Knowlan: Ağınız Kontrolünüzde

0
FZ
Knowlan, ARP protokolunu kullanan yerel ag IP ve MAC adresi tarayicidir. Knowlan, kodun daha kolay tasinabilmesi icin libpcap ve libnet kutuphanelerini kullanarak yazildi.

Knowlan, yerel agdaki erisilebilen (acik) bilgisayar' larin IP adreslerini ve MAC adreslerini yerel agdaki butun ip adreslerine bir kereye mahsus ARP REQUEST paketi atma ve ARP REPLY paketi gonderen bilgisayarlarin IP ve MAC adreslerini kullaniciya sunma seklinde calismaktadir.
Knowlan 1.0-RELEASE'de yeni eklenen ozellikler asagidaki gibidir:

-Knowlan 1.0-RELEASE'de libnet 1.1 destegi eklendi. Eksi surum Knowlan'da libnet 1.0 kullaniyordu. Libnet 1.1 eklenmesiyle her iki kutuphane versiyonunda da calisabilmektedir.

-Knowlan 1.0-RELEASE'de fork sistem cagrilari kaldirildi. Onun yerine daha kullanisli ve sistemi daha az yoran thread sistemi kullanildi.

Knowlan 1.0-RELEASE'nin kaynak kodlarina, http://www.enderunix.org/knowlan adresinden ulasabilirsiniz.

Knowlan ile ilgili sorularinizi/sorunlarinizi halil at enderunix nokta org veya staff at enderunix nokta org adresine gonderebilirsiniz. Halil Demirezen

Görüşler

0
FZ
Ufaktan FreshMeat tadını yakalıyor muyuz ne ;-)
0
tongucyumruk
Keşke MAC ID'lerine bakarak Ethernet kartının marka/modelini falan da gösterseydi... Gerçi ufak bir Sed betiği + Ethernet üreticilerinin MAC'lerini içeren bir dosya yeterli ama olsun...
0
Soulblighter
http://www.coffer.com/mac_find

İşini görür mü üstad? Bunla idare ediver şimdilik :)
0
malkocoglu_3
Konuyla uzaktan alakali olsa da; Bir sorum (ve belki yorumum) var.

TR'de pek cok (buyuk) sirkette hala masaustu bilgisayarlarinda sirket ici aga baglanmak icin statik IP kullanildigini gordum. Soru: DHCP'nin daha iyi yerel aga baglanma yolu oldugu dogru mudur? Eger oyleyse, bir DHCP server kurmak ne kadar zordur ki, bu baba sirketlerde calisan admin'ler bu ise yeltenmiyorlar? Cunku durum ABD'de tam tersi; hicbir admin statik IP kulanmiyor. Insanlar DHCP'nin ne oldugundan mi habersiz? Yorumunuz nedir?
0
honal
Genelde gordugum sistem yoneticilerinin DHCP konusunda yeterli bilgiye sahip olmamasi ve DHCP'den cekinmesi. "Neme lazim abi, yarin karistirir ortaligi duzeltemeyiz " dusuncesi var biraz.
0
anonim
Sorunuzun cevabı ortama ve kullanılan network host sayısına gore degisir. DHCP server ile dagıtılan IPler, ag kartlarının hepsinin birden anlık network ayar degisikliklerinin en hızlı sekilde yapılmasına olanak verir. Yani networkunuzde subnet e ait ip lerin degistirilmesinden tutun gateway, DNS, WIN server degisikliklerine kadar hersey DHCP ile otomatik olarak yapılabilir. Belli IT teknisyeni/kullanıcı(ideal 50 kullanıcıya bir teknisyen) oranları dısında yukarıda belirttigim network ayarlarını birer birer elle degistirmek imkaansıza yakın derecede zordur.

Sizin karsılastıgınız ornekler icin TRde niye US de nie boyle sorusu nu tam olarak cevaplamak cok zor. Cesitli motivasyonlar(ve demotivasyonlar) sozkonusu olarabilir. Aklıma gelen ilk olası sebep TR deki sirket agların ve teknolojik altyapının IPleri gibi statik oldugudur :) Bu IT yatırımlarının az oldugu gibi bir sanuca dahi gidebilir.

Yorumunuza yaptıgım yoruma madem basladım, guvenlige deginmeden gecemeyecegim :)

Networklerde DHCP kullanmamanın, network ayarlarin statik olması durumundan daha guvenli oldugunu idda eden sistem yoneticileri var. Onlara gore duvardaki network soketine kablo takıldıktan sonra DHCP sayesinde insanların IP ve diger bilgileri alması son derece sakıncalı. Yani elle tanıtılmıs network ayarlarını daha guvenli buluyorlar...

Benim gorusum genel olarak IP protokolunun guvenlik acısından son derece zayıf oldugudur. Hicbir kullanıcı dogrulama sistemi protokolun su andaki evrensel halinde yoktur. DHCP onune gelen makinaya IP ve diger bilgileri anında verdigi bir gercektir, ancak istekli ve bilgili bir izinsiz kullanıcının onune hic kimsenin gecemeyecegi de daha acı bir gercektir. Cesitli yontemlerle(educated guessing, social engineering, network sniff ilk aklıma gelenler) dogru bilgileri elde etmek mumkundur.

Bu asamada IT platformları uzerine kurulmus diger control mekanizmalarının olup olmadıgı, bunların ne derece isabetli sonuclar verecek sekilde yonetildikleri ve ayarlandıkları onem kazanır. Piyasadaki HDS(host detection system) sistemleri otomatik cozumler sunsa da tek basına ag bekciligi yapmaları beklenmemelidir.
0
kesken
Sizin karsılastıgınız ornekler icin TRde niye US de nie boyle sorusu nu tam olarak cevaplamak cok zor.

bu sorunun cevabi, "niye insanlar bisikletlerini US'te sokakta birakabiliyorlar da TR'de birakamiyorlar?" sorusunun cevabiyla ayni olabilir mi?

Networklerde DHCP kullanmamanın, network ayarlarin statik olması durumundan daha guvenli oldugunu idda eden sistem yoneticileri var. Onlara gore duvardaki network soketine kablo takıldıktan sonra DHCP sayesinde insanların IP ve diger bilgileri alması son derece sakıncalı. Yani elle tanıtılmıs network ayarlarını daha guvenli buluyorlar...

dusunce tarziyla hareket eden TR'deki bir sistem yoneticisinin, "Her an dhcp'den anlayan bir deli-kanli gelip, sistemime dalabilir" paronayasina sahip olma olasigi US'deki ayni dusunce tarzindaki meslektasina oranla daha mi fazla acaba?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Java ve .NET : Derin Rekabet

FZ

Son günlerdeki anketleri inceleyen, yazışmalara,sorulara kulak ve göz misafiri olan FZ dayanamadı ve bulduğu bir röportajı tercüme ederek FM camiası ile paylaşmaya karar verdi. Söz konusu röportaj Java dünyasındaki en kıvrak ve yetkin firmalardan biri olma özelliğini halen koruyan BEA'nın Baş Teknoloji Sorumlusu (Chief Technology Officer - CTO) Dr. Scott Dietzen ile 13 Aralık tarihinde gerçekleştirilmiş. Dr. Dietzen Java camiasında, sunucu tarafındaki Java standartlarının geliştirilmesinde yani J2EE (Java 2 Enterprise Edition) teknolojisinin olgulaşmasındaki öncü rolü ile saygı duyulan bir isim. Kendisi aynı zamanda Java Community Process kurucularından. Bu röportajın ana konusu: Java, .NET, web servisleri, vs.

NuSphere, PHP tabanlı web servis araçlarını kullanıma sundu...

FZ

NuSphere şirketi, PHP web programlama dilini temel alan ve XML, SOAP, WSDL, UDDI standartlarını kullanan web servisleri geliştirmeye yönelik yazılım geliştirme araç setini kullanıma sundu.

Artık PHP programcıları yukarıda sözü geçen araç setini kullanıp gene yukarıdaki protokollerle iletişim kurabilen web servisleri yazabilecek. Bir kere yazılıp test edilen web servisi, Windows, Linux ve UNIX sunucular üzerinde çalıştırılabilecek ve bu servise yine Windows, Linux ya da UNIX üzerinde çalışan, ASP, PHP, VB, C++, C#, JAVA ya da başka bir programlama dili ile geliştirilmiş istemciler (client) bağlanıp bilgi çekebilecek.

Böyle giderse gelecek 5 yılda programlama paradiglamaları epey değişecek gibi görünüyor, kemerlerinizi bağlayın ve uçmaya hazırlanın :)

NetBeans 6.0 Türkçe Çeviri Grubu

anonim

NetBeans 6.0'ın kararlı sürümünün duyurulmasına az bir zaman kala çeviri işlemlerine hız verildi. Çeviri yapılacak dillerden biri de Türkçe. İyi bir organizasyon eşliğinde bu editöre Türkçe desteği kazandırmak için Türkçe Çeviri Grubu'na yardım edecek arkadaşlar aranıyor.

EnderUNIX'den 11. yerli yazılım

honal

EnderUNIX VoIPong, bağlı olduğu ağda, bütün trafiği görebilen bir noktaya yerleştirildiğinde, o anda aktif olan bütün VoIP çağrılarını tespit edebilmekte ve G711 algoritması ile sıkıştırılmış olanları (örneğin Microsoft Netmeeting görüşmeleri) PC'lerin "de facto" ses dosyalama standardı WAVE dosya formatında (.wav) diske kaydedebilmektedir. Sonradan, bu görüşmeler standart bir ses ortam yürütücüsü (örneğin Linux play, Windows Media Player) ile açılıp dinlenebilmektedir.

PostScript Öğrenelim

misafir

PostScript'in nesini öğreneceğiz? O da JPEG ya da PNG gibi bir grafik dosyası formatı değil mi? Evet PostScript bir grafik dosyası formatı ama JPEG ve PNG'den çok farklı. Çünkü PostScript dosyaları aslında birer düz metin dosyası. Bunu görmek için hemen bir terminal açıp şu komutu verebilirsiniz: "cat dosya.ps". Gördüğünüz gibi bip bip sesleri duyulmadı ve anlamsız bir karakter dizisiyle karşılaşmadınız.