Lux Render: Özgür, Fiziksel Tabanlı Render Sistemi

0
Tarık
Windows ortamında üç boyutlu grafik işiyle iştigal edenlerin GNU/Linux dağıtımlarını tercih 'edememelerinin' birinci nedeni çoğu zaman, yüksek gerçekçilikte görsel çıktı sağlayabilen ve piyasayla yarışabilecek kalitede render sistemlerinin mevcut olmamasıdır.

Fakat durum artık eskisi gibi değil ve ortalık kızışacak gibi. Zira işte tam bu noktada Lux Render dediğimiz alet devreye giriyor ve Maxwell Render gibi paralı akranlarıyla boy ölçüşebilecek kalitede, ışığın fizikteki kurallarını benzetimleyerek çalışıyor ve gerçekten işe yarıyor gibi görünüyor. Hem de bedava. Hem de açık kaynak kodlu.
Bunun ötesinde platform gözetmeden GNU/Linux, MS Windows ve MacOS için paketlenmiş ve çeşitli üç boyutlu yazılımlarla çalışabiliyor. Nerelerde nasıl kullanabileceğinize buradan bakabilirsiniz.

Lux Render Galerisi

Görüşler

0
ZZombie
Linux'taki 3D örneklerin artması son derece sevindirici bir durum.

ilavetten Blender için kullanilan YafRay'ı da tavsiye ederim. Son derece gerçekçi ışık hesaplaması yapiyor.

Günden güne gelişen kaynaklar ile de Linux bir adım öne taşınmaya devam edecek :)
0
Tarık
PovRay, SunFlow ve gerçek zamanlı çizim araçları. Lux' un farkı sanırım ışığı gerçekten benzetimlemeye çalışması.
0
ZZombie
En sonunda bir tane açık kaynak eğitimi sitesi açtıracaklar adama. :)

Bu tür şeylerin yaygınlaşması lazım.
Lakin asıl alanım değil de hobi alanım olması sebebi ile anca temel bilgileri (hadi biraz daha zorladık diyelim biraz daha ileri gider belki) verebilirim.

Benim gibi 2-3 kişi de olsa o zaman gerçekten harika olur aslında.

Fakat ne yazık ki verilen emeğe saygı yerine, üretmeyen insanların eleştirileri ile boğuşmak ayrı bir sıkıntı.

Yine de bir gün, elbet bir gün :)
0
Tarık
Eğitim sitesi kurmak kesinlikle zaman kaybı (en azından Türkiye için). Kimseden bu iş için hoşgörü, katkı, iyi dilekler ve motivasyon beklemezseniz belki olabilir. Aksi halde dediğiniz gibi gereksiz ve yapıcı olmayan eleştiriler, suistimaller ve kavrayış bozuklukları adamı çileden çıkarır. He çok üye sahibi olurda reklamdan gelir elde edeyim derseniz orası ayrı. Ama ruh halinize güzellik getirmez aksine sıkıntı olur.
0
ZZombie
Tamamı ile sıkıntı olur konusundaki söyleminize katılıyorum. Ne yazık ki önceden de bu türde pek hoşnut olmayan tecrübelerimiz oldu.

Yaptığım her işin eleştirilmesini, ama bilinçli bir şekilde olumlu ve yapıcı eleştiri yapılmasını isterim.
Biris çıkıp ta "bak şu kısmı şu şekilde yaparsanız daha kolay yaparsınız" tarzı eleştiride bulunsun canımı yesin.
Ama onun yerine "o sistem ilk okulda kaldı, çokdaha profesyönelini şu yapiyor" denilmesi tercih ediliyor. Ama daha iyisini bilen arkadaşalr da zahmet edip göstermiyor bizlere.
0
3lobyte
Her yazar olayları kendi dünyasından değerlendirir, kendi dünyasından haberleri verir yada birşeyler anlatır bu nedenle Gazetelerde bir sürü yazar bulunur farklı görüşleri temsil edebilmek için, bu site içerisinde de durum aynı verdiğiniz haber yada paylaşımla alakası olmayan tenkitlerle canınız sıkılabilir.

eğitim sitesinde ise durum aynı olacaktır ancak bu tip açık kaynaklı yazılımların eğitimini türkçe bulmak gerçekten zor malesef bir çok site var şu çıktı şöyle güzel böyle güzel ama kullanmaya gelince çözene kadar anan ağlıyor ingilizcen yoksa zaten tam anlamı ile telef oluyor insan
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Xen: VMware® için özgür alternatif

roktas

VMware`in özgür ve üstelik daha hızlı alternatifini buluyoruz galiba. Bu haber OSNews`de dikkatimi çekti. Xen, Cambridge üniversitesi Bilgisayar Labortuvarlarında geliştirilmiş özgür lisanslı bir sanal makine yazılımı. İhtiyaç sahipleri bilirler, sanal makine yazılımları özellikle önyükleme ve sistem kurulumu yazılımlarının test edilmesinde, kirlilik oluşturmadan farklı işletim sistemlerinin denenmesinde çok yararlıdır. VmWare`in mevcut alternatifleri Bochs ve Qemu yeterli performansa sahip değiller ve böyle bir şeye hakikaten ihtiyaç vardı. (Qemu Bochs`dan çok daha iyi durumda, fakat VmWare ile karşılaştırıldığında maalesef o da yavaş kalıyor.) Xen özel tekniklerle (?) böylesi bir yüksek performansa ulaşabiliyor. Daha şimdiden Redhat, Novel, HP vb. bu projeye üşüşmüş durumdalar. Xen`in Linux çekirdek kod tabanına eklenmesi de gündemde. Ha unutmadan, anladığım kadarıyla teknik olmaktan ziyade yasal nedenlerden dolayı Xen'de sanal Windows çalıştırmak mümkün değil henüz. Ama ekran görüntüleri NetBSD`yi deneyebileceğinizi söylüyor. Bu güzel :-)

Yazılım temalı Türkçe soru/cevap kardeşliğine davet

coskung

Yazılım dünyasında olup da Stackoverflow’u (SO) bilmeyen yoktur. Yazılım konusunda Google’da yapacağınız her aramada mutlaka SO’dan birkaç sonuç çıkacaktır. SO, yaklaşık 3.3 milyon soru, 6.6 milyon cevap ve 1.2 milyon kullanıcıya sahip devasa bir soru cevap sitesi. Şu anda dünyadaki tüm yazılımcıların itibar ettiği en önemli bilgi merkezlerinden birisi. Günde 4 milyondan fazla ziyaretçi çekiyor. SO, yalnız başına bir site değil, kocaman bir ağın en popüler parçası. Stackexchange (SX) ağı, aşçılıktan fiziğe, elektronikten bisiklete farklı birçok konuda soru/cevap sitesine sahip.

Dennis Ritchie Röportajı

raistlinthewiz

Unix ve C denildiğinde akla ilk gelen isimlerden Dennis Ritchie ile yapılan bir röportaj: http://unix.se/article/articleview/950/1/24

GNU/Linux için yeni bir sözlük: YZC

ridvantulunay

YZC, yeni bir GPL lisanslı sözlük uygulaması.

0.02 sürümü ile yapısına Ezberletici eklenen 65.552 kelimelik güzel bir sözlük.

http://www.yaz-ar.com/home/yzc/ adresinden sözlüğe ve kaynak koduna erişebilirsiniz.

Sözlük GAMBAS ve SQLITE kullanılarak hazırlanmaktadır, ilerleyen sürümlerde yapısına sınavcı, genişletilebilirlik ve GTK desteği eklenecektir.

Turing Turnuvası´na Tüm Programcılar Davetli

FZ

Turing Turnuvası iki kategorili ve 20.000$ ödüllü bir turnuva. Kategorilerden birincisinde amaç insan davranışını en iyi taklit eden yazılımı geliştirmek, diğerinde ise insan ile bilgisayar arasındaki farkı tespit edebilecek bir yazılım geliştirmek. Turnuvaya iki farklı tipte program gönderilebilir: İnsan davranışını taklit edecek şekilde veri seti üretebilecek bir emülatör veya insanlar ve makinalar tarafından üretilmiş veri setlerini birbirinden doğru olarak ayırt edebilecek bir dedektör.