Nupedia açık Internet Ansiklopedisi

0
larweda
GNU.org tayfası yaklaşık bir yıl önce yeni bir girişime imza atmış. Microsoft'un ya da diğer büyük ticari şirketlerin internet'te sundukları ya da hiç şüphesiz yakın zamanda sunacakları paralı ansiklopedilere karşı, dinamik, bedava ve herkese açık bir internet ansiklopedisi.
Nupedia, bütün open source girişimleri gibi herkesin geliştirmesine açık bir konsept. Aslında olayın bütün geliştirilimi tüm dünya üzerindeki gönüllülere bırakılmış. Hem yazı yazanlar, hem kontrolünü yapanlar, hem imlasını düzeltenler, hem çeviri yapanlar, hepsi internet üzerinde gönüllü olmuş ve birbirini hiç tanımayan insanlar. Böyle bir projenin belki 30-40 yıl sonra gerçek bir bilgi birikimine ulaşacağı ve ancak bu kadar uzun bir süre sonra araştırma yapılabilecek, yeterli bilginin bulunduğu bir veritabanı haline gelebilmesi bekleniyor. Frank Herbert'in Dune kitabında Fremen denilen bir çöl insan grubu vardır. Fremenler kendilerinden 4-5 nesil sonra gelecek torunları için hayatlarından fedakarlık yapıp çöl gezegenlerini yağmur yağan, bitki yaşayabilen bir yer haline getirmek için uğraşırlar. Bu da benzer bir girişim işte, çocuklarımızın önünde kısıtlamasız, parasız kategorize edilmiş bir internet ansiklopedisi bırakabiliriz. Internet'i aslında başlı başına bir bilgi kaynağı olarak düşünebilirsiniz ama düşünün herhangi bir konuda (belki bilgisayarla ilgili konular hariç) gerçekten detaylı ve eğitici bilgiye ulaşmanız ne kadar sürüyor! Ne dersiniz, belki gerçekten güzel sonuçlara ulaşır Nupedia!
gnu

Görüşler

0
anonim
Peki adresi nedir ?
0
larweda
:-)) hakikaten adresi vermemişim. Nupedia işte burada.
www.nupedia.com
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Rusya Özgür Yazılım'a Geçiş Stratejisini Açıkladı!

sundance

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in dün yayınladığı bir hükümet kararı ile 2015 yılına kadar bütün federal hükümet bileşenlerinin özgür yazılım ürünlerine geçmesi kararı alındı.

25 basamaktan oluşan
program. Bu hareketin bir kaç yıldır özgür yazılımlara yakınlaşma hareketinde bulunan Rusya'nın 2008 yılında aldığı bütün okullarında özgür yazılımların yaygınlaştırılması destekleme kararı ile de aynı çizgide algılandı.

Bedava (özgür, açık kaynak kodlu) Yazılımdan Nasıl Para Kazanılır?

FZ

Yorumlar arasında kaynayıp gitmesine gönlüm razım olmadı, tercüme etmeye vaktim olmadı (ama talep gelirse, biraz nazlandıktan sonra yapabilirim :) o yüzden son zamanlarda okuduğum en güzel makalelerden birinin ancak adresini yazabileceğim buraya.

\r \r Taking Care of Business başlıklı makalede somut ve son birkaç yılda yaşanmış örneklerden yola çıkılarak GNU/GPL tarzı yazılımlar ve standart donanımlarla geliştirilmiş çözümlerin yavaş yavaş nasıl markalaşmaya doğru gittikleri, ne şekilde kullanıcıların ufaktan müşteriye dönüştürüldüğü ve konunun teknik bir hobi grubu faaliyetinden nasıl olup da ciddi kâr eden bir işe doğru yönlendirildiği açıklanıyor.

\r \r Söz konusu makale Dr. Dobb's Journal dergisinin Haziran 2002 sayısının Gömülü Sistemler (embedded systems) köşesinde çıkmış.

Open Source Efficiency

anonim

Fazla mesai'de pek böyle kişisel taleplerin olmadığını biliyorum ama bu sorumu ancak fazla mesai sakinleri cevaplayabilir diye düşündüm? Yani sorumun cevabı sadece sizde. Şimdi sorun şu: Open source economic efficiency konusunda bir rapor yazıyorum ve yazdığım bu raporda bağımsız kaynakların 1997'den beri yaptığı objektif kriterlere dayanan (open source olmayanlarla) karşılaştırmalarını arıyorum. Hani cnet'in yaptığı testler var ya, onlar gibi. Ama az kaynağa ulaşabiliyorum ve hangisinin güvenilir olduğundan emin değilim. Bu konuda fazla mesai sakinlarinden yardım isterim. Şimdiden teşekkürler.

Açık Kaynak Kodlu Projeler ve Yazılım Mühendisliği

FZ

Ludvig A. Norin adlı bir arkadaşımız Yazılım Mühendisliği ve Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar üzerine bir yüksek lisans tezi hazırlamış.

HTML formatındaki haline de ulaşabileceğiniz bu yüksek lisans tezinde neler var neler (neler yok ki? :)

AB´deki Sistem Yöneticileri İçin Açık Kaynağa Geçiş Rehberi

FZ

Konu ile ilgili uzmanlardan oluşan bir AB komisyonu, birlik çapında açık kaynağa geçilmesi için sistem yöneticilerine yol gösterecek teknik bir belge yayınladı.

Belgenin orjinaline bu adresten erişebilirsiniz.