Projeleri Yarım Kaldı!

0
parsifal
Dünya biliminde "yeşil polimer"i bularak büyük yankı yaratan bilim insanı Gürsel Sönmez'i 37 yaşında trafik kazasında yitirdik. Buluşu dünyanın önde gelen dergilerine kapak olan, Sönmez'in yeni projeleri de vardı: Biri "süper kapasitörler" ile ilgili, diğeri, elektrokromik polimerlerin (elektrik akımı ile renk değiştirebilen polimerler) veri saklama kapasitesi ile ilgili.
Kaynak: O. Bursalı, Cumhuriyet Gazetesi, 18 Ocak 2005, s.1, s.7
Dünya biliminde "yeşil polimer"i bularak büyük yankı yaratan genç bilim insanımız Gürsel Sönmez'i 37 yaşında elim bir trafik kazasında kaybettik. Dünyanın önde gelen kimya bilimi Chemical Communication'da buluşu kapak olan, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi ve araştırmacısı Yard. Doç. Dr. Gürsel Sönmez, son yıllarda çok verimli ve başarılı çalışmalarıyla dikkatleri üzerinde toplamış ve ödüller almıştı.

Dün üniversitesinde yapılan törenle yurdu Çanakkale-Biga'ya gönderilerek toprağa verilen Sönmez, özellikle elektrik alımı ile renk değiştiren polimer maddeler üzerinde uzmandı. Dünyada bu tip polimerler sadece mavi ve kırmızı temel renkler ve bunların tonlarında renk veriyordu. Gürsel Sönmez, "yeşil renkli polimer"i de bularak, teknolojik uygulamalarda yepyeni bir alan açmıştı ve bu buluşuyla da dünya biliminde kendine yer edinmişti. Dünyada çeşitli ödülleriyle birlikte, Türkiye Bilimler Akademisi'nin Genç Bilimciler Ödülü'nü de alan Sönmez'in planladığı yeni çalışmaları da bulunuyordu. Temel bilimci niteliğini, uygulamalara yönelik araştırmacı kişiliğiyle bütünleştiren Sönmez çok önemli iki proje züerinde daha çalışıyordu: Biri yüksek hızda enerji depolayan, bir tür akü yerine geçecek "süper kapasitörler" ile ilgili. Diğeri, elektrokromik polimerlerin veri saklama kapasitesi ile ilgili. Bu alanda dünyada yapılan araştırmaları da aşacak fikirlere sahipti ve bunları ülkemizde gerçekleştirmek için hazırlıklarını da yapmış ve projesine destek için DPT'ye başvurmuştu. Gürsel Sönmez, doktorasını 2002 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya Bölümü'nde tamamladı. Doktora sonrası araştırmalarını, ABD'de Kaliforniya Üniversitesi'nde (UCLA) sürdürdü. Yeni polimerik elektromikler, düşük band aralıklı polimerler ve yeni konjuge moleküler, temel çalışma alanlarıydı. California Nano-Systems Institute (CNSI) "Postdoktora Ödülünü" ve "UCLA Kimya ve Biyokimya Bölümü Post-doktora Mükemmel Araştırmacı Ödülü" almıştı. Sönmez'İn bir dünya patenti ve 35'in üzerinde ulaslararası bilimsel dergide basılmış makalesi vardı. 1968 doğumlu Sönmez, evli ve bir çocuk babasıydı.

Görüşler

0
resilence
Böyle nadide insanları kaybetmek, çok üzücü.
0
ttk
Allah (CC) rahmet eylesin, ailesine sabır ve yardım ihsan etsin.
Nedense böyle stratejik araştırmalar yapan, yapabilecek kapasitedeki insanların özellikle de günümüzdeki şartlar içerisinde kazalarda vefat etmesi bana hiç de normal görünmüyor, umarım bir kasıt yoktur.
0
anonim
Ben böyle düşünmemiştim. Yeşil polimerin ya da uğraştığı projelerin ne kadar stratejik öneme sahip olduğunu kestiremediğim için dediğinin ne kadar doğru olacabileceğini bilemiyorum. Öte yandan umarım sadece şanssızlık, bir kader oyunudur başına gelen. Allah rahmet eylesin...
0
eyyubcan
:'( ateş düşdüğü yeri yakıyor ülkemiz için büyük bir kayıp ailesine başsağlığı dilerim.
0
anonim
Büyük buluş . basit son! Ne yaman çelişki böyle :'(
0
yetgin

Trafik kazalarında bu kadar niyazi veren bir ülkede belki böyle düşünmek ayıp ama niyeyse bana şunu hatırlattı.

Zor zar yetiştiriyor, sonra da ya kaçırıyor yada öldürüyoruz.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilen de bilişiyor bilmeyen de !

sundance

Bu sabah Yeni Şafak gazetesinin Bilişim bölümünde TÜBİTAK'a "CD'den çalışan yazılım"la övünmek yakışmaz! başlıklı bir makale okudum.

Açıkcası makaleyi okumanıza bile gerek yok, başlık makalenin yazarının temel derdini ortaya koyuyor. Uludağ ekibinin üstünde çalıştığının bir Live CD olmadığını mı anlatmak lazım, yoksa Live CD'nin bir ekstra olduğunu, LiveCD olan bir sistemi (birçok durumda) sadece dosyaları kopyalamakla bile harddisk üzerine kurabileceğinizi mi, yoksa "Alın işte bu işle uğraşan münafıklar bunlar" modunda bir içeriğin altına ekibin fotoğrafını koymaktaki yaklaşımın yanlışlığını mı? Ben bilemedim.

Ama Pardus hakkında en ufak bir heyecan bile duymadan söyleye söyleye bunu söyleyebilmek ya vicdansızlıktır, ya da birileri yazdıkları yazılar karşılığı barter yapmanın yöntemini bulmuş ;)

4 çarpı sekiz bölü 2 kaç eder? CAPTCHA yerine DYPM

mow

Bu adresteki script sayesinde daha önce de tartışılan CAPTCHA sorunu belki de çözülüyor.

fazlamesai.net taşınıyor

cbc

fazlamesai.net, 6 senelik evinden IBM ve Parkyeri sponsorluğundaki yeni yerine taşınıyor. Haberin devamında bu taşınma esnasında karşılaşabileceğiniz olası değişiklikleri okuyabilirsiniz.

Yeni Bir Galaksi Keşfedildi

FZ

Hubble teleskobu ile gerçekleştirilen gözlemler ve incelenen uydu fotoğrafları sonucunda yeni bir galaksi keşfedildi: galaksi.fazlamesai.org

İlk raporlara göre "her insan bir dünya, her insan bir gezegen, o halde gezegenleri, güneş sistemlerini ve pek çok şeyi bir araya getiren galakside buluşalım" düşüncesi ile yola çıkan FM editörleri bloglarını birleştirip Voltran'ı (ya da başka bir şeyi, her ne ise, kimileri Web 2.0 filan da diyor :) oluşturmaya karar verdiler, kolları sıvadılar, 1 hafta boyunca test ettiler ve sonra da büyük patlama ile cümle aleme gerekli duyuruyu yaptılar.

6 aylığına T.C. askeri kuvvetlerine emanet ettiğimiz sevgili arkadaşlarımız ve FM editörleri Larweda ve coskung simdilik galaksiye daha zayıf radyo sinyalleri yollayacaklar, sayılı gün çabuk geçer diyor ve gözlerimizi galaksiye doğru çevirip bir sonraki sürpriz için (asıl bomba, pek yakında!) çalışmalarımıza olanca hızı ile devam ediyoruz...

Genelağ

redogre