Verimerkezi ile havuz ısıtmak

0
Betelgeuse
Bir verimerkezindeki sunucuların ürettiği ısı ile neler yapılabilir dersiniz?
İsviçre'nin Zurih kentindeki yüzücüler yüzlerce sunucunun yarattığı ısı ile ısıtılmış havuzda yüzecekler.

Verimerkezlerinde küçük bir alanda yüzlerce sunucu bulunur. Bunlar çalışırken ısı üretir ve bu verimerkezlerinde özel soğutma süstemleri kullanmayı gerektirecek kadar büyüktür. Şimdiye kadar gördüğüm verimerkezlerinde bu ısı özel klima cihazları vasıtasıyla binanın dışına taşınır ve havaya karışır, boşa giderdi. Yani hem yüzlerce sunucunun yarattığı ısı, hem de bu ısıyı dışarı taşımak için kullanılan enerji küresel ısınmaya katkıda bulunurdu.
Sonunda birileri bu ısıyı kullanmayı akıl etmiş ve yakınlardaki bir havuzun ısıtmasında kullanmışlar. Boşa giden ısının havaya karışıp gitmesine seyirci kalmayıp gerekli yerlerde kullanmak fikri akıllıca.

Kaynak

Görüşler

0
bio
"Liquid cooling"e yeni bir yorum getirmisler.
0
koraypeksayar
Bir peltier elemanları dizisiyle elektrik üretmek de mümkün olur :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Nobel Ödüllü Trafik Canavarı

melitical

Spor otomobiliyle saatte 160 kilometre hız yaparken kaza yapan Nobel ödüllü fizikçi, 2 yıl hapse mahkûm oldu. 1972'de Nobel ödülü alan 74 yaşındaki ABD'li John Robert Schrieffer'ın yol açtığı kazada bir kişi öldü.

PDF: Yeni ISO Standartı

parsifal

Adobe PDF 1.7, belge yönetimi ve taşınabilir belge biçimi olarak ISO 32000-1 standartı kabul edildi. Böylece Adobe, pdf dosya biçiminin kontrolünü ISO'ya devretmiş oldu.

TÜBİTAK Elektrikli Otomobil Üretti: Elit-1

FZ

Türkiye'nin ilk elektrikli otomobili, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nce (MAM) üretildi. 'ELİT-1' adı verilen taşıt, çalışıp çalışmadığı anlaşılmayacak kadar sessiz ve yüksek miktarda yakıt tasarrufu sağlıyor. Hem benzin hem de elektrikle çalışan 'hibrid elektrikli taşıt', şu anki düzeneğiyle 90 kilometre hıza ulaşıyor. Elektriği yakıt olarak kullanarak 130 kilometre mesafe kat ediyor. Benzinle çalışan araçlardan yüzde 50 tasarruflu.

Uzun Yaşamak İsteyen Okula Gitsin

FZ

Başlık, ARITeknokent grubundan Memduh Karakullukçu'nun bir e-postasına ait. Konu kısaca uzun ömür ile eğitim süresi arasındaki ilişki:

Karakullukçu'nun alıntıladığı habere göre "ortalama ömür analizlerine bakıldığında, ülkeler arasında en tutarlı pozitif etki yapan faktörun eğitim olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Okulda daha çok zaman geçiren insanların ömürleri daha uzun oluyor ve bu çok sağlam bir ampirik sonuç. Başka hiçbir faktör bu kadar tutarlı pozitif etki göstermiyor.

LSB 3.1 geliyor!

larweda

FSG (Free Standards Group)'un yaptığı açıklamaya göre, Nisan sonunda yapılacak Linux Desktop Summit'te LSB 3.1 tamamlanmış halde yayınlanacak. Aralarında Red Hat, Novell gibi dağıtımların ve AMD, IBM, CA, Dell, Hp, Intel gibi firmaların desteklediği FSB, Linux masaüstünün standart ve birbiriyle uyumlu ve çalışabilir yapmak için çalışmalarına devam ediyor.
Eweek haberi
Newsvine haberi