Front split transparent 1280

Profesyoneller için Klavye: Ultimate Hacking Keyboard

3
tongucyumruk

İtiraf ediyorum: Ben bir klavye meraklısıyım. Ofiste bileklerimin ağrımaya başlaması ve bu ağrıların Microsoft Natural 4000 klavyeye geçmemle çabucak kesilmesinin ardından önümdeki bilgisayarla temel etkileşim aracım olan bu cihaza daha çok dikkat etmeye başladım. Natural 4000 ergonomi anlamında eşsiz bir klavye olsa da ne yazık ki tasarım ve pratiklik konusunda sınıfta kalıyordu. Bunun üzerine başladığım alternatif araştırmaları sonucunda yolum The Changelog aracılığıyla Ultimate Hacking Keyboard ile kesişti.

UHK, adından da anlaşılabileceği gibi "Hacker" tabir edilen insan profiline hitap eden, bu profilin ihtiyaçlarından doğmuş bir klavye. Herşeyden önce en kaliteli malzemeler kullanılarak üretilen kasasının ağırlığı klavyeye bir güven hissi veriyor. Bunun yanında tabi ki Cherry MX mekanik tuşlar ile gelen klavyede yazmanın bir keyif olacağı da aşikar.

Peki bu klavyeyi bir "Hacker" klavyesi yapan ne? Herşeyden önce bu klavyenin László Monda tarafından, piyasadaki klavyelerin ihtiyacını karşılamaması üzerine bir hack olarak başlatımış olması en önemli özelliği. Geliştirilme süreci ve tasarımı boyunca da bu "hack" ruhunu kaybetmeyen klavye, gerek yazılım, gerek donanım olarak her türlü kişiselleştirme ve geliştirme için açık. Örneğin klavyenin kendisinde aydınlatma bulunmamakĺa beraber kasayı açarak kendiniz eklemeniz, başparmaklarınızın altına dilediğiniz modülleri takarak ihitiyacınıza göre genişletmeniz veya kendi ROM'unuzu yaratarak 72MHZ'lik ARM işlemcinin1 sınırlarını zorlamanız mümkün.

Herhalde söylemeye gerek yok ama halihazırda geliştirmesi süren bu sıradışı klavyenin tüm donanım ve yazılımı açık olarak GitHub üzerinden yayınlanıyor. Buradan geliştirilmesini takip edebilir ve katkıda bulunabilirsiniz.

Kapak resmi: Ultimate Hacking Keyboard


  1. Evet bu klavyenin içindeki işlemci bu siteyi takip eden pek çok insanın ilk bilgisayarından daha hızlı 

Görüşler

0
ybp

RMS bunu beğendi (mi?) 👍

0
Betelgeuse

Biraz kurcalayarak, zamanında 16MHZ işlemcili bilgisayarda çalışan prince of persia bunda çalışır mı? :) Direkt monitöre bağlar oynardık. :)

Das keyboard'dan daha güzel bir şeye benziyor.

0
tongucyumruk

512K rom ve 128K ram ile bence gayet mumkun, sadece video cikisini ayarlamak icin biraz ugrasmak gerekebilir.

0
FZ

Birileri hacker ruhuna biraz da ergonomi ve saglik ruhu eklese de Maltron veya Kinesis ile rekabet edebilecek bir sey ciksa ortaya, ne guzel olur diye dusunuyorum. Maalesef MS Sculpt gibi bazi seyleri dogru yapmis bir tasarimda bile tuslar dikine duzgun hizali degil (mekanik de degil ama o ayri bir mesele, ta daktilo doneminden kalma Q, A, Z tuslarinin tam olarak alt alta olmama problemi kast ettigim, Maltron ve Kinesis'te bulunmayan problem yani :(

0
tongucyumruk

Evet tus hizalanmasi benim de en buyuk dertlerimden. Klavyenin iki parca olmasi ve "tenting" yapabilmesi benim ergnomi ihtiyacimi genel olarak karsilasa da tuslarin duzgun yerlerstigini gormeyi de isterdim.

UHK benzeri, ama columnar yerlesime de sahip bir klavye icin bkz: http://keyboard.io Not: kendileri uretim sureci boyunca yasadiklari maceralari da tum detaylariyla bloglarinda anlatiyorlar, okuyunca insan uretim surecleri hakkinda pek cok sey ogreniyor. Kacirmayin derim.

0
FZ

keyboard.io da tus diziliminden ve 2 parcali olmaktan kazanmis ama sanki klavyenin kendisi pek egimli degil gibi (ya da ben fotolardan pek iyi algilayamadim). O uretim sureci meselesini UHK e-postalari sayesinde 1 yildir takip ediyorum ve fikir asamasindan son kullaniciya satilabilir donanim asamasina getirmenin ne kadar mesakkatli bir surec oldugunu iliklerime dek hissediyorum :)

Bu arada simdi aklima geldi, bu Maltron, Kinesis gibi tasarimlarin saglam patentleri olabilir ve onlara benzer bir sey yapmaya kalkani da uzebilirler, belki o yuzden onlara cok benzer acik tasarimlar gormuyoruzdur.

Yine de, guzel hareketler bunlar, artarak devamini dilerim. Kahrolsun "economies of scale" yasasin "profesyonellere gore her turlu 'custom' donanim".

0
tongucyumruk

Keyboard.io oldukca enteresan bir egim sistemine sahip. Tasarim sureci ile ilgili oldukca detayli yazilar da yayinladilar:

UHK gelistirme sureci konusunda aylik guncellemeler veriyor tabi ki ama henuz "mass production" asamasina gelmedigi icin onunla ilgili pek bir bilgi yok. Keyboard.io'nun cok detayli Shenzen maceralari uretim surecinin detaylarina iliskin pek cok korkutucu ongoru sunuyor.

Kisisel olarak beni diger alternatifler yerine UHK'e ceken en önemli özellik uclara takilan moduller oldu. An itibariyle yaptigim is sebebiyle cok isime gelmese de ara ara mouse kullanmam gerekiyor ve bunu bir trackpoint eklentisi ile elimi klavyeden kaldirmadan yapmak fikri cok cekici geliyor.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Wii Dizüstü

FZ

Wii laptop olsa nasıl olurdu? Konuya bir hacker el atarsa ortaya böyle bir Wii laptop projesi çıkar. Tabii daha nostaljik olanlar da Commodore 64 dizüstü projesine bakabilirler ;-)

İki kültür: Lisp ve Un*x

misafir

Bu yazıda epey bir spekülasyon yapacağım. Bazı olguları es geçersem ya da hafifçe saptırırsam, hemen sinirlenmeyin. Sakince yazıyı bitirmeyi bekleyin. Amacım "flame war" çıkarmak değil, bazı gözlemlerimi paylaşmak.

F klavye mi? QWERTY mi? Hayır, ben K,UYPW kullanacağım!

cbc

Peter Klausler'ın evrimsel algoritma kullanarak pek çok klavye düzenini yarıştırmış. Sonuçta, kullandığı örnek veriler için optimum klavye tuş dizilimini bulmuş.

Bir Robot Uzmanından Programcılara Tavsiyeler

FZ

Vakti zamanında Paul Graham ile Viaweb'in geliştirmiş ve daha pek çok proje ile uğraşmış Trevor Blackwell, bu aralar adından geliştirdiği sıradışı Dexter isimli robot [video] ile bahsettiriyor. Dinamik, gerçek zamanlı olarak ağırlık merkezini hesaplayıp yürüyen yani fiziksel olarak insana çok benzer şekilde hareket eden bu iki ayaklı robot epey ses getireceğe benzer.

Blackwell'in web sitesinde programcılara ve geleceğin "hacker"larına tavsiyelerden bir kısmını Türkçeye çevirip paylaşalım istedik:

Hayali Gitar

melitical

Helsinki Teknoloji Üniversitesi'nden bir grup öğrenci, webcam ve bilgisayar sayesinde kullanıcının parmak hareketlerini algılayarak buna göre ses üreten 'hayali gitarı' icat ettiler.