IBM Türk Çalışanlarının Sendikal Örgütlenmesi

0
anonim
Bizler 258 kişiyle Tez-koop-iş sendikasına üye IBM Türk çalışanlarıyız.

Sendikamız, toplu sözleşme yapma hakkımızı almak için 26 Mart 2008 tarihinde Çalışma Bakanlığına yetki başvurusunda bulundu.
Çalışma Bakanlığı 209 IBM Türkiye çalışanının(26 mart tarihindeki üye sayımız), Noter kanalı ile yapmış olduğu üyelik başvuru bilgilerini doğruladı, onayladı ve 11 haziran 2008 tarihinde IBM’i bilgilendirdi.

Ancak, IBM yönetimi Toplu sozlesme ve grev yapma hakkımızı geciktirmek için 17 Haziran 2008 tarihinde “Gerceğe aykırı ve uydurma gerekçelerle itirazda bulundu.

Sendikal örgütlenmemizi engellemek ve toplu sözleşme yapma hakkımızı geciktirmek için çalışanların isteğini hiçe sayan IBM Türk yönetiminin bu davranışını Türk halkına şikayet ediyor, kınıyor ve protesto ediyoruz.

Bilişim sektöründe ilki gerçekleştirmek, örnek oluşturmak ve örgütlenmeyi ülke geneline yaymak için lütfen bizleri destekleleyin.

İlginiz ve yazacağınız destek mesajlarınız için şimdiden teşekkür ederiz. Saygılarımızla.

bilisimsendikasi.org

Görüşler

0
wizzyfx
Bilişim sektöründe bir örgütlenme sorunu olduğu kesin. O yüzden bu tür girişimler görmek güzel, fakat bu girişimlerin çok keskin köşeleri olmamalı.

Sonra aşağıdaki kitabı okumak zorunda kalmayalım...

http://www.pragprog.com/titles/mjwti/my-job-went-to-india
0
dilencikahin
"C. Sendika kurma hakkı

MADDE 51. – (Değişik: 3.10.2001-4709/20 md.) Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.

Sendika kurma hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâk ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebepleriyle ve kanunla sınırlanabilir.

Sendika kurma hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller kanunda gösterilir.

Aynı zamanda ve aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olunamaz.

İşçi niteliği taşımayan kamu görevlilerinin bu alandaki haklarının kapsam, istisna ve sınırları gördükleri hizmetin niteliğine uygun olarak kanunla düzenlenir.

Sendika ve üst kuruluşlarının tüzükleri, yönetim ve işleyişleri, Cumhuriyetin temel niteliklerine ve demokrasi esaslarına aykırı olamaz.



D. Sendikal faaliyet

MADDE 52. – (Mülga: 23.7.1995-4121/3 md.)

VI. Toplu iş sözleşmesi, grev hakkı ve lokavt

A. Toplu iş sözleşmesi hakkı

MADDE 53. – İşçiler ve işverenler, karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını düzenlemek amacıyla toplu iş sözleşmesi yapma hakkına sahiptirler.

Toplu iş sözleşmesinin nasıl yapılacağı kanunla düzenlenir."

T.C Anayasası'nda da belirtildiği üzere çalışanların haklarını ve menfaatlerini korumak adına sendikaya üye olma hakı vardır.Kişi kendi iradesi dışında bu hakkından mahrum bırakılamaz yada muaf tutulamaz buna dair fiziki yada yönetimsel baskı , zorlama vs. yapılması anayasal bir suç olmasının yanında insan haklarına aykırıdır.Yaşım ve sosyal statüm sebebiyle her ne kadar somut bir şeyler ortaya koyamasam da haklı direnişinizde yanınızda olduğumu bilmenizi isterim.Belki bir önem teşkil etmiyor fakat yinede bildirmek istedim.

Ayrıca her ne durumda kalma ihtimali olursa olsun bu tür bir konuda çok sert tutumlar sergilenmesinden yanayım.
0
ali_deren
>Sonra aşağıdaki kitabı okumak zorunda kalmayalım...
>http://www.pragprog.com/titles/mjwti/my-job-went-to-india

Çin'deki ya da Hindistan'daki koşullarda çalışacağıma, mesela simit satarım. Neden vazgeçeyimki haklarımdan. Sadaka mı onlar? Lütfettikleri şeyler mi?

Çinle rekabet edeceğiz diye Tuzla'da insanlarımızı öldürüyoruz. İş mi şimdi bu? Çalışmak mutlu olalım, daha iyi yaşayalım diye değil mi? Öyle insan çalıştıracaklarına, ne cehenneme gideceklerse gitsinler. Biz pekala yaparız gemilerimizi de, yazılımlarımızı da.

Büyük şirket IBM, sendikadan korkuyor. Düştükleri duruma bakın. Yok çoğunluk sağlanmamış, yok sendika ilgili iş kolunda değilmiş. Hem komik, hem de iki yüzlü.

Ayrıca bu sektörün de arkasında kapkara bir gerçek olduğunu hatırlatması açısından iyi oldu. Uzak Asya'da üretim ve geri dönüşüm merkezlerinde kadınlar ve çocuklar inanılmaz koşullarda çalıştırılıyorlar. Bu gidişle bu ülkeyi de oralara benzetecekler.

İşyerimizdeki sektörden 4 çalışan olarak destekliyoruz arkadaşları. Başarılar..
0
solarhalo
Öncelikle girişiminiz için tebrik ederim...
türkiyede bilişim sektörünü geliştirmemek için yada önüne engeller çıkarmak için uğraşanlar var.

çinle başetme meselesinde ise onlar çin işi yapar isteyenler gitsinler çinlilerle uğraşsınlar. yazılım konusunda adları çıkmış olabilir ama bu onların çok iyi olduklarını göstermez.
bizim kalitemizde iş yapabiliyorlarmı merak ediyorum ve açıkçası sanmıyorum.

IBM dünyada söz sahibi olan ve bu tür işlere karışmıcak, engellemicek bir firmadır esasen ama türkiye ayağında aksilikler var gibi görünüyo. Türkiyede hep başımıza gelen bu değilmi... mücadelenize lütfen devam edin. bu sektörü geliştirmemiz lazım ..

sizlere başarılar diliyorum..
0
sosgezbir
Üreten sizsiniz yöneten de siz olursunuz inşallah.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimlerinden Canlı Yayın

FZ

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü yeni dönemde canlı yayına geçiyor. Pilot olarak seçilmiş olan ders ise Türkiye'deki en özgün içerikli bilgisayar derslerinden biri: Comp 314 - Principles of Programming Languages. Canlı yayını kaçıranlar için ilgili haftanın videolarına daha sonra da ulaşmak mümkün. Ders tüm dünyanın kullanımına açık, kullanıcı adı ve parolası olmayanlar 'Login as guest' düğmesine basarak ilgili videolara ve ders malzemelerine erişebilirler. Ders için ana kaynak Programming Languages: Application and Interpretation. Söz konusu kaynak da bedelsiz olarak meraklı olan herkesin serbestçe kullanımına açıktır.

Dersi veren Chris Stephenson dersi şu sözlerle anlatıyor:

HP, İTܒde Yazılım İnovasyon Merkezi Açtı

FZ

HP Türkiye, Ortadoğu, Akdeniz ve Afrika bölgelerinde Türkiye’yi öncü konuma getirecek olan HP-İTÜ Yazılım İnovasyon Merkezi’ni açtı. Merkez, tüm bu bölgeler için daha hızlı ve daha güçlü yazılımların geliştirilmesinin yanı sıra iş dünyasına yönelik teknolojik çözümler de üretecek. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde master ve doktora eğitimlerine devam eden öğrenciler, İTÜ öğretim üyeleriyle birlikte geliştirdikleri yazılım çözümlerini MEMA bölgesindeki ülkelere ihraç edebilecekler.

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar ve HP Yazılım Grubu ülke müdürü Tayfun Topkoç’un ev sahipliğinde gerçekleşen açılışta, yazılım inovasyon merkezinde gerçekleştirilecek projelere örnek niteliğinde olan HP’nin Proje ve Portföy Yönetimi ile bir CIO’nun kriz ortamında hangi kaynakları, hangi projelerde, ne kadar süre kullanması gerektiğini ortaya koyan çözümün demo’su gösterildi.

Kaynak: turk.internet.com

Hayallerinizde ki Projenin Gerçekleşmesini İster misiniz?

opheus

Sun Microsystem girişimcilik, NetBeans Innovators Grants programı ile geliştiricilere cağrıda bulunarak, fikirlerini belirli tarihler arasında kendilerine ulaştırmanızı istemekte ve ödül toplamda 1 milyon dolar.

Borland .NET´i Dikkate Alıyor

FZ

Yazılım geliştirme araçları üreten Borland şirketi yaptığı son açıklamalardan birinde, Borland Delphi ve Borland C++ Builder isimli ürünlerinin son versiyonlarında .NET platformunu destekleyeceğini açıkladı.

Bu yılın ikinci yarısında söz konusu yazılım geliştirme araçlarının yeni versiyonlarını çıkaracak olan Borland, MSIL (Microsoft Intermediate Language - tüm .NET uyumlu dillerle geliştirilmiş programların makina koduna derlenmeden önce dönüştürüldükleri aradil) formatını da destekleyeceğini belirtti.

Açık Kodlu CRM Yazılımı Vtiger CRM Şimdi Türkiye’de

anonim

Dünya'da 140.000'den fazla şirketin, 10 dilde kullanmış olduğu açık kaynak kodlu müşteri ilişkileri yönetimi sistemi Vtiger CRM, şimdi Türkçe olarak Türk işletmelerinin dinamiklerini arttırmak üzere sunuluyor.