Vatandaşlık, Kişisel Bilgiler, 250 YTL Ceza ve Bilgi İşlem...

0
FZ
Bilgi almak, bilgi vermek. Devletin vatandaştan bilgi alması ve vatandaşın devletten bilgi alması. Garip bir asimetri. Söz gelimi artık adresinizi bildirmezseniz 250 YTL'den başlayan para cezasına çarptırılacaksınız.

Bir başka habere göre ise İçişleri Bakanlığı, başlangıçta sadece nüfus kayıtlarının doğru düzgün tutulmasını amaçlayan Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'ndeki (MERNİS) bilgileri, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu hizmeti veren kurumlarla paylaşacak. Kimlik Paylaşımı Sistemi Uygulama Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Elektronik fişleme tartışmalarını yeniden gündeme getiren yönetmelik şöyle işleyecek.

Uzun yıllar ABD'de yaşamış bir tanıdığımın deyişi ile: "11 Eylül sonrası ABD'de yabancı pasaportlu Müslüman olmak burada vatandaş olmaktan daha az kayıt ve bürokrasi gerektiriyor."

Görüşler

0
bm
Yukarida linki verilen Radikal'deki haber daha iyice, ama devletin devlet personelinin ne yaptiginin logunu tutmasiyla vatandasin kendi bilgisine devletin neresinden erisildigini gormesi cok farkli seyler. O konu acik dagil.

Ben konuyu cok dusunmemis ve uzman olmayan bir vatandas olarak soyle birsey gorsem biraz daha rahat ederdim belki: kimin neye niye eristiginin bilgisi her gun sifrelenip bagimsiz bir kuruma gonderilir, o gunku logun kriptografik 'hash'i da ilan edilir. Devletin vatandasla 'ugrasmasi' vukuunda ve/veya istek uzerine mahkeme sifreleyen kurumdan anahtari, saklayan kurumdan veriyi alip o bilgilere bakar soyler. Tamamen acik yapilamayacaksa caydirici unsur bu olabilir (kriptografi bilanlar cok daha saglam seyler onereceklerdir). Ama gayet tabii degismeyen bilgilerin kopyalanmasi kimseye hesap vermeden saklanmasina yapilacak birsey yok -- bu benim dedigim devlet icinden ferdi suistimalin ortbas edilmesini onler sadece. (Komik komik hikayeler anlatilir, sicil affi gibi birsey ciktigi zaman dosyalari yok etmesi emredilen polislerin fotokopi alip asillari yok etmesi filan gibi!).

Bunlar aslinda cok zor konular. Korkugumuz dakika 'aaa devlet nicin bunlari bilmiyor, takip etmiyor' demeyi de gayet iyi biliyoruz. Ama vatandasa 'ben veri tabani yapiyorum, gelip doldurmazsan 250 milyon ceza' demek de pek hos degil. Tepkiden korkmadan diyebilmak belki baska korkularin yersiz olmadigini da gosteriyor.
0
zekeriya_akyildiz
Bunada alisiriz,
Zaten ben cantamda hep
*32 adet vesikalık fotoğraf
*4 adet nüfüs cuzdanı sureti(muhtardan onaylı)
*4 adet nüfüs cuzdanı fotokopisi
*4 adet adıma düzenlenmiş ve ödenmiş fatura
*4 adet temiz kağıdı(sabıka kaydı yani)
*ve bilimum tüm bürokrsaik belgeleri yanımda taşıyorum olur canım bunuda hallederim. derdim işim gücüm azdı zaten bununda bir kolayına bakarım.
0
FZ
Askerlikle ilgili tüm detaylarını gösteren belgelerini de yanında taşıyor musun birader? Bunu, yaklaşık 1.5 gününü nezarethanede geçirmişim bir FM editörü olarak yazıyorum sana ;-) Vatan sağolsun, vatandaşı boşver.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dijital Ayrımın Önüne Geçebilmek...

FZ

Bilgisayarsız bir hayatı düşünmek zor ancak ABD gibi bir ülkede bile halen teknolojiye erişip onun nimetlerinden faydalanabilenlerle buna sahip olamayanlar arasında büyük bir boşluk var. Annie E. Casey Vakfı tarafından son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre düşük gelirli bölgelerdeki ailelerin %84'ünün çocukları bilgisayar sahibi değil. Bundan ötürü bilgiye erişim ve diğerleri ile kolayca iletişim sonucunda edinecekleri bilgisayar becerileri ve bunların getireceği fırsatlardan mahrum kalıyorlar.

Teknoloji hızla yaygınlaşsa da kütüphaneler ve okullardaki bilgisayarların sayısı bu açığı kapatmak için yeterli değil. Yapılan çalışmalara göre kendi evinde bilgisayara ve Internet'e erişebilen bir çocuğun kendine güveni artıyor, yeni beceriler kazanıyor ve öğrenme konusunda proaktif yaklaşım geliştirmesi, keşfetmeyi öğrenmesi mümkün olabiliyor.

Yukarıdaki sözler yabancı bir siteden çevrildi. ABD'deki durumun çok iyi olmadığına bir işaret. Böyle bir durumda, Türkiye gibi gelir dağılımı çok daha dengesiz bir ülkenin durumunun da bu bakımdan pek parlak olmadığı su götürmez. Biz ne yapabiliriz bilgisayarı ve Internet erişimi olmayan çocuklarımız, gençlerimiz için? Bu konuda çalışan organizasyonlar kimlerdir ve şimdiye dek ne tür çalışmalar yapılmıştır? Çocukların evlerinden Internet'e erişmeleri ve ufuklarının genişlemesi için, bu ülkenin en sağlam hazinesi olan genç beyin çokluğundan faydalanması için ne tür adımlar atılabilir somut olarak?

Özgür Yazılımın Türkiye'ye Kazandırdığı Robot

acemi_

GOSB Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren Sonar Ar-Ge adlı firma, akıllı depolarda kullanılmak üzere tasarlanan ilk robotunu üretti. Bu robotun en önemli özelliği, kritik hiçbir parçasında dışa bağımlı olmaması ve GNU/Linux üzerine kurulu kontrol yazılımı ile çalışıyor olması.

Özgür Ansiklopedi Vikipedi

dfisek

Vikipedi açık kaynaklı olan ve dünyanın her yerinden gönüllü olarak katılımcıların yazdıkları ile oluşturdukları Wikipedia ansiklopedisi projesinin Türkçe kolunun geliştirilmesi için gönüllü katılımcılara ihtiyaç duyuluyor.

Türkçe kolu yöneticilerinden Ahmet Özgür Erdemli'nin açık mektubu aşağıda :

Tom Waits, Rain Dogs ve Arçelik

redogre

Bu aslında bir haber sayılmaz. Şarkı 1985 yılında yapılmış Rain Dogs albümünden "Jockey Full of Bourbon". Arçelik reklamında 1999-2000 yıllarında cingıl olarak kullanılmıştı. Hala da kullanılıyor arada bir. Bunun nesi ilginç? İlginç olan şarkının sözleri.
Nakarat kısmı şöyle:

Hey little bird, fly away home
Your house is on fire, children are alone

Türkçe meali ise:
Hey küçük kuş, haydi eve uç
Evinde yangın var, çocukların yanlız


Arçelik huzur dolu aile hayatını gösterirken kullanıyor bu müziği. Böyle bir ironi herhalde sadece biz Türklere özgü.
Şarkının tüm sözleri için: tom waits lyrics archive
Not: Konuya dikkatimi çeken Zoe'ye teşekkürler.

TT ' dan statik ip atağı

tuyan

Buradan Edinebileceğiniz haberden de anlaşıldığı üzere , Türk Telekom, statik (durağan/sabit) ip alımlarını ücretli hale getirmiş.. Ben üzüldüm, peki ya siz ?