R6RS Yayınlandı

0
tongucyumruk
1970'lerin sonunda özellikle eğitim alanında rahatça kullanılması ve o dönemde Lisp ailesindeki (daha sonra Common Lisp olarak standartlaşan) benzer dillerin karmaşıklığından uzak durması planlanarak tasarlanan Scheme dilinin yeni standardı R6RS resmileşti. 1998 yılında duyurulan R5RS'in ardından birçok güncelleme geçiren dil standardı buna karşılık temel tasarım hedeflerini aynen koruyor.

Hepimize hayırlı, uğurlu olsun.

Not: Slashdot'tan, Google News'ten, hatta Schemers.org'dan önce fazlamesaide!

Görüşler

0
robertosmix
Not: Slashdot'tan, Google News'ten, hatta Schemers.org'dan önce fazlamesaide!

Gurur duyduk efendim. Umarız hep beraber bunun gibi öncelikleri okurlarımıza vermeye devam ederiz.
0
FZ
Takip edebildiğim kadarı ile daha önceki standardın oluşturulmasına da katkıda bulunmuş bazı insanlar dahil olmak üzre pek çok kişi bu son spesifikasyona epey şiddetli şekilde karşı çıktı. Acaba en güncel spesifikasyonun implementasyonlarını ne zaman görebileceğiz?

Dilerim Scheme camiası için faydalı olur, her ne kadar pek çok deneyimli Schemeci karşı çıkmış olsa da artık sene 2007 ve bir dilin sadeliği dışındaki şeyler de çok önemli ve başkaları tarafından adaptasyonunda büyük rol oynuyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Meta-programlama sanatı

tongucyumruk

IBM DeveloperWorks'te yayınlanan makalesinde Jonathan Barnett meta-programlama ve makro işleme konularını incelemiş. Yazının içinde CPP ve M4 gibi çeşitli makro dillerinden örnekler ve son olarakta Scheme ile yazılmış makrolardan bahsediliyor. Özellikle diğer dillerdeki makrolar ile Lisp ailesindeki dillerin makroları arasındaki farkı anlayabilmek için okunması gereken bir makale.

Core Server Yenilikleri

aycanirican

Core Server Uygulama Sunucusu önceden duyurduğumuz Javascript derleyicisini ilgilenenlere sundu. Bunun yanında sürdürmeler ile web uygulamaları yazabileceğiniz programlama çatısı, örnek programlar ve yeni belgeler de projeye eklendi.

Bağlı Listeler, C, Lisp, Scheme...

FZ

Bağlı listeler programcıların kullanabilecekleri soyutlama araçları arasında önemli yer işgal ederler. Bu veri yapılarını kullanarak veri işleme süreçlerini kolayca yönetmek mümkündür.

Jonathan Bartlett, IBM developerWorks sitesindeki Techniques for using linked lists in C and -- smarter still -- Scheme makalesinde bağlı listelere dair önce C programlama örnekleri vermekte ve daha sonra liste yapısını dilin doğal parçası olarak ele alan Lisp benzeri Scheme dilinde benzer işlerin nasıl daha kolayca ve soyut seviyede yapılabileceğini göstermektedir.

Diyelim Ki Elimizde Nesneye Yönelimli Bir Dil Yok - Alice Nesneler Diyarında

FZ

Elinizdeki programlama dilinde nesneye yönelimli (OO - Object Oriented) programlama imkanı olmasa idi ne yapardınız? İki seçenekten biri gelirdi aklınıza herhalde:
  1. OO desteği veren bir dil kullanmaya başlamak.
  2. Elinizdeki dile OO desteği katmak için uğraşmak.
Bu kısa yazıda Peter Norvig'in PAIP (Paradigms of Artificial Intelligence Programming Case Studies in Common Lisp) kitabının 13. bölümündeki birkaç kısa örnekten yola çıkarak "eğer Common Lisp dilinde CLOS (Common Lisp Object System) gibi bir şey olmasaydı bunu nasıl gerçekleştirebilirdik?" sorusunun cevabının ilk bölümüne göz atacağız.

UnCommon Web ile “Merhaba Dünya”

FZ

Ne zamandır fırsat bulamadığım UnCommon Web geliştirme çatısı ile bir kaç deneme yapabildim sonunda. Kurcalamaya başlamak için önce UCW’yi kurmam gerekti doğal olarak. Oldukça fazla sayıda olan bağımlı olduğu paketleri tek tek kurmak yerine şu adresten UCW-boxset paketini indirdim. Windows sistemimde çeşitli hatalar aldığımdan sanal makine üzerindeki Debian sistemime kurdum. Kurdum derken ev klasörümde arşiv dosyasını açtım sadece. Gerisi UCW-boxset klasöründeki “start.lisp” dosyasını Lisp sistemine yüklemekten ibaret zaten. Veritabanı erişimi için (malum web programlama veritabanı olmadan olmaz) clsql paketini kullandım...

Zekeriya Koç'un Common Lisp ile geliştirilmiş UnCommon Web uygulama çatısına güzel ve örneklerle dolu bir giriş niteliği taşıyan yazısının devamını buradan okuyabilirsiniz.