Özel Sektör Bunu Yaparsa!

0
anonim
Bir haber sitesi köşe yazarı yarışması açmış. Yüksek katılımlı yarışmada yaşananlar, Türkçe içerikli yayın yapan ve bu alanda özel sektörün önemli bir parçası kabul edilen sitelerin teknik birikimleri konusunda acı bir gerçeği sergiliyor.
Sayfa görüntüleme, oy verme, yorum sayıları ve jüri puanlarına göre sıralamaya koyulan yazılar, köşe yazarı yarışmasında kimlerin kalıp kimlerin gideceğini belirliyor. Fakat sayfa görüntüleme, oy verme gibi işlemelere salt IP filtresi konmuş durumda. IP numaraları değiştirilerek istenildiği kadar oy ve sayfa görüntüleme yapmak mümkün. Hiç bir doğru dürüst teknik önlem alınmadan tasarlanan yarışma, katılımcı ve okuyucuların isyan etmesine neden oldu. Siteden yapılan açıklamaya göre her türlü müdahaleyi tespit edecek "donanıma" sahip olduklarını belirtiyorlar. Sitenin teknik ekibi bir kaç acemi sahte IPciyi yakalamış olduğunu açıklasa da, mevcut durumda hiç yakalanmadan her istenilen yazarın puanı istenildiği şekilde arttırılabiliyor.

Gelen yoğun eleştiriler karşısında, "haber sitesi" olduğu iddiasındaki sitenin sansüre başvurduğu da belirtiliyor.

Fazlamesaicilere soralım: Bu tip bir yarışmayı daha adil kılmak için teknik ekip nasıl bir önlemler dizisi gerçekleştirmeliydi? Bir diğer soru: Özel sektörde önemli firmalarda bu kadar yetersiz birikime sahip teknik elemanlar nasıl çalışabiliyor?

Bir ülkede özel sektör bunu yaparsa, o ülkenin e-devlet uygulamalarını eleştirmeye insanın dili varır mı? Veya söyle soralım özel sektör böyle yaparsa, devlet napmaz?

Daha ayrıntılı bilgi için: hafif.org

Görüşler

0
Betelgeuse
Özel sektörde işini bilen eleman mı vardı ki? Biraz bilgisayarla oyun oynamış, ekran kartı söküp takmış adamlar piyasada teknisyen diye çalışabiliyor. Network sistem desteği veren büyük ve havalı destek firmalarında bile belki 2-3 tane işi bilen eleman çalışıyor bunlar müşterilere destek için giden 40-50 tane bilgisiz kişinin açıklarını kapatmaya çalışıyorlar. Piyasada öyle örneklerle karşılaştım ki, bir de bu tir bilgisiz ama hallederizci firmalara bakım anlaşması adı altında tonla para ödeniyor.
Müşterilerin cahil olduğu, basit işlerin bile neden bu kadar geciktiğini anlamadıkları bir işte böyle şeyler olması normaldir. Yazılım hizmeti verdiğim yaklaşık 20 firma arasında düzgün bir destek firması ile çalışana rastlamadım, hepsinde yanlış kurulmuş sistemler ve boşa harcanmış paralar görüyorum. Bu habere de şaşırmadım hiç.
0
yilmaz
bu tip sahtecilikleri anında engellemek cok zor. Ben olsam o durum da şoyle bir yöntem uygulardım. javascript ile tarayıcı ve sistem hakkında elde edebileceğim tüm bilgileri alırdım. ve siteye gelen tüm ziyaretçi bilgileri ile bunları karşılaştırırdım. örneğin sadece bir sayfayı ziyaret etmişse o sayfada da sadece oy vermiş ise. sahtecilik olabilir.
javascript ile "heatmap" denilen kullanıcının sayfanın nerelerine tıklandığını gösteren uygulamalar var. bunlar da kullanılabilir. aslında bir çok şey daha yapılabilir ama aklıma gelen birkaç basit örnek bu.
0
vst
Aslinda yapilacak pek bir sey yok.

HTTP "stateless" bir protokol. Anonim de oldugunu soyleyebiliriz, "HTTP authentication" ozelliginin gec bir vakitte eklendigini dusunursek.

Bu duruma en dogru yaklasima bir TCP/IP baglantisi uzerinden nasil istem gerceklestirdigimizi dusunerek varilabilir, mesela netcat kullanildigini varsayalim. Tum istekleri el ile isleyebilir ve uzaktaki uygulamayi kandirabiliriz. Oturum mekanizmasi kullansak da, ne yazik ki, bu durumda, anonimlikten vazgecmemiz gerekiyor.

Anonimlikten vazgecsek de, burada bir baska sorun devreye giriyor: Anonim kullanicilarin gercek kimliklerinin dogrulanmasi. Bu da pek pratik degil. CAPTCHAlar sunlar bunlar kullanarak ayni anda kitlesel kayitlarin onune gecerek, "click fraud"u aza indirgeyerek bir nebze sorunu halledebiliriz.

Sorunun cozumu protokolde tikaniyor. Uygulama bazinda onlemler de sosyal muhendislik baglaminda bulunabilir. Bunlar da maliyetli ve kullanici rahatini kaciran uygulamalar. Yine de, sosyal muhendislik ile zaten halihazirda cok basit bir protokol olan HTTP uzerinden cok basit teknikler kullanilarak sahte girisimler engellenebilir, en azindan bunlarin farkina varilabilir.

Boyle bir sosyal muhendislik yontemi bilmiyorum, web analitigi disinda. Bu da tumevarimsal bir metodolojinin alanina girdigi icin, istatistiki hatalar soz konusu. vs. vs. vs.
0
Mingitau
Sosyal Mühendislik mi ?

Hımmm
0
sefalet
Gazeteport'da çalışan teknik ekibin aymazlığının ucu nasıl sansüre ve okur yanıltmaya kadar gidiyor iyi kavramak lazım. Sonuçta haber sitesi olan ve bir çeşit "kamu hizmeti" veren kurumdaki teknik hata, yine teknik ekip tarafından okuyucuyu ve büyük ihtimalle patronlarını da yanıltarak örtbas edilmeye çalışılıyor. Bir yerde bir şekilde değinmiş olduğumu hatırladığım, gelecekte ellerinde olması gerekenden fazla bir güç olacak bir "tekno sınıfın" varlığından hatta despotluğundan bahsetmek mümkün. Bu olayda da benzer bir durum var gibi geliyor bana. Büyük ihtimal o kurumda çalışan patron ve üst düzey gazeteci takımı teknik konularda fazla bilgi sahibi değildir. Dolayısıyla böyle bir yarışmanın olabilirliğine dair yeterli fikre sahip olmamaları olası görünüyor. Sonuçta işin ucu teknik ekibe dayanıyor.

Ülkemiz bazında konuşursak, belki yiyemeyeceğimiz lokmayı ağzımıza sokmaya çalışmamalıyız. Bilişim kültürünün yerleşmesi için daha zamanımızın olduğunu ve bunun ölçütünün de geniş bant ağ kullanıcılarının sayısı olmadığını anlamak gerekiyor. Bugünlerde bazı insanlar elektronik oylama gibi uygulamaları bile dile getirebiliyor. Bilişim kültürünün olduğu Amerika'da bile elektronik oylama uygulamasının ne hale geldiğini gördükten sonra biz de neler olur insanın hayal gücü yetmiyor doğrusu.

Gazeteport'un yarışmasında anında işleyen bir puanlama sistemi olduğundan, ben herhangi bir önlemin alınabileceğini sanmıyorum. Tüm kayıtları, kurabiyeleri inceleyip bir sonuç çıkarmak da ancak yarışma sonrasında olabilir ki onun da bir faydası yok. Siteye bakınca zaten böyle bir derdin olmadığı izlenimine kapılmıyor değil insan. Oylama sistemine en basit anket vs. sisteminde bile olan bir catche uygulaması bile konmamış. Olacağı buydu denebilecek bir olay maalesef.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Durdurun Torrentleri, Hapse Girmeyesüz!

realist

Vatan Gazetesi'nden Levent İçgen'in haberi. Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Doç.Dr.Abdurrahman Çelik aynen şöyle demiş:

Sağlık Bakanlığı Sitesi Ele Geçirildi

murat09

M$ teknolojisi ve güvenliği (!) ile donatılmış T.C. Sağlık Bakanlığı sitesi 28 Aralık 2003 günü Brezilya'lı olduğu sanılan bir grupça bir süreliğine ele geçirildi. Site halen kapalı, değiştirilmiş haline ise buradan bakabilirsiniz.

Editörün notu: Site şu anda normal görüntüsüne ve işleyişine kavuşmuş durumda.

Şirketlere Web Sitesi Zorunluluğu Geliyor

o_ozardic

turk.internet.com'da yer alan bir habere göre şu anda taslak halindeki yasa tasarısı ile şirketlere elektronik ortamlarda birtakım yeni olanak ve zorunluluklar geliyor.

Fazlamesai.net'e Soralım: 50 km Otoyol Yapmamak !

anonim

Akşam gazetesinden İsmail Küçükkaya'nın buradaki köşe yazısına göre Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Türksat Genel Müdürü Osman Dur arasında son derece ilginç bir diyalog geçiyor...

Dur, Yıldırım’a, “Sayın Bakanım, şu cari açık problemini çözelim” diyor.

0.006 oranından 0.02 oranına çıkabilecek miyiz?

FZ

AB'ye tam üyelik çerçevesinde 20 Ekim'den beri "bilim araştırma" ve "eğitim kültür" başlıklarında Brüksel ile yapılan tarama müzakerelerinin ilk sonuçları çıkmaya başladı. Brüksel AB standartlarını ve 2010 yılı hedeflerini anlattıktan sonra, Türk heyeti de hedefler doğrultusunda Ankara'nın eksikliklerini sıralayan raporlar hazırladı.

Türkiye, mevcut durumda binde 6 olan bu oranı, 2010 yılında yüzde 2 seviyesine çıkaracağını ilan etti. Ancak Ar-Ge'ye daha fazla ödenek ayrılsa bile araştırmacı kadrosu olmadan bu ödenekleri etkin kullanmak olanaksız.