Kor Bilişim'den DOM Programlama Araçları

0
aycanirican
DOM modelinin kısmi bir gerçekleştirimi artık Core Server projesi ile beraber geliyor. Bu araçla, birinci dereceden DOM nesneleri yaratabiliyor, parametrik DOM üreten fonksiyonlar tanımlayabiliyorsunuz. Öyle ki, tanımladığınız DOM yapısını javascript betiğine çevirip, web tarayıcının kullanabileceği bir hale getirebiliyorsunuz. Örnekler için Dom Programming belgesine bakabilirsiniz.
Core Server projesinden önce bu işleri gerçekleştirmek için makrolar tanımlanmaktaydı. Ancak bu makrolar fonksiyonel olmadıkları için, bileşke fonksiyon olarak kullanılabilmeleri mümkün değildi. Core Server artık birinci dereceden ağaç yapısına sahip DOM nesneleri ve bunlar üzerine tanımlı metotları sunuyor. Ayrıca tanımladığınız tek bir DOM kodu, hem sunucu tarafında, hem de istemcide çalışabiliyor.

Görüşler

0
FZ
"DOM tree can be searched using several algorithms like Breath First,..." ile başlayan cümlede Breath First değil breadth first olmalı, harf hatası olmuş (Türkçe karşılığı neydi bunun, hatırlayamadım şimdi).

Not: Gel tezkere gel!
0
eevrim
Typo fixed. Tesekkurler:)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Jolt Awards - Productivity Winner: Practical Common Lisp

FZ

Daha önce yine bu sayfalarda meşhur JOLT ödülleri ile ilgili duyurularımız olmuştu. Biraz geç de olsa fark ettiğimiz bir bilgi: Teknik Kitaplar kategorisinde Üretkenlik Ödüllerinden birini kazanan üç kitaptan biri: Practical Common Lisp.

Common Lisp ve Bir Optimizasyon Tekniği: Memoization

FZ

"Memoization" tabiri bilgisayar bilimlerinde ilk kez Donald Michie'nin 1968 yılında Nature dergisinde yayımlanan Memo functions and machine learning (Memo fonksiyonları ve makina öğrenimi) makalesi ile gündeme gelmiştir.

Memoization tekniği bir fonksiyonu hesaplarken önceden hesaplanmış değerleri hesaplamadan kullanmak, dolayısı ile işlemi hızlandırmak olarak tarif edilebilir. Sözcük olarak "memorization"ı yani "ezberleme" eylemini çağrıştırmakla birlikte daha genel bir anlamı kapsamaktadır.

Programlama dilinden bağımsız olmakla birlikte, bu yazıda "memoization" tekniğinin Common Lisp'te nasıl kullanılacağına bakacağız. Bunun için Peter Norvig'in PAIP kitabı ana eksenimizi oluşturacak.

Microsoft ve Lisp: Ya da .NET CLR Garbage Collector Hangi Dilde Yazıldı?

FZ

USENET comp.lang.lisp forumundaki eğlenceli bir mesaj dikkatimi çekti paylaşmak istedim.

Meğer meşhur .NET platformunun ana bileşenlerinden biri olan CLR (Common Language Runtime) sisteminin çöp toplayıcısı (garbage collector) Lisp ile yazılmış.

Sağlam Lisp "hacker"larından olan ve bir süredir MS için çalışan, CLR'nin baş mimarlığını yapan Patrick Dussud'un yazdığı Lisp kodu daha sonra bir Lisp'ten C'ye dönüştürücü ile C'ye dönüştürülmüş ve bu kod da MS'deki bir stajyer programcı tarafından "temizlenip" derlenip piyasaya sürülmüş.

Lisp ve .NET konusu açılmışken: Her iki dünyadan da vazgeçmek istemeyenler için enteresan projeler çıkmaya başladı: L Sharp .NET (C#'tan çok daha eğlenceli ;-), RDNZL ve FOIL.

Gelin Hep Birlikte Kodlayalım Çağrısı

FZ

Aycan İrican'ın cs-lisp e-posta listesine attığı bir e-postaya dikkat çekelim:

Selam,

Nasıl anlatabilirim bilmiyorum ama, bu listede common lisp programlama yapmak isteyen var mı acaba? Bir grup kütüphane ve buna bağlı bir web sunucu yazdık biz.

Ruhan İkeda ile Müzik ve Lisp Üstüne

FZ

Bir sonraki Lisp toplantısının konuşmacısı Bilgi Üniversitesi'nde Müzik ve Linux dersini veren Ruhan İkeda.

Ruhan İkeda, gerçekleştirdiği müzik araştırmalarından ve bunlarla bağlantılı olarak kullandığı Common Lisp tabanlı araçlardan bahsedecek.

Düzeltme: Etkinlik 14 Ekim'de değil, 14 Kasım'da gerçekleşecek.