Open Source camiasından .NET klonu!

0
elrond
Beklenen oldu. Pazar günü open source fanları Microsoft .NET servislerini re-produce etmek için ilk adımı attıklarını duyurdular. Bu sayede insanlar .NET teknolojilerini Microsoft' a bağlı kalmadan kullanabilecekler. Bu girişimin önümüzdeki yıllarda .NET servislerinin önemini ve popülerliğini arttıracağı düşünülüyor. Microsoft .NET ile bir takım network ve groupware servislerini (adressbook,calender vs..) satmayı düşünüyordu. .NET klonu 2 compenent içeriyor. MONO ve DotGNU.
Mono projesi Ximian tarafından host ediliyor. 2002`nin ilk yarısında 1.0 sürümünün çıkacağı tahmin ediliyor. Ximian C# ile yazılan kodların Linux tarafından derlenebilinmesini sağlıyor. DotGNU ise .NET te bulunan Passport servisinin klonu.

Mono founder`ı Miguel de Icaza Microsoft`tun bu yeniliğinin emule etmeye değer olduğunu ve C# kodlarını derleyen CLI`ın başlangıç adımı olduğunu aktarmış.

Microsoft bu durumdan şikayetçi değil hatta hoşuna gitmiş durumda çünkü bu servislerin yayılmasını istiyor. Microsoft ürün müdürü Tony Goodhew bu sayede teknolijinin platform ve cihaz bağımsız olacağını söylemiş. Ancak standartların delinmesi konusunda endişeli.

Microsoft kendiside Unix FreeBSD üzerinde .NET servislerini çalıştırabilmek için Corel ile çalışıyor Bu version shared-source olarak dağıtılacak.

Detaylı bilgilere yukarıdaki sayfalardan ulaşabilirsiniz.

(Not: Birileri DotGNU ve Mono'nun How To?`larını türkçeleştirebilir mi; eğer varsa ;-))
gnu

İlgili Yazılar

Bu Bilgiyi Barkodlasak da mı Saklasak, Barkodlamasak da mı Saklasak?

barbaros

Arkadaşlarınızla gezerken bir pastaneye uğradınız. Yediğiniz pasta o kadar lezizdi ki, aşçıdan tarifini isteme gafletinde bulundunuz. O da haklı olarak bu işten para kazandığını, tarifi size verirse aç kalacağını söyledi. Damak zevkinize bir yenilik daha katacaktınız, ama olmadı.

Günümüzde bilginin en büyük dağılım kanallarından biri, şüphesiz internet. İnternet ile bir şekilde ilişkisi olan herkes, reklam amacıyla ücretsiz sağlanan e-posta adresleri, ücretsiz web alanları gibi birkaç istisna alan dışında bir çok hizmetin, bilgisayarda kişisel ya da ticari kullanım amacıyla edinilen programların, fotoğraf ve haber arşivi gibi "aslî" bilgi kaynaklarının ücrete tabî olduğunu bilmektedir. Okumakta olduğunuz yazı, bu örnekler arasında yer alan "ücret karşılığı kullanılan program"ı kendisine konu edindi. İnternet üzerinde, her ay çıkan bilgisayar dergilerinin cd eklerinde, çeşitli kitapların yanında verilen cdlerde bir çok program bulunmakta, ancak bu programların yaklaşık %95'i, aslında belli bir ücret karşılığı satılmakta olup, bu ücret ödenip programın kaydı yapılana kadar belirli sayıda, belirli gün kısıtlamasıyla, belirli fonksiyonların devre dışı kalması zorunluluğuyla kullanılabilme gibi kısıtlamalarla dağıtılan reklam sürümleridir.

Blender Sonunda Open Source

sundance

Eski Amiga`cıların Imagine ve Lightwave`den sonra adam gibi bir render programı çıkmadı sızlanmalarını yalanlayan yegane program Blender, bazılarınızın bildiği gibi bir süre önce geliştirmesini durdurmuştu. Oyun arabirimi, web plugini ve daha bir sürü özelliği, belki de en önemlisi 2Mb`lık installasyonu ile muhteşem işler yapabilen Blender`ın akıbeti ne olacak diye beklerken, hepimizi sevindiren bir gelişme oldu; Blender artık Open Source oluyor.

Konu ile ilgili cemaatin ne demek istediğini öğrenmek isteyenler
için :)

Açık Kaynak Bildirgesi

loker

Açık kaynak kod bildirgesi imzalanmayı bekliyor. Karar mekanizmalarında özgür yazılımlarla ilgili kamuoyu baskısı oluşturabilmek açısından önemi büyük olan bildirge, üniversiteler, şirketler, gerçek kişiler tarafından imzalanmaya başladı...

Nokia S60 Web Tarayıcısını Özgür Bıraktı

tongucyumruk

Finlandiya'lı meşhur cep telefonu üreticisi Nokia, GNU/Linux ve GNOME tabanlı maemo'yu kullanan Nokia 770 Internet Tablet ile özgür yazılıma göz kırpmıştı. Nokia'dan geçtiğimiz günlerde gelen bir açıklama Nokia'nın özgür yazılım'a olan bu desteğinin süreceğinin işaretiydi. Nokia, S60 3rd Edition tabanlı sistemlerde kullandığı KHTML tabanlı web tarayıcısının kodlarını BSD lisansı altında açtı.

DotGNU Ortaklaşa Kodlama Yarışması Başladı

FZ

Free Software Foundation, bünyesindeki GNU projesinin bir parçası olan DotGNU Projesi kapsamında uluslararası ve tüm programcılara yönelik ödüllü bir yarışma düzenliyor.

Yarışmaya katılan programcılar DotGNU Portable.NET System.Windows.Forms C# sınıfları bölümünü tamamlamak için yarışacaklar. Yarışmanın hedefi kapalı kodlu olan kitaplığın açık kodlu ve her sistemde çalışabilir halini somut olarak hayata geçirmek.