Wirofon artık özgür!

0
anonim

Bundan birkaç ay önce FFMpeg ile ilgili bir işle uğraşırken, FFMpeg'in Hall Of Shame sayfasına denk geldim. Sayfaya baktığımda gördüm ki, Türk Telekom Wirofon yazılımı da FFMpeg'i lisansına aykırı olarak GPL olmayan bir programa dahil ederek GPL ihlali yapmakla suçlanıyordu. Türk Telekom'dan hiç bir açıklama olmadığı için de bir "fare dağa küsmüş" durumu olduğunu düşündüm.

Aradan birkaç hafta geçti ve GPL ihlali konusu da aradaki koşuşturmaca sırasında aklımdan uçtu gitti. Birkaç hafta sonra ise Wirofon'un geliştiricilerinden biriyle tanışmamla konuyu tekrar hatırlaım ve kendisine FFMpeg sitesindeki bu durumdan bahsettim. Kendisi, ve çalıştığı şirkette durumu ciddiye almış olacak ki bir hafta kadar sonra FFMpeg'in hata takip sisteminde bununla ilgili yazışmalar başladı. İşlerin beni şaşırttığı nokta da bu oldu aslında...

Genelde memleketim şirketlerinden bekleneceği üzere "abi Internet'in bir köşesinde kim görecek ki" diye görmezden gelmek yerine konuya ilgi gösterdiler, FFMpeg geliştiricileri ile iletişime geçip Hall Of Shame'den çıkmak için ne yapmaları gerektiğini sordular. Kendileri de yaptıkları birçok araştırma sonucunda GPL'in viral yapısından kaçış olmayacağını anladılar. Sonuç: Türk Telekom Wirofon artık GPL!

Tabiiki bu Wirofon'un bütün sürümlerinin özgür yazılıma dönüştüğü anlamına gelmiyor. Sadece FFMpeg kütüphanelerini kullanan eski bir sürümü GPL. Ama bu sonuçta bir başlangıç ve Şenol Kormaz'ın (ki kendisi aynı zamanda lisans ihlalini ilk farkeden kişidir) yaptığı analize bakılırsa şu an Wirofon'u GNU/Linux sistemlerde derleyip çalıştırmamak için hiç bir sebep gözükmüyor. Ancak bundan da daha önemlisi, eğer biz, özgür yazılım kullanıcıları, bu koda katkıda bulunabilirsek, yazılımı geliştiren şirkette özgür yazılımın faydasını anlayarak politikasına dahil ederse, asıl başarı o zaman ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum.

Wirofon 0.1.0 Kaynak kodunu Argela Labs'tan indirebilirsiniz.

gnu

Görüşler

0
ayder
Linux için wirofon 'a ihtiyaç yok, TürkTelekom softswitch 'ini tüm sip proxy clientlar kullanılabilir gözüküyor. (Şimdilik) Mesela Linphone deneyiniz.
0
yilmaz
mevzu wirofon değil lisans.
0
senolkorkmaz
Haber ile ilgili ufak bir düzeltme yapmak istiyorum. Haberde lisans ihlalinin ilk benim (Şenol Korkmaz) tarafımdan farkedildiğimi belirten bir kısım var. Fakat benim FFmpeg hata takip sistemindeki girdiden takip edebildiğim kadarıyla ihlali ilk farkeden kişi DivFix++, Meteorite, wxHexEditor gibi yazılımların geliştiricisi olan Erdem U. Altınyurt olmuştur. Benim daha sonradan yazdığım yazı, ihlalin sadece FFmpeg'in lisansı ile sınırlı kalmadığını gösterir nitelikteydi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Eric Raymond ve Open-Source Camiası

SHiBuMi

Eric Raymond, "open-source nedir ne değildir" i öğrenmek isteyen herkesin ilk tanışması gereken isimlerden birisi. Kendisi open-source haraketinin "kurucu baba"larından birisi ve bana göre bu oluşumu yönlendirirken aynı zamanda oluşum hakkında en sağlam ve tutarlı fikirlere sahip olan kişi. "The Cathedral And Bazaar" isimli hem elektronik ortamda hem de basılı medyada yayınlanan kitabı ise "hacker"lar ve "programcı"lar için önemli bir fikir kaynağı. Hem bu kitaba, hem de Raymond'un kişisel web sitesine ulaşabileceğiniz adres: www.tuxedo.org/~esr/writings/cathedral-bazaar/. Kitabın haricinde "Hacker FAQ" bölümünü de mutlaka okumanızı tavsiye ederim, bir hacker olmayı düşünmüyorsanız bile, sanal dünyada bir kullanıcı olmaktan öteye geçip geliştirici olmaya başlayabilmeniz için öğrenmeniz gerekenler ve sahip olmanız/edinmeniz gereken nitelikler çok usta bir üslupla özetlenmiş.

muhasebeci'den duyuru

muhasebeci

muhasebeci projesi sessiz sedasız hızla yoluna devam ediyor.
gmtrans
mantis

Özgür Yazılım Ne Kadar Özgür ?

anonim

Unix üzerinde yıllarca çalışmış bir firmanın gözünü para hırsı köreltmiş bir biçimde Linux´a saldırdığı şu günlerde rastladığım bir makale beni bir hayli tedirgin etti. Makale özetle bugün çok yaygın kullanılan Qt, MySql gibi yazılımların ileride bir anda ücretli olabileceğini savunuyor ve bunun ilk belirtilerine ait kanıtları sunuyor. Örneğin MySql´in ticari kullanımlar için ücretli olduğunu duymak beni epey şaşırttı. Bugün bu konuda herhangi bir yaptırım uygulanmıyor (aynı MS Windows´un ilk zamanları gibi) ama yarın ne olacağını kim bilebilir ki ? Makaleyi burada bulabilirsiniz. Ayrıca yine aynı konuda yazılmış bir başka makaleyi de bu adreste okuyabilirsiniz.

Linux CP/M olmasın!

sundance

Bir zamanlar Freshmeat`de bu makaleye rastlamıştım. Nedense bu sabah hatırladım ve bu kadar önemli bir makaleyi sizlerle paylaşmak istedim.

80'li yılların başında çok hızlı bir şekilde çok başarılı olan, MS-DOS'un 90`larda olmadığı kadar da becerikli, gelişmeye açık bir işletim sistemi olan CP/M`in bütün bu avantajlarına rağmen neden yokolup gittiğini anlatan ibret alınması gereken bir yazı...

GNU Türkçe Çeviri Projesi

exalted

Başta www.gnu.org olmak üzere ilişkili sayfaların türkçeye çevirisi için Savannah'da G-NUT Projesi'ni (GNU Türkçe) başlattım. Zamanınızın tamamını ol(a)masa da bir kısmını bu projeye ayırırsanız hareketin başladığı kaynağın büyük bölümünü türkçeye çevirmiş olabiliriz. Şu anda kendim anasayfayı çevirdim, önümüzdeki günlerde yayımlanacaktır. Sıradaki adımlarda Özgür Yazılım Tanımı ile Linux ve GNU Projesi var.