Turkix Datron Özel

0
anonim
Türkiye'nin lider dizüstü üreticilerinden Datron, Intel Sonoma tabanlı yeni nesil bilgisayarlarında, işletim sistemi olarak Turkix tarafından optimize edilmiş Linux kullanmayı tercih etti.
Turkix Datron Özel olarak adlandırılan bu yeni sürüm, Windows ve Turkix'in tek makine üzerinde kolaylıkla yüklenmesini sağlıyor. Turkix tarafından uygulanan çekirdek yamaları sayesinde, Linux kernelinin stack boyutu MS Windows'da olduğu gibi 16KB'a çıkartılmış ve bu sayede, ndiswrapper aracılığıyla açılabilen ancak sistemde stack şişmelerine sebep olan Windows kablosuz ağ sürücüleri, artık düzgün bir biçimde çalışabiliyor.

Bunun yanısıra, Turkix'in klasik masaüstü görsellik iyileştirmelerini içeren bu özel sürüm, kusursuz Türkçe klavye tanımlaması ve masaüstüne entegre edilmiş Zemberek Türkçe imla denetimi sistemi ile geliyor.

Sistem hakkında daha ayrıntılı bilgi yarın (30.06.2005) Sky Turk'de canlı yayınlanacak olan Teknoloji Parkı adlı programda, Turkix Proje Yöneticisi Emre Sokullu tarafından aktarılacak.

Görüşler

0
tongucyumruk
Acaba bu özel Turkix sürümü Turkix'i geliştiren ekip tarfından mı, yoksa Datron tarafından mı geliştirildi? Turkix ekibi tarafından geliştirildiyse ekip bu işi gönüllü olarak mı yoksa bir ücret karşılığında mı üstlendi?

Hayır, bunları sormamın sebebi "ne para yemişlerdir, kimbilir ne dolaplar dönmüştür" gibi şeyler söylemek değil. Sadece eğer memleketimde insanlar özgür yazılımların geliştirilmesi ve uyarlanmasından gelir elde etmeye başlamışlarsa buna çok sevineceğim de...

Bİr de Turkix'in bu özel sürümü herkese açık mı olacak?
0
turkix
Geliştirme Turkix tarafından üstlenildi. Ancak ortada hiçbirimizi ekstradan sevinderecek bir durum yok; açık kaynak ekonomisinin kuralları her yerde aynı işliyor..

Turkix Datron Özel, diğer Turkix'lere çok benziyor; eklentilerde önümüzdeki Turkix sürümünde yer alacak. Artı, henüz stabilleşmediği için Datron'a eklenmeyen özellikler de kamu sürümümüzde yer alacak. Yalnız, kurulum sihirbazımızı dağıtabileceğimizden emin değilim.
0
FZ
Turkix ekibinin başarılarının devamını dilerim. Tabii aynı zamanda Datron kullanıcılarına da sorunsuz bir dizüstü bilgisayar deneyimi. Umarım söz konusu Datron bilgisayarlar çok satar ve böylece GNU/Linux makinalara teknik destek verme yetileri de gelişmiş olur.

Merak ettiğim bir iki şey. Turkix GNU/Linux yüklü makina üzerindeki default kullanıcı (root olmadığını var sayıyorum) nedir? Yani bilgisayarı ilk kez kullanacak olan kişi nasıl yönlendiriliyor? Sistemde default olarak bazı temel güvenlik duvarı ayarları geliyor mu ve bunları yönetecek görsel bir arayüz filan? Bir başka merak ettiğim şey bilgisayarla birlikte gelen kullanım kılavuzları. Onlarda Turkix GNU/Linux'a ve temel işlemlere dair nasıl bilgi verilmiş, vs.?

Bir de ben programı merak ediyorum:

http://www.skyturkonline.com/yayinakisi_0.html

adresine baktım. Hangi saatte çıkacak program? 12:40 civarı Teknoloji Hattı diye bir program görünüyor acaba orada mı? Eğer öyle ise üzüldüm, gündüz saatlerinde ofisteyim, TV seyretmem zor olabilir ama yine de deneyeceğim. Acaba o esnada Sky Turk izleyebilecek olan arkadaşlar izleyip programla ilgili izlenimlerini buraya aktarabilirler mi?
0
turkix
Evet öntanımlı kullanıcı bu sefer root değil; kontrol sistemimiz öncekiler gibi; kılavuzumuz ise açıkçası çok bilgilendirici değil, çok özet..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Korsanlığa hayır, korsana evet!

sundance

Malum son zamanlarda P2P ağların gelişmesi ile müzik ve film sektörünün paçaları tutuşmuş durumda tarihte görülmediği gibi bir korsanlık söz konusu, birçok müzik grubu P2P ağlarına savaş açmış durumda, üç yıl önce Napster kapatıldı, şimdi diğer ağlar kasıtlı olarak zehirleniyor vs.

Peki nedir durum ? Gerçekten de zavallı müzik ve film sektörünün ekmeği ile mi oynanıyor ?

TTNet: İnanılmaz bir problem çözme hikayesi

sundance

Belki farkındasınızdır yaklaşık son iki haftadır Fazlamesai`de fazla bir değişiklik yoktu. Bunun temel sebebi, bizim tembelliğimizden çok TTNet`ten aldığımız DSL hattının bir gece yarısı durup dururken offline olması ve bir daha gelmemesiydi.

\r\r\r\r\r Çok eğleneceğiniz bu hikayeyi muhakkak okuyun...

Fazlamesai: Yine Yeni Yeniden (veya: The Matrix Reimagined)

tongucyumruk

Bu yazıya giriş yapabilmek için pek çok başlık düşündüm, mesela son karar verdiğimden başka aşağıdakiler de geldi aklıma:

  • Fazlamesai: Old habits die hard
  • Fazlamesai: Oradaydık, ve şimdi buradayız
  • Fazlamesai: Bizi hatırladınız mı?
  • Fazlamesai: TNG (Veya The Force Awakens)

Hepsi de benim için bundan 16 sene önce dahil olduğum fazlamesai.net'in farklı yönlerini bana hatırlattığı için...

Paul Graham ESR'den Daha mı Aptal?

malkocoglu_3

(BileBlog'dan çevirilmiştir). Paul Graham ESR'dan daha mı aptal? Paul Graham yine zihin özürlü spastik geri zekalı olduğunu ispatladı. Zannediyor ki, bir doğa kazası sebebiyle diğer normâl biberon kullanan Slashdot kullanıcılarından ayrı ve konuşmaya değer birşeyleri var. Adamın aptallığı ve cahilliği şaşırtıcı boyutlarda. Hitap ettiği grup, eğer bu mümkünse, ondan daha fazla yardıma muhtaç. Adamın ve grubun arasındaki simbiyotik ilişkiye bir analoji olarak sadece uç noktada bir şeriatçı imam, ya da aşırı sağcı ve deli, kürtajı destekleyen herkesin bebekleri filan yediğini bir grup ortabatılı (midwest) Amerika'lı beyinsize anlatan evanjelist bir Hristiyan aklıma geliyor (bazı tercümeler kesilmiştir). Nereden başlamalı ki? (sansur)

3, 2, 1 Motor

butch

Fazlamesailerle yaklaşık iki ayı geride bıraktık. Varlığı sayesinde iyiden iyiye gececi olduk. Bir iki teknik aksaklık dışında test yayınını bitirmek için bir engel yok sanırım. Artık hareket zamanı. Fakat bunu yapmadan önce bir kez daha tartışalım bence fazlamesai.net nedir, amacına ulaşması için neler yapmalıyız.