Linux gibi Windows

0
sundance
Sizde mi commandline kullandığınız günleri özlüyorsunuz, veya Windows Commander da zaman zaman rahat edemeyip, Command.exe yazıp dos ekranına düşenlerden misiniz ? Yoksa "Ah şöyle Unix'deki gibi commandline ortamı olsa mı diyorsunuz ?"

GNU Utilities for Windows böyle bir proje işte. Cygnus layerına ihtiyaç duymayan, Linux komutlarının büyük bir kısmını kapsayan bu paket tam size göre. Hatta isterseniz ZShell bile var :)

İlgili Yazılar

Linux`un önündeki en büyük engel kalkıyor!

sundance

Linux`un önündeki en büyük engel sizce ne ? Hayır, Microsoft veya IBM değil, MacOs X ya da BSD`de değil.

Bence Linux`un önündeki en büyük engel kendisi. Genel olarak POSIX standardı dışında bir standarda sahip olmayan, onlarda dağıtımın herbirinde farklı dosya yerleri, farklı isimler, farklı install prosedürleri ile önde gelen yazılımcıları kortutan bir sistem Linux.
Fakat bu artık değişiyor Linux International üç yıldır sürdürdüğü Linux Standartları çalışmasının sonuna geldi. Umarız bu sayede Linux CBM makinalarının akibetinden kurtulur.

Mandrake ve HP elele

sundance

Dün yapılan bir basın açıklamasına göre bundan böyle -dünya çapında- HP Desktop bilgisayarlarıyla birlikte Mandrake 9.1 dağıtımı seçenekli olarak gelebilecek.

Dünyada 'Linuxu sonuna kadar destekliyoruz, pazara kadar değil mezara kadar Linux' diyen HP ve IBM'in Türkiye'deki desteği malum, bakalım ne zaman HP Türkiye'den gidip Mandrake install edilmiş PC'ler alabileceğiz ? Bakalım bu dünya çapı bizi de alabilecek kadar büyük mü ?

INSERT (Knoppix'in Küçük Kardeşi)

anonim

Küçük GNU/Linux dağıtımlarına eskiden beri bir sempatim olmuştur. İnternette dolaşırken gözüme çarpan bu küçük Knoppix (dolayısı ile Debian) tabanlı dağıtımımızın adı INSERT, açılımı Inside Security Rescue Toolkit. Küçük CD´lere sığabilecek boyutu (yaklaşık 50 mb) ve içerdiği araçlarla INSERT tam bir karagün dostu.

Özelliklerine kısaca bir göz atacak olursak: Linux çekirdek sürüm 2.4.26 ve Knoppix 3.4 tabanlı hızlı bir sistem. NTFS bölümleri için yazma desteğinin yanı sıra EXT2, EXT3, MINIX, REISERFS, JFS, XFS, NTFS, FAT, MSDOS, NFS, SMBFS, NCPFS, UDF, UFS, HFS, HFS+ dosya sistemlerine destek veriyor. RAID ve LVM desteği, ağ analizi (ör. nmap, tcpdump), kurtarma (ör. gpart, partimage, testdisk), virus tarama (Clam Antivirus) güvenlik (e.g. chkrootkit) ve surf araçları (e.g. links-hacked, AxY FTP) içeriyor. Ayrıntılı bilgiyi bu adreste bulabilirsiniz.

Vector 3.0 çıktı

anonim

DistroWatch'un haberine göre Vector Linux 3.0 versiyonu cikti. Bu versiyonda önemli yenilikler var. Tamamen Slackware tabanlı hale getirilen dağıtımda ayrıca Slackware'in paket araçları pkgtools da bulunuyor. Bu sayede Slackware için olan her paketi (ve update'leri) yükleyebilirsiniz. Ayrica LSB uyumlu ve versiyon 2.5'a göre sadece 20MB daha büyük !

Microsoft'un Linux Lab Yöneticisi İle Röportaj

vst

Microsoft'un Linux Lab Yöneticisi Bill Hilf ile yapılan ve Slashdot.org kullanıcılarının hazırladığı sorularla gerçekleştirilen bir röportaj yayınlandı. San Fransisco LinuxWorld'da bir konuşma yapacak olan Hilf'in ağzından: "Buradaki yöneticiler fazlasıyla teknik. Hiç birisinin ağzından 'Linux düşmanımızdır!' lafını işitmedim. Kimi zaman oturur Microsoft harici teknolojiler kullanırlar ve derler ki; 'Bu sorunlar beş sene önce çözülmemiş miydi?' ya da 'Katetmemiz gereken çok yol var...'"
Sorular çok güzel, cevaplar ilginç... Bir ilginç husus daha: Hilf cevapları yollamadan önce Microsoft'un Halkla İlişkiler Departmanı cevaplara şöyle bir göz atmış...