Vector Linux SOHO 5.1 Sahnede

0
GaripFakir
Slackware tabanlı bir sürüm olan Vector Linux SOHO 5.1 dağıtımını duyurdu. SOHO sürümü tek CD'lik bir dağıtım masaüstü olarak KDE ya da ICEVM ile geliyor. Slackware'in çevikliği ve sağlamlığına bir de kullanım kolaylığı ilave edilince karşı konulması güç bir GNU/Linux dağıtımı ortaya çıkıyor.

Vector linux kullanmak için aşağıdaki sebepler öne sürülebilir:
1) Java ve Flash vs desteği olann bir sürüme kolay ve hızlı kurulumu ile kavuşmak. Bir ofis ya da ev ortamında gereken nerdeyse tüm yazılımlar mevcut. (Integrated Firefox with MPlayer, Java, Flash, PDF, GAIM).

2) Ana dağıtımlardan biri olan Slackware kullanmak ya da onunla tanışmak. Son sürüm programlar içeren bir Slackware'e sahip olmak.

3) Çok kolay yönetebileceğiniz ve otomatik donanım tanıyabilen bir Slackware sahip oluyorsunuz. Tabiiki isterseniz klasik Slackware yaklaşımıyla da sisteminizi yönetebilirsiniz.

4) İnanılmaz hafif ve hızlı bir dağıtım olduğu için mevcut PCnizden yüksek performans almak ya da eldeki emekliliği yaklaşan eldeki PCleri değerlendirmek.

Görüşler

0
darkhunter
Vector, SOHO ile hakikaten basamak atlayan bir dağıtım oldu.

Ben 5.1'in Türkçe desteğinin ne durumda olduğunu merak ediyorum... En son 5.0 kurma şansım olmuştu, konsoldaki Türkçe desteği çok yetersizdi diye hatırlıyorum... Acaba 5.1 ne durumda? Kurulum dilleri arasında Türkçe var mı?


SOHO çok sempatik bir isim değil mi? Çökelek'i de vardı bunun "SOHO da buluşalım..." kıvamında :-)
0
GaripFakir
Ben de ciddi olarak vector kullanmaya 5.0 ile başladım. Ben evdeki eski pc'mi upgrade mi etsem derken vectorLinux kurunca elde ettgim performans ile vazgectim bundan. O gunden beri de her günümüz beraber geçiyor. Türkçe desteği konusu sürümün belki tek zayif noktasi. Bu arda bir dip not düşeyim: Bu arada vector sayesinde slackware ile de tekrar tanıştım. Slackware belkide en çok haksızlığa ugrayan işletim sistemlerinden biri. Swaret ile apt-get benzeri deneyimler yaşamak mümkün. Slakware eski sürümlerin aksine PC'lerdeki nerdeyse tüm donanımları da tanıyor. Slackware ile ilgili soylentiler herhalde 3.0 versiyonu zamanindan kalma olsa gerek
0
anonim
Kurulum dilleri arasında Türkçe bulunmamakta, bu arada kurulum sırasında ilki kurulumun başında (kernel panic ?!) ikincisi sonlarda ekran kartımı (nvidia, 32mb'lık GeForce mx) tanıtırken çakıldı.Vasm ile klavyeyi Trk haline getirebiliyorsunuz ama bende çalışmadı malisef.

Bu arada bütün codecler yüklü geliyor (ilk defa kurulum ardından "sıfır ayar" ile xine ve kaffein 'i takılmadan düzgün bir şekilde dvd ve divx izledim diyebilirim) , zaman tutmasamda open office'ın "biraz" daha hızlı açıldığını söyleyebilirim (P3 700Mhz, 128mb ram :( ).
0
denizlilikaan
Merhaba Eğer Benimle irtibata geçerseniz size vector linux üzerinde konsol ve X de nasıl türkçe yazılır okunur onu anlatabilirim ( Ben VectorSoho'yu KDE Türkçe olarak çok rahat bir şekilde kulanmaktayım .Konsolda iken türkçe desteğini etkinlestirmek için ~#loadkeys trq // trq Klavye için ~#setfont lat5-16 // Fontu yükler ~#export LANG=tr_TR // Yerel türkçe Desteği ~#export LC_ALL=tr_TR // Tüm Dialoglar Türkçe Ayrıca bu komutları /etc/rc.d/rc.local dosyasına yazarsanız her boottan sonra türkçenin keyfini yaşarsınız. Saygılarımla.
0
sametc
Vector 3.2 kurmustum... Acaba 3.2 sürümü gibi disketten kurulum şansı yokmu?... gerçekten gördüğüm en güzel ve parlak fikirli bir kurulum tipiydi.
0
GaripFakir
Ne yazikki disketten kurulum secenegi bulunmuyor. Amam bunun otesinde cok kolay bir kurulumu var. Acikcasi acil linux ihtiyaclari icin ideal. Java flash vs. yuklu gelmesi bence cok hos. Ayrica "vlapt" adli tool ile debian apt-get benzeri deneyimler yasamak ta olasi. (Isterseniz "swaret" adli programi yukleyerek debian apt-get'e yakin bir lukse kavusabilirsiniz.) http://www.linuxpackages.net/ adresinde slackware ve vectorlinuxa yuklenebilecek tum populer yazilimlar mevcut.
0
GaripFakir
Bu arada bir sitemimi de dile getireyim Türkçe Slackware sitesi olan www.fomus.org aylar önce sessiz sedasiz aramizdan ayrildi. Bence çok güzel bir siteydi.
0
linux34
1Cd 2ytl'den .. indiremeyenlere gönderebilirim. Linux34.com
0
some_plus
fomus.org ' a ne oldu bilemiyorum ama biz tekrar slackware için bir site yapmaya karar verdik şu an sadece uygun zamanı bekliyoruz. Sınavlarımın bitmesi ile arkadaşlarla siteye başlayacağız. Site bittiğinde duyuru yapılacaktır :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Uzay Yolu Nemesis Filmi, Linux ile Yapıldı

malkocoglu

Uzay Yolu Nemesis filminin sayısal üretimi Linux ile yapıldı. İlk kez Titanik filmi ile Holywood gözdesi olan Linux, fiyat/performans üstünlüğü ile SGI ile başabaş yarışabilecegini kanıtladı.

Linux Journal

Yukarıdaki bağlantıda, komut satırınden filmin nasıl işlendiğini görebilirsiniz.

Yet Another Open Source

yuxel

News.com'un haberine göre, Novell, SuSe'nin sistem ve servislerini ayarlama uygulması olan YAST(Yet Another Setup Tool)'ın lisansını GPL olarak değiştirmeyi planlıyor. Değişimin yaza doğru çıkması planlanan SuSE Linux Enterprise Server 9 ile birlikte gerçekleşeceği bildiriliyor.

Linux 2002 Timeline

raistlinthewiz

Lwn.net'te yayınlanan makalede 2002 senesi için Linux zaman çizelgesini görebilirsiniz. Bu makalede 2002 yılında Linux dünyasında meydana gelen gelişmelere konu alınıyor. http://lwn.net/Articles/16871/

Programcılar İçin (UNIX) Türkçe Tuş Takımı TR_ALT

oktay

Uzun zamandır arayıp da sonunda mevcut olmadığına karar verdiğim XFree86 4.3 ile uyumlu tr_alt tuş eşlem dosyasını sonunda kendim yapmayı başardım.

Bu tuş takımının özelliği klavyeleri normalde İngilizce QWERTY düzeninde olan (malesef Türkiye'de dahi bu sıkça rastlanan bir düzen) arkadaşlarımızın da Türkçe'ye özgü karakterler olan ü,ı, ö, ş, ğ, ç harlerini kullanabilmelerini sağlamasıdır. Normal İngilizce tuş takımı kullanırken sağ taraftaki ALT tuşu (ALT_GR) ile aynı i tuşuna basmak 'ı' harfini üretmektedir. Aynı şekilde ALT_GR + s, 'ş', ALT_GR + G, "Ğ" harflerini oluşturmaktadır. Bu düzeneğin normalde İngilizce klavye kullanıp da yeri geldiğinde Türkçe de yazması gereken arkadaşlarımız için yararlı olacağını umuyorum.

Gerekli bütün bilgileri ve xkb symbol dosyasının kendisini http://altunergil.org/tr_alt/ adresinden edinebilirsiniz.

Linux Çekirdeğinin Hata Oranı Düşüyor

Soulblighter

Aralık 2004 ile Temmuz 2005 arasındaki sürede Linux çekirdeğinde "hata yoğunluğu" 0.17'den 0.16'ya düştü. Kod analiz firması Coverty'nin son raporuna göre tüm ciddi hatalar da düzeltildi.