve de kendini kanıtlamış benzer ürünleri var.

IBM in Websphere, Sun Solaris, IBM DB2, SUN MySql vs.

FZ'nin dediğine katılıyorum.
Acaba Solaris ne olur :)
0
wime77
Ben bir IBM sever olarak bu birleşmenin olmasını istemiyorum. Tekel bir pazar gelişimine sebeb olacağını düşünüyorum.

Bence
IBM solaris içinde işine yarayanları alıp kullanacak ve yeni bir ürün çıkartacak.Solarisi Os/2 gibi belki Framework lerin için konsol olurlar.

Peki ultrasparc işlemciler ne olacak ? Onlarda IBM in Risc işlemcileri ile bir evrime girebilir.

Java ?
Java yolua böyle devam edecek .

0
ZZombie
Açıkçası daha bu gün birkaç arkadaş ultrasparc işlemcilere ne olacağını konuşmuştuk. Şimdilik bu bir muama. Ama üst seviye sunucularda tercih edilen bir mimari olduğu da bir gerçek.

SUN son yıllarda özellikle RedHat ve JBos tarafında ciddi kan kaybına uğratıldı. Gerçi RedHat sadece SUN u bozguna uğratmadı, etkilenen pek çok firma var. Ama dolaylı bir yoldan SUN'un ana ürünlerini vurdu diyebiliriz. Doğal olarak SUN da açık kaynağa yöneldi.

Java'nın bir değişim geçirmesini pek te beklemiyoruz. Zira şuan bu türde bir değişiklik IBM in isteyeceği bir durum değil. Kendisinin de bu platformu kullanan epey büyük ölçekli uygulamaları var. Fakat bu tür bir birleşme ile IBM ürünleri daha da Java uyumlu bir hale gelecektir.

Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim.
Bu tür bir bireşme olursa beklenmedik bir etki de yaratabilir. Ve piyasadaki daha küçük ölçekli firmalara iş kolları oluşturabilir.

SUN muşterisi kimi firma açık kaynaklaı vb. başka çözümlere yönelebilir, bu da nispetten RedHat vb. firmalara yeni bir pazar kazandırabilir.

Hepsini bekleyip göreceğiz.
0
mbayer
Java'nında artık yavaş-yavaş sonu geldi, daha yenilikçi dillere doğru rüzgarlar daha fazla esecektir.
0
ZZombie
Şuanki hali ile Java'nın sonunun geldiğini söylemek yanlış olur.
Tam tersi enterprise arenada kendi yerini fazlası ile sağlamlaştırıyor.

Yeni diller muhakkak bir yenilik getirecektir. Eğer bir dil yenilik getirmiyorsa zaten yeni bir kodlama biçimi gelsin diye dil üretilmez. Bir ihtiyacı karşılaması gerek.

Eskidiğini söylemek te yanlış olur. Bu şekilde bir düşünce ile de C'nin çoktan tarih sayfalarına gömülmesi gerekirdi.

Şahsi görüşüm gelecekte FrameWork yapısının iyice artacağı.

Herkes kendi sevdiği dilde kodlama yapacak, fakat ara bir FrameWork ile bunu grup içinde çalıştıı arkadaşlar ile ortak bir yapıda derleyebilecek.

Örnek vermek gerekirse, iron Phyton, Jphyton vb. yapılar gösterilebilir.
0
FZ
Kanımca Java gider ya da gitmez ama JVM kalır. JVM'yi hedefleyen çeşitli diller gelişmeye devam eder. Gider istediğim dili seçerim, nasıl olsa onun kaynak kodunu alıp JVM'yi hedefleyen bir compiler'ı olur. Java da artık bir tür assembly-language-for-JVM haline gelir, JVM için low-level kodlamak isteyenler Java kullanır. JVM'yi hedefleyen çalışmalardan birine örnek: The Moby Scheme Compiler for Smartphones
0
ZZombie
Evet.
FrameWork yapısından kastım tamami ile bu idi.
Çok iyi bir şekilde açmıssınız, teşekkür ederim.
0
wime77
IBM bu dedikodu çıktı diye bile SUN nı alabilir ki IBM in dedikoduları genelde doğru çıkar.

Yalnız Çin olurda Risc ayarında işlemcileride önümüzdeki 5 yıl içinde üretirse işte o zaman koyamet kopar.
Çünkü bu zaman içerisinde live os lar yayılırsa sunucu daha da büyüme gösterecek.İhtiyaçlar yükselecek ve en önemlisi bunun karşılığında harcanan enerjide artacak.Bununda giderilmesi için ÇİN çok yol kat etmiş görünüyor.Kaldıki kullandığımız pc lerde bu kadar büyük işlemciler artık olmayacak.Örneği intel Atom ve aslında pazarın bu konudaki en eskisi Via Eden işlemciler.

Şuan pazarın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretilen herşey çok kısa sürede çöp olucak.30 saatten fazla çalışan ve daha kısa sürede sarj olan ( ekranın önü ve arkası solar panel olan ) cihazlar çok uzak değil.

Tabi sunucu pazarı bu kadar kızışınca şuanki O.S lar arasındaki rekabette kızışacak ve kazanan Linux olacak.Sunucu pazarını gelişmiş ülkelerde Linux a kaptıran MS artık giderek küçülecek ve Türkiye ye ve bazı az geliştirilmiş gelip baskın yapıp para kazanacak.

Vaybe iki paragrafta MS i tarihe gömdüm.:)))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sun'dan GPL lisanslı mikroişlemci

gismo

Java'yı GPL yapmamakta direnen Sun, UltraSPARC T1 işlemcisinin spec'lerini GPL lisansı altında yayınladı. Bu işlemci üzerinde çalışabilen işletim sistemleri sınırlı. Windows ve MacOS gibi özel mülk OS'lar işlemci ile uyumlu değil. İlk beklenecek etkilerden biri de GNU ve BSD işletim sistemlerinin yaygınlaşması.

Sun´un Desktop Sistem´inin İlk İncelemesi Yayınlandı.

conan

OSNews Sun'ın Java Desktop System'ini incelemeye almış. İncelenen sürüm Build 12C. Toplam 6 CD içinde gelen dağıtım 3 derlenmiş program, 2 kaynak, 1 de doküman CDsi şeklinde kullanıma sunulmuş. İyiler ve kötüler şeklinde ele alınan bu incelemeyi ne yazık ki zaman darlığından özetleyemiyorum, ama Fazlamesai'nin de bu haberden mahrum kalmasını istemedim doğrusu. Herkesin sevgilisi ekran görüntülerini de yazıda bulmak mümkün.

OpenSolaris İlk Meyvelerini Veriyor

vst

Schillix ismiyle duyurulan OpenSolaris tabanlı ilk dağıtım ve aynı zamanda LiveCD, OpenSolaris'in halka açılmasından sadece 3 gün sonra duyuruldu. Boot yöneticisinden itibaren "30" saniye sonra çok kullanıcılı giriş arabirimine varabilen hızlı bir dağıtım olarak lanse edilen işletim sistemi, aynı zamanda bir çok özgür yazılımı da içerisinde barındırıyor.

Sun Cobalt Qube 3, niye herkes bu küp olayına taktı ki?

larweda

Mac Cube ve CerfCube`den sonra Sun Microsystems de Cobalt Cube adında bir Internet ve Intranet yönetim sunucusu piyasaya çıkardı. Internet yönetim sunucusu deyince de içinde her türlü bağlantı şeklini destekleyen bir proxy; yeterli olacak şekilde veritabanları destekli bir web server; standart e-mail protokolleri ve web-mail destekleyen bir e-mail server; Solaris, MS Windows ve Apple OS destekli bir dosya sunucusu ve bir yazılım firewall'u var.

Solaris İşletim Sisteminin Kaynak Kodları Açıldı

FZ

Sun Microsystems, dün (14 Haziran 2005) meşhur UNIX tabanlı işletim sistemi Solaris'in kaynak kodunu kamuya açtığını duyurdu.

Kutlamalara Sun Microsystems şirket blogu.na yazan mühendisler ve takipçiler de katılmış durumda (mesela Nils Nieuwejaar, madem kodlar açıldı biraz da işin teorisini anlatalım deyip çekirdeğin sanal adres alanı düzenlemesinden bahsediyor blogunda).

Proje ile ilgili özet bilgiye buradan erişmek mümkün.