Telnet ile çeşitli protokollerin uygulamalı kullanımı

0
honal
Internette kullandığımız her servise ait özelleştirilmiş yazılımlar vardır. Mesela, mail alıp gönderebilmek için pop3 ya da Imap özelliklerini destekleyen bir mail istemcisine(Microsoft Outlook, Mozilla ThunderBird), IRC kanallarında muhabbet edebilmek için bir IRC istemcisine(Mirc, Xchat), FTP yapabilmek için yine bir ftp istemcisine(CuteFTP). Tüm bunları özelleştirilmiş programlar aracılığıyla yaparız. Bu aracı programlar kullandığımız her bilgisayarda olmayabilir, ya da herhangi bir sebeple kullanamayacak durumda olursak yardımımıza mazisi oldukça eski olan telnet uygulaması yetişir. Bu yazıda telnet kullanarak bazı servislerden nasıl yararlanabileceğimizi inceleyeceğiz..
Telnet komutu ile çeşitli protokollerin uygulamalı kullanımını anlatan bu yazıya http://cc.kou.edu.tr/huzeyfe/telnet.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
cayfer
Çok yararlı bir dökuman! Telnet ile çeşitli testler gerektiğinde zırt pırt google'a "POP3 protocol details" diye sormaya gerek kalmadı. Elinize sağlık ve teşekkürler.
0
hayalci
Bu tarz duşük seviyeli eylemler için "netcat" de kullanılabilir. Daha fazla imkan tanıyor size, portları da dinleyebiliyorsunuz. Hatta chat bile yapılabilir netcat ile :)

net cat hayalci
0
honal
netcat'in sagladigi imkanlar tabiki telnete gore daha fazladir ama yazinin basinda da belirttigim gibi telnetin her isletim sistemi ile birlikte gelmesi onu daha kullanilabilir kiliyor...
"...Tüm bunları özelleştirilmiş programlar aracılığıyla yaparız. Bu aracı programlar kullandığımız her bilgisayarda olmayabilir, ya da herhangi bir sebeple kullanamayacak durumda olursak... "
0
FZ
Yazıda bahsediliyor mu şimdi hatırlamıyorum ama bir de RFC nedir, ne değildir, protokollerle ilgili bilgi (POP3, SMTP, IRC, vs.) bu RFC belgelerinden sağlıklı şekilde nasıl edinilir filan, bunlara da değinilse güzel olur kanaatindeyim. Böylece insanlar Google ile sağı solu kurcalamak yerine doğrudan işin kaynağına yönelir ve en detaylı, kesin bilgiyi edinmiş olurlar.
0
Hsn
Belgenin adresi değişti mi?
Ulaşılamıyor,kapsama alanı dışında
0
honal
Belgenin bulundugu sunucu bi universite makinesi, sanirim hafta sonu universite tatil diye kapamislar;)
http://www.mutasyon.net/makaleoku.asp?id=687 adresinden belgenin bir kopyasina ulasabilirsiniz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

.tr Paylaşılamıyor

mrtksn

15 yıldır ODTÜ'den dağıtılan .tr uzantılı alan adlarının tescil hakkını Telekomünikasyon Kurumu devralmak istiyormuş.

Gerekçe olarak ise internet servis sağlayıcılarıyla ilgili yetkilendirmeler, denetlemeler ve numara tahsisiyle ilgili işlemlerin Kurum tarafından yapıldığını, internet alan adları konusunun da kıt kaynaklardan bir tanesi olduğunu, dolayısıyla bu konudaki yetkilendirmenin Telekomünikasyon Kurumu tarafından yapılması gerektiği gösterilmiş. Ancak asıl mesele 1 milyon doları geçen yıllık kar gibi görünüyor.

Haberin tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Pandora: Size Uyum Sağlayan Radyo

wizzyfx

Pandora ilginç bir Internet radyosu. Yine aynı şirketin yürüttüğü Genome isimli proje ile paralel olarak çalışıyor.

Belgelerle Konuşabilmek İçin

FZ

Konu teknoloji olunca belgelere ulaşmak çok zor değil belki ama sosyal meselelere gelince merkezi bir yerden belgelerle desteklenmiş bilgilere ulaşmanın o kadar kolay olduğunu kimse söyleyemez. Hele de yakın tarih olsun gündemdeki politik gelişmeler olsun, ortalıkta, gazetecilerin ağzında binbir söz döner de filanca anlaşmada tam ne diyor, falanca sözleşmede tam olarak ne yazıyor, hangi olayda kimin hakkında ne karar verilmiş, vs., kimse tam bilmez, merak edenlerin büyük bir kısmı da ya araştırmaya üşenir ya da araştırsa bile ulaşmakta güçlük çeker.

Deneyimli gazeteci Levent Pirler tarafından http://www.belgenet.com işte tam da bu boşluğu doldurmaya yönelik değerli Internet kaynaklarından biri. Türkiye'nin yakın geçmişine ve gündemdeki önemli konulara dair hemen her türlü belgeyi burada bulmanız, adı geçen isimlere dair bilgileri edinmeniz mümkün. Son eklenen belgelere dair birkaç örnek vermek gerekirse:AB Kıbrıs Tüzüğü, Lozan Antlaşması: İnönü'nün TBMM Konuşması, KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ın TBMM konuşması, TBMM Kıbrıs Deklarasyonu, Farklı Dil ve Lehçelerde Yayın Yönetmeliği.

Gezegenler arası Internet!

sundance

Geçen hafta katıldığım bir sunumda, bir uzman Gezegenler arası Internet projesinden söz etti.

Güvenlik ile ilgili bir sunumdu ama benim aklımda nerdeyse sadece bu proje kaldı. Mars'a insanlı uçuş sırasında bile astronotların Internet'i kullanabilmelerini amaçlayan bu proje, aradaki önemli mesafe farkı nedeniyle, protokoller üzerinde bazı değişiklikler gerekiyor (iletişimin yaklaşık yirmi dakikada bir olması gibi sebeplerle).

İlginç bir fikre ilginç çözümler.

Microsoft IIS pazar payını %5 arttırdı bu ay!!!

sundance

Evet yanlış duymadınız, yıllardır Internet web sunucuları üzerine aylık araştırmalarını yayınlayan www.netcraft.com bu ayki araştırmasında 31,299,592 web sunucusunu inceledi.
Sonuçlar, Microsoft IIS ile sunulan web sitelerinde bir önceki aya göre %5`lik bir artış olduğu. İşin ilginç yanı bu %5`lik kayıp daha önce Solaris üstünde hizmet veren NameZero`nun Windows 2000`e geçmesi ve Network Solutions`ın Solaris ağırlıklı Digex`den Windows ağırlıklı Interland`e geçmesi sonucu oldu.

Neyse merak edenler için dakika ve skor ;)
Apache %58.73 - Microsoft %27.88