Wolfram'ın 2, 3 Turing Makinasının Evrensel Olduğu İspatlandı

0
FZ
Dün yani 24 Ekim 2007 Çarşamba günü Stephen Wolfram'ın A New Kind of Science kitabında kurallarını verdiği ve evrenselliğinin ispatlanması karşılığında 25.000$ ödül koyduğu sistemin evrenselliğinin ispatlandığı duyuruldu. Birmingham, İngiltere'de bilgisayar bilimleri okuyan 20 yaşındaki Alex Smith'in 40 sayfalık ispatı ile ödülü kazanmayı hak etti.
Mathematica'nın geliştiricisi ve Wolfram Research'ün kurucusu Stephen Wolfram, 2002 yılında çıkardığı "A New Kind of Science" kitabında belli bir soyut Turing makinasının evrensel bir bilgisayar olarak kullanılabilecek en basit sistem olduğunu iddia etmişti.

2007 Mayıs'ında bu iddianın doğruluğunu ispat edecek kişiye 25.000$'lık bir araştırma ödülü verileceği duyurulmuştu. Alex Smith 40 sayfalık ispatı ile Wolfram'ın Turing makinasının gerçekten de evrensel bir hesaplama sistemi olduğunu göstermiş oldu.

Detaylı bilgi:

http://www.wolframscience.com/prizes/tm23/solution_news.html
http://blog.wolfram.com/2007/10/the_prize_is_won_the_simplest.html
http://tailrank.com/3457192/Student-snags-maths-prize

Not: Haber verdikleri için FM üyeleri conan ve ercumend'e teşekkür ederiz.

Görüşler

0
admin
Bu ispatta çok önemli bir kusur bulundu:
http://cs.nyu.edu/pipermail/fom/2007-October/012156.html

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Matematik Güzeldir!...

vst

Matematik sanattır. İtirazı olan?

Matematik dosyası kapandı, artık NetMatematik var!

euler

Eski adıyla Matematik Dosyası, yeni adı ve tasarımıyla NetMatematik kısa bir aradan sonra bir süre önce tekrar yayına girdi.

Matematik ve matematiğin tarihi, matematikçiler hakkında bilgi edinebilir, matematiğin çeşitli alanlarında özgün makalelere ulaşabilir, gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Matematiğe gönül vermiş insanları aramızda görmekten memnun olacağımızı belirtmekte fayda görüyorum.

Euler Projesi: Bilgisayarları Hazırlayın Matematik Sınavı Var

FZ

Euler Projesi bir grup meydan okuyucu problemi çözmek ve bu çözümlerinin puanlandırılması ile ilgili. Problemlerin ortak özelliği ise matematik ile programlamayı birleştirmeleri. Yani tek başına ya matematik ya da tek başına programlama bilmeniz pek yeterli değil. Başka bir deyişle programlama bilgisinin çözümlerde çok kolaylık sağladığı türden problemler.

e-kitap: Sezgisel Kümeler Kuramı

FZ

Prof. Dr. Ali Nesin'in 'Sezgisel Kümeler Kuramı [PDF]' e-kitap olarak http://www.matematikdunyasi.org/kitaplar.php adresinde yayımlandı.

Bilgisayar Destekli Matematik Sistemi Maxima 5.17 Çıktı

FZ

Sembolik ve sayısal ifadeleri işleyebilen bir bilgisayarlı matematik sistemi Maxima'nın 5.17 numaralı sürümü duyuruldu. Türev, integral, Taylor serileri, Laplace dönüşümleri, adi diferansiyel denklemler, polinomlar, kümeler, listeler, vektörler, matrisler ve tensörlerle ilgili işlerinizi halletmenizde Maxima işlerinizi kolaylaştırır. Maxima ile yuvarlama hataları olmaksızın kesirli işlemler yapabilir, çok büyük tamsayıları fonksiyonlarınızda kullanabilirsiniz. Maxima matematiksel nesnelerinizi iki boyutlu ve üç boyutlu olarak grafiğe dökmenize de yardımcı olur.