Matematik Köyünde Bilgisayar Bilimleri

0
butch
20-26 Ağustos'da Şirince'deki Matematik Köyünde Bilgisayar Bilimleri ile ilgili 2 ders verilecek.

Her iki ders Türkçe verilecek.

Ayrıntlılı bilgi: http://matematikkoyu.org/etkinlikler/2012-tmd-lisans-lisansustu/

1. Chris Stephenson λ-calculus ve programlama dilleri

Özet

λ-calculus 80 sene önce icat edilmiş. Tamamen soyut matematiksel bir yapı.

Ancak giderek λ-calculus ya da en az “lambda” kelimesi “Pratik” dünyada da moda olmuş. Python'da, Java'da, C#'da artık “ λ” var.

Dersta λ-caclulus'un hem pratik ve teorik yanlarına bakılacak. Uygulamada λ-calculus değerlendiren programlar yazacağız.

Neden λ-calculus? Tarih ve önemi. Gödel, Church and Turing.
Sembollar ve ikame sorunları.
Bağlı ve serbest semboller
De Bruijn sayıları
Schönfinkelling
Church-Rosser niteliği ve pratik önemi.
λ-calculus Church-Rosser'dir.
Church sayılar, mantık, aritmetik.
Normal form
Özyineleme ve Y combinatörü
Açgöz ve tembel değerlendirilme
Gerçek programlama dilleri ve λ-calculus.
λ-calculus gibi bir dilde λ-calculus değelendiren bir program yazmak
Church-Turing tezi.

2. Gabriela Aslı Nesin Sonlu Otomata ve Biçimsel Diller

İçerik: Bu ders sonlu otomataları, regüler ifadeler ve gramerleri, ve Pompalama Önsavı'nı kapsayacaktır. Eğer zamanımız olursa başka dil sınıflarından da bahsedeceğiz, öreğin lineer, tek sayaçlı veya içerik bağımsız diller. Daha ileri seviyedeki öğrenciler için bir grubun cebirsel yapısı ile kelime probleminin bulunduğu sınıf arasındaki bağlantıdan kısaca bahsedilecektir.

İlgili Yazılar

FM Linux - Bölüm 2

SHiBuMi

Geçen haftaki hararetli FM Linux tartışmasında ortaya saçılanları derleyip toparlamak ve bir düzene sokmak için aşağıdaki listeyi oluşturdum. Gelen yorumları derledim ve objektif kalmaya çalıştım. İşte son durum:

Paul Graham Çeviri Hareketi

sundance

Bazılarımızın 40 Milyon Dolarlık Adam olarak tanıdığı Paul Graham, bir dolar milyoneri ve Lisp hackerı olmanın yanısıra çok da başarılı bir makale yazarı.

Birçok konuda yazdığı makaleleri zaman zaman Fazlamesai'de de çevrilerek yayınlanan Graham, tam bir günümüz filozofu.

Ufuk açan bu makaleleler şahsen benim o kadar ilgimi çekti ki, Türkçe'ye çevirmek için bir çalışmaya başladım. Birkaç ay içinde bütün makalelerini çevirmeyi planlıyorum, umarım beğenirsiniz.

İlk makale Writing, Briefly'nin çevirisi huzurlarınızda.

Yeni MacBook Pro ile tamam mı, devam mı?

butch

Yeni MacBook Pro Touch ID, Touch Bar, yeni gelişmiş ekran ve bol miktarda başka yeniliklerle duyuruldu. Bunların çoğu sevinçle karşılanırken, özellikle teknik kullanıcıları mutsuz eden değişiklikler de her zaman olduğu gibi gündeme damgasını vurdu. Escape ve fonksiyon tuşları ile SD Kart yuvasının kaldırılması, şarj portunun MagSafe’siz USB-C'ye evrilmesi de bu konudaki tartışma odakları.

...

Bira göbek yapmıyor!

sundance

Register.com'un haberine göre, bira göbek yapmıyor! Bira, şarap, süt ve portakal suyunun karşılaştırmaları sırasıyla % 41 - 77- 64 ve 42 oranlarında kalori içerdiklerini belirlenmiş.

Öte yandan, bira ile birlikte kebap yemenin, özellikle de döner kebabın (aynen böyle yazıyor) ve körili sosların, kilo almaya yol açtığı ama öte yandan bunların da kelliği azalttığı ve Duracellvari bir performans artışına yol açtığı da belirtiliyor.
Yok abi ben bira içmiyorum artık, göbek yapıyor diyip ülkemizdeki IT sektörünün gelişmesinin önünü tıkayanlara önemle duyrulur ;)

E-MBA?

ninja-g

Hadi hep beraber bilgisayarların başına, açın quicktime'ları ders başlıyor. Ding doong, işte hoca konuşmaya başladı. O da ne hiç susmuyor! Hemen pause. Başa al, bi daha. Offf hala anlamadım. En iyisi e-mail atayım, ya da chat mi yapsam hocayla. Dur şu forumlara bakayım belki anlayan biri vardir. Geçen gün Aslı "Pazarlama Erişimi" dersindeki "intervizyonel senkronizasyonu" anlatmıştı, çok zeki kız vallaa. Hahahaha çok zeki çoook..
THIS IS $7000!
content + e-mail + forum + chat + video + "Master yaptım ben" belgesi
Hiç para kullanmadan bilgiyi paylaşırken, WHAT IS THIS?