Açık Kodlu Yazılım Venezuella'da da Gülümsüyor

0
everestk
Venezüella hükümeti aldığı bir kararla önümüzdeki iki yıl içinde kamu kuruluşlarında açık kaynak kodlu yazılımlar kullanılmaya başlanacağını açıkladı. Chavez bu konudaki niyetlerini birkaç ay önce açıklamıştı.
Venezüella hükümeti aldığı bir kararla önümüzdeki iki yıl içinde kamu kuruluşlarında açık kaynak kodlu yazılımlar kullanılmaya başlanacağını açıkladı. Chavez bu konudaki niyetlerini birkaç ay önce açıklamıştı.

Önümüzdeki üç ay içinde Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Başkan Chavez'e bir plan sunacak. Bu süre boyunca tüm bakanlıklar ihtiyaçları olan teknolojileri ve kendilerine gerekli eğitim kapsamını planlayacaklar ve bu planlar ilerleyen iki yıl içinde uygulamaya konacak.

Venezüella bu uygulaması ile Küba ve Brezilya gibi açık kaynak kodlu yazılımlar kullanan Latin Amerika ülkelerine katıldı. Bu ülkeler Microsoft gibi firmalara milyonlarca dolarlık lisans ücreti ödemiyorlar. Venezüella bu firmalara sadece 2004 yılında 7,5 milyon dolarlık kaynak aktarmış durumda.

Microsoft, Eğitim Bakanlığı ve okullara yaptığı bilgisayar bağışları neticesinde uzun dönemli anlaşmalar yapmış durumda ve bu dönem boyunca birçok kişi Microsoft ürünleri kullanmak zorunda kalacak. Venezülla'da şimdi en önemli sorunun, insanların alıştıkları fakat para ödemek zorunda oldukları yazılımları bırakıp ücretsiz yazılımlara yönelmelerini sağlama olduğu belirtiliyor.

Kaynak: http://solhaber.net/index.php?yazi=1670

Editörün Notu: Benzer bir haber için bakınız: Peru'lu bir milletvekilinden tüm dünyaya Serbest Yazılım Dersi
gnu

Görüşler

0
Tugal
VİVA VENEZUELLA VİVA CHAVEZ
hasta la victoria siempre!
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Qt LGPL Oluyor

anonim

Nokia Qt'u satın aldığından beri Qt lisansının LGPL olabileceği telaffuz ediliyordu. Qt'un resmi sitesindeki açıklamaya göre bu beklenenden de çabuk gerçekleşiyor. Mart ayında çıkacak olan Qt 4.5 ile masaüstü ve gömülü platformlar için lisans seçenekleri arasına LGPL de eklenecek.

Linux masaüstünde önemli bir ağırlığı olan Qt'un Symbian portunun da hazırlanmakta olduğunu hatırlatalım. Ülkemizde hazırlanan Pardus Linux dağıtımı da Qt temelli olması nedeniyle bu gelişmeden, Linux ekosistemi oluşturma gücü açısından olumlu bir şekilde etkilenecektir.

Orange - Açık Lisanslı 3d Kısa Film Projesi

anonim

www.blender.org da yapılan açıklamaya göre, Blender Derneği[1] ve Hollanda Medya Sanat enstitüsü[2] açık kaynak uygulamalar ile hazırlanacak, Açık kaynak bir kısa animasyon film çalışması için anlaştılar.

Nessus Kaynak Kodlarını Kapatacak

anonim

Geçen Çarsamba günü yapılan açıklama ile Renaud Deraison(nessus gelistiricisi) "zayıflık tarayıcısı" Nessus'un 3.0 sürümünden itibaren GPL lisansı ile dağıtılmayacagını açıkladı.

Sebep ise GPL lisanslamanın iki tarafı keskin kılıcı.

Hindistan Linux Konusundaki Ciddiyetini Gösterdi

FZ

Açık kaynak kodlu işletim sisteminin Hint sürümü yolda.

Hindistan hükümeti Linux işletim sistemine verdiği desteği artırma kararı aldı.

BT (Bilgi Teknolojileri) Bakanlığı aralarında Hewlett Packard, IBM ve Sun Microsystems'in de bulunduğu şirketlerle ve yerel yönetimlerle görüştü.

Asya BT haber sitesi The Economic Times'daki habere göre GNU/Linux'un güvenli, etkili ve düşük maliyetli olduğu konusunda konsensüse varıldı.

Toplantıdaki gruplardan biri Linux'un Hint versiyonu olan Indix'i Red Hat'in de desteği ile geliştirmiş durumda.

Hindistan yönetimi bunlara ek olarak devlet dairelerindeki Linux dönüşümü için kendisine yardımcı olarak endüstriyel ve akademik kurumların oluşması çalışmalarına da hız vermeye başladı.

Bitkeeper Bitti

wetware

Bir süre önce Linux'un geliştirilmesinde BitKeeper adlı kaynak kontrol programı kullanılmaya başlanmıştı. Bitkeeper özgür değildi. (Yani free speech'teki gibi bir free yoktu)

Ama özgür yazılım/Açık Kaynak kod projeleri için bedavaydı. (free beer'da oldugu gibi)