İki şoklu dualshock

0
ekrems
Biz Playstation 3'ü sabırsızlıkla beklerken Sony hala PS2'de kullandığı dualshockla ilgili immersion'un açtığı patent davasını kaybettiği bugün neredeyse tescillendi. Ceza şimdilik 90,7 milyon dolar. İşte genç bir teknoloji şirketinden ilginç bir başarı hikayesi...

Sony, patentli teknolojileriyle eğlence dünyasına şekil veren öncülerin başında geliyor. Biz Playstation 3'ü sabırsızlıkla beklerken PS2'de kullandığı dualshockla ilgili immersion'un açtığı patent davasını Sony'nin tanığı temyiz mahkemesinde reddedildiğinden yeniden hatırlatmak istedim.

Immersion'un 1995'te "haptic technologies" adını verdiği teknolojiyle ilgili patent başvuruları yapmaya başladı. Şu an 500 civarında patent belgesi veya patent başvurusuna sahip. (Yayınlananlar için bkz. Espacenet)

Akıllı bir patentleme stratejisiyle Microsoft'tan Logitech'e birçok ünlü firmaya lisans verdiği teknolojisine ilişkin patent portföyü ile 2002 yılında Sony firmasına patent ihlali gerekçesiyle Kaliforniya mahkemesine dava açmıştı. Dava 2004 yılında federal jüri'nin Sony'i suçlu bulması ve patentli teknoloji üzerine kurulu dualshock'u satışlarından elde ettiği haksız kazanca karşılık immersion'a 82 Milyon$ ödemesiyle sonuçlandı.

Sony, üst mahkemeye gitti ve sonuç değişmedi. 2005'te sonuçlanan davada ceza 90.7 Milyon dolara çıkarıldı. Sony, PS2 satışlarının durdurulmaması için immersion'a ödemeyi gerçekleştirdi. Sony halen Amerikan Temyiz Mahkemesinde bu dava ile uğraşıyor ve Immersion patentinin geçersizliği iddiasında kullandığı tanık (Mr. Craig Thorner) Sony ile çıkar ilişkisi içerisinde olduğundan iddiaları kabul edilmedi. Davada sona iyice yaklaşıldı. Sony'nin ödeyeceği bedel daha da artacak gibi görünüyor.

Immersiyon, 1993 yılında kurulmuş olan genç bir teknoloji şirketinin ilginç bir inovasyon başarı hikayesi. Kaynak: www.inovasyon.com

Görüşler

0
Soulblighter
Ya o değil de başlığa yarıldım ben :)
0
simor
:)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dijital Oyun Rehberi - Oyun Tasarımı, Türler ve Oyuncu

FZ

Mutlu Binark, Günseli Bayraktutan Sütcü ve Işık Barış Fidaner tarafından derlenen, bir çok araştırmacının katkıda bulunduğu derleme okurlarıyla buluştu. Derlemede yer alan yazılar Türkiye'de yakın zamanlarda tartışılmakta olan bilgisayar oyunları ve oyuncular konusuna farklı ve önemli açılımlar getirmekte. Gelenekselden sanal uzama oyun kültürünü, bilgisayar oyunlarının tasarımınını açıklamakta, oyun türlerinin ve oyuncuların da ne kadar farklılaştığını göstermekte ve dijital oyun terminolojisini Türkçeleştirmekte ve açıklamakta...

http://dijitaloyun.wordpress.com/

ideefixe

Battle Cruiser Remastered

sundance

Blizzard Starcraft'ın 20.yılında, Starcraft Remastered'ı yayınlayacağını duyurdu. 4K grafikler ve uyum sorunları giderilmiş halde çıkacak oyun heyecanla bekleniyor.

Bir anlamda e-spor dünyasını başlatan, hala Güney Kore'de 2 tv kanalında 24 saat yayını yapılan orjinal Starcraft'ı sevenler içinse başka bir güzel haber, orjinalin bedava olması.

Eski bir Starcraft'çı daha ne...

WarCraft III`ten bir sahne

anonim

Blizzard "WarCraft III: Reign of Chaos"un bir savaş sahnesinin screenshot'ını dün akşam itibari ile internete koydu, artık şu oyun gelsede oynasak. (Editörün notu: Görüntüler hakikaten inanılmaz gözüküyor, ama Blizzard Starcraft'ta başardığı oynanılabirlik ve güç dengesini bunda da başarabilir umarım)
Screenshot: küçük boy , büyük boy

Sanane.com Bakımda!

sundance

Yıllardır, büyük bir özveri ve çaba ile ayakta duran, çoğumuzun ilgi ile takip ettiği Sanane.com 'Servislerimizide bakım çalışması yapılmaktadır kısa süre sonra tekrar bağlanmayı deneyiniz' ibaresi ile servisini durdurdu.

Söz konusu duraklamanın gerçekten bakımdan mı kaynaklandığını, ya da SIERRA (HalfLife ve daha birçok oyunun dağıtıcıs)'nın sunucu açma izni ile ilgili aşağıdaki maildan mı kaynaklandığını bilememekteyiz. Fakat bir gerçek SandWaves.org'un yayında olduğu

Dileğimiz çok sevdiğimiz Sanane.com operasyonuna devam edebilmesi.

COLOBOT

FZ

Yepyeni bir 3 boyutlu, gerçek zamanlı strateji ve macera oyunu COLOBOT eminim en oyun meraklılarını olduğu kadar programcıların ve nesneye yönelik programlamayı öğretmeye çalışanların da ilgisini çekecektir.

Dünyadan havalanıp gezegenden gezegene, maceradan maceraya koşarken, grafikleri oldukça tatlı ve eğlenceli olan bu oyunda ister bütün hareketlerinizi ve araçlarınızı (taşıyıcılar, ateşleyiciler, radarlar, vs.) manuel olarak klavye ve mouse ile kontrol edin isterseniz de bunları nesneye yönelik bir programlama dili ile programlayın ve çayınızı yudumlamaya doğru emin adımlarla ilerlerken içinizden "program işler el öğünür" diye geçirin ;-)