PISI Geliştirme Deposu

3
exa

PISI'nın yeniden canlandırılan geliştirilme dalına ait kaynak kodunu github'da bulabilirsiniz. Kaynakların şu andaki revizyonu 1.1_beta12'dir. Bu revizyonu yerel subversion çalışma kopyalarımdan yükledim, Pardus projesindeki en son idare ettiğim geliştirme dalı deposuna aittir. Dalla ilgili bilgileri aşağıda kendiniz görebilirsiniz.

$ svn info .
Path: .
Working Copy Root Path: /Volumes/Centauri/Users/malfunct/Code/projects/pisi-svn
URL: https://svn.uludag.org.tr/uludag/trunk/pisi
Repository Root: https://svn.uludag.org.tr/uludag
Repository UUID: 26e1f6f6-46e4-0310-a0b7-a8a415fd4c45
Revision: 8647
Node Kind: directory
Schedule: normal
Last Changed Author: caglar
Last Changed Rev: 8644
Last Changed Date: 2006-07-07 16:45:27 +0400 (Fri, 07 Jul 2006)

Pardus projesi resmi olarak sona erdiği için geliştirme dalı Pardus bağlantılarını kaldıracak ve taşınabilir bir yeni nesil paket yöneticisi yönünde geliştirilmeye devam edecektir. Yani COMAR ve YALI olmayan sistemlerde de çalışmasını sağlayacağım. Bunu AI şirketim için bir OS dağıtımı hazırlamamız gerekirse kullanmayı planlıyorum. İlginç platformlar hedefliyorum, faydalı olabilir.

Bundan bir sonraki hedef var olan PISI tabanlı dağıtımlardan birisini kopyalayıp yeni bir dağıtıma başlamak olacaktır. Bazı özgür yazılımcı arkadaşlar Pisi Linux diye birşey yapmışlar, onların depolarından bir budaklanma yapabilirim.

PISI için vizyonum pardusun çok ötesindeydi, o yönde çalışmaya devam edersem yapmak için bir sebebim olabilir diye hayal ettim. Paralel hesaplamacı olduğum için küme kurulumunu kolaylaştıracak bir dağıtım örneğin yapmak isteyeceğim hedeflerden birisi. Pardus ne yazık ki temel bir KDE masaüstünden ötesini hayal edemedi. Çok daha iyisi yapılabilir. Pardus debian'ın yapıldığı gibi çok çeşitlendirilebilir. Şu anda hala ne yapılması gerektiğini anımsamaya çalışıyorum ama umarım birşeyler olacak. Bir PISI/debconf hibridi belki iyi çalışırdı. Ya o, ya da debconf'a benzer şekilde çalışan doğru biçimde tasarlanmış bir konfigurasyon aracı gerekecek.

Eray Özkural

Görüşler

1
exa

Pardus projesinde hiçbirşey eklemeden sadece bazı özellikleri çıkararak ve bazı dosyaları refactor ederek yapılmış bir 2.0 sürümü olduğunun farkındayım. O sürümü orijinal yazar olarak tasvip etmiyorum, ayrıca sanki imece biçimde yazmışız gibi bir sürü yazar listelemişler ve kaynak kodlarından yazar adlarını çıkarmışlar, onları 2. kez geri koydum. PISI 1.0'ı sadece 3 kişi yazmıştık, %90'ını 1 sene içerisinde TÜBİTAK UEKAE'de çalışırken ben bizzat yazdım, bu konudaki detayları blog'umda bulabıilirsiniz: https://examachine.net/blog/ann-pisi-development-branch/ https://examachine.net/blog/who-really-wrote-pisi-package-manager-of-pardus-distribution/

O Fatih'in bozduğu versiyon ile karıştırılmaması için bu dal yakında yeniden adlandırılabilir, kitty ya da pussy adlarını düşünüyorum. Hiçbir gerçek yenilik olmadan, sadece kırptığı ve bir kaç dosya ismini değiştirdiği halde major revizyon yapmış gibi versiyon atlatmalarını takdir etmiyorum. Muhtemelen PISI ve Pardus adlarını hiç kullanmamam daha iyi olur yeni bir sürüm yaptığımda bu kadar saygısızlığın üstüne. Yazdığım en ilginç kodlardan birisi barbarca talan edilmiş gibi gözüküyor. Orijinal TODO listesini de kaldırmış benim ne kadar çok iş yaptığım görülmesin diye, bir de autoxml çok hairy onu kaldıralım gibi abes bir hedef koymuş kendine. Yapmak yok yıkmak, yoketmek var, çünkü ne kadar beceriksiz olduğumuz anlaşılmasın.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

IronPython: .Net üzerinde Python - Bölüm - 2

zekzekus

Makalenin 1. bölümü için tıklayınız. Yazının özgün haline bu adresten ulaşabilirsiniz.

Python .NET ile buluşuyor.

Eğer hem Python hem de .NET'e aşinaysanız bazı problemleri hemen farkedebilirsiniz. Yeni başlayanlar için belirtelim Python, .NET içinde tam karşılığı olmayan -bahsettiğimiz liste tipi gibi- gömülü veri tiplerine sahiptir.

Merak etmeyin; bütün bunlar halledilmiş durumda. Ama önce bir örnek yapalım. IronPython, aynı klasik Python yorumlayıcısı gibi çalışan bir konsol programı ile birlikte gelir.

Yalı da görücüye çıkanlara katıldı...

loker

Çomar'ı çalışan cd ile, pisi'yi ise kök dosya sistemleriyle görmüştük... Bu ürünlerin gelişimi kararlı ilk sürüme doğru ilerlerken Pardus'u bilgisayarlarımıza kuracak olan YALI da artık doğal ortamında yerini aldı ve Pardus 1.0 Alpha duyuruldu.

IronPython: .Net üzerinde Python - Bölüm - 3

zekzekus

IronPython: dot Net üzerinde Python - 1
IronPython: dot Net üzerinde Python - 2
Yazının özgün haline bu adresten ulaşabilirsiniz.

IronPython içinde bir sınıf oluşturup bunu "System.Object" sınıfından türettiğinizde, IronPython .NET sistemine bir çağrı yapar ve dinamik olarak yeni bir CLR sınıfı oluşturur. IronPython sınıfınıza bir isim atar ve sınıfı kendi "IronPython.NetTypes.System" sınıfına yerleştirir. (Tabii ki Beta versiyon üzerinde çalıştığımızı gözününde bulundurmalısınız. IronPython'ı geliştirenler bu isimuzayı adlarını değiştirebilirler.) Sanırım Poe "Rüya içinde Rüya" gibi bir şeyler yazmıştı. Bu durumda bizde .NET içinde .NET uyguluyoruz. Ya da öyle bir şey işte.

Resmi Pardus Testçileri Aranıyor...

tekman

Sevgili kediciğimiz Pardus'un 1.0 sürümü için yol haritasını belirlemenin heyecanını yaşıyoruz. Yapacak çok işimiz var, en önemlilerinden üçü de test yapmak, test yapmak ve test yapmak. Gerek geliştirici ekip ve gerekse çeşitli katkıcılarımız (sağolun, varolun, siz olmasanız biz ne yapardık!) tarafından yürütülen testler zaten haftalar ve aylardır sürüyor.

Bir Yıllık Pardus Bilançosu

anonim

Pardus geliştiricilerinden A. Murat Eren günlüğünde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Pardus'un performansına dair çeşitli istatistikler yayınlayarak yorumlarını dile getirdi.