Object Persistence ve Lisp - Dabble ve Smalltalk

0
FZ
Şimşekleri üstüme çekmek pahasına böyle bir başlık atıyor ve diyorum ki Bill Clementson yine yapacağını yapmış ve acayip videolar hazırlamış.

Konu bu aralar pek bir revaçta olan ve "e peki nasıl yapacağız biz bu object persistence, serialization işini?" sorusu ile gündeme gelen konu. Bill Clementson en son gerçekleştirdikleri Vancouver Lisp Kullanıcıları Grubu Toplantısı çerçevesinde AllegroCache ile ilgili bir video hazırlamış.
Etkinlik sonucu ortaya çıkan diğer odyovizyüel (!) eser ise dabbledb ekibi tarafından hazırlanmış dabbledb tanıtım videosu. Smalltalk ile geliştirilen ve Google Base trendini çok farklı bir noktadan vurmayı amaçlayan bu Internet projesinin kısa süre içinde kullanıma açılacağı belirtiliyor.

Görüşler

0
muhasebeci
Sırada ne var? Sanırım site başlığı yakında "Eve gitsem de Lisp ile uğraşsam diyenlerin sitesi olarak değiştirilecek"
0
ttk
Bu gülüp yeri sumsuklayan adamı nasıl cizdiniz ?(buldum buldum :)
0
yilmaz
lisp lisp lisp hakkaten lisp görmekten bıktık yaw. tamam iyi bir programlama dili vs.. ama yani biraz fazla lisp konuşulur olmadı mı?
Şimdi FZ diyecek son 20 haber de sadece 1-2 tanecik ama yorumlar vs lisp oldu hep.
Burdan devlet yetkililerine sesleniyorum lisp'i azaltsınlar.
0
selam
Hıms.. Herkes kendi kullandığı, öğrenmeye çalıştığı ve araştırdığı dil, konu ile ilgili haber yapabilir. Eğer sizde her hangi bir dil hakkında araştırma yapıyorsanız ve ilginç olduğunu düşündüğünüz bazı bilgilere sahipseniz yada bir yerlerde link görmüş iseniz paylaşabilirsiniz.
0
yilmaz
elimize geçtikçe haber niyetine yolluyoruz.
0
tongucyumruk
Ufak bir detayı atlamıyor musunuz? FM öyle 5-10 kişilik bir editör/muhabir kadrosunun oturup "hmm şu şu ve şu konulara ağırlık verelim, şu konuyla öbür konuyu ise hiç gündeme getirmeyelim" şeklinde konuşmalar yaparak içeriği belirlediği cinsten bir site değil. Belki de bu siteyi dğer birçok siteden ayıran özelliği bu: gündemi, siteyi takip edenler belirliyor.

Şimdi size bir sır vereyim. Sitede Lisp'ten çok fazla bahsedildiğini mi düşünüyorsunuz? O zaman daha ilginizi çekecek konularda birşeyler yazarak bu gidişatı değiştirebilirsiniz. Eğer yazacak konu bulamıyorsanız buyrun size birkaç fikir: Web uygulamalarını "sıradışı" bir şekilde C ile Apache modülü şeklinde yazarak uçuk performansa ulaşmak, Erlang ile asenkron uygulama geliştirme, ASP.Net'in geleceği ve Microsoft LINQ... Konuların sonu yok... Tabii programlama dışındaki konularda da yazmamanız için bir sebep yok. Bunlar sadece benim aklıma gelenler. Yaratıcılığınızı kullanın, Lisp'i gündemden düşürün. Ne dersiniz?
0
FZ
Gizli plan yaptık, Java ile ilgili makale gelirse direkt siliyoruz. C# ile gelirse çarpıtıp yayınlıyoruz. Assembly yazan olursa hadi canım sen de diyoruz. FORTRAN diyen olursa dövüyoruz. C++ diyen olursa anlaşılmıyor bundan hiçbir şey deyip başımızdan savıyoruz. C yazan olursa çok uzun olmuş bu deyip kırparak yayınlıyoruz. Evet, çok kötüyüz biz. Gizli bir kurulumuz var, arada ritüel yapıp bazı bilgisayar kitaplarını tütsüleyip yakıyor Latince ve Yunanca bilgisayar terimleri ile karanlık güçlere sesleniyoruz.

Boşverin Lisp, LINQ, Apache, C modül, Erlang, vs. geyik yapmak daha kolay nasıl olsa. Konuya dair bir şey demeye gerek yok. Onun için önce konunun ne olduğunu anlamak gerekiyor, onun için çok kalori harcamak gerekiyor.
0
conan
Kahrolsun lisp ve isbirlikcileri! Linux gelecek dertler bitecek....

(Anlamsiz slogan atip kaciyorum muhaha!)

0
muhasebeci
ya arkadaşlar, amacım biraz "fazla Lisp" e dikkat çekmekti :) Çok fazla dikkate almayın benim mesajımı :) Bir bakim dedim benle aynı fikirde insanlar var mı diye, varmış demek.
0
Ragnor
Video'ları izlemedim, ama sitesini biraz gezdim şu dabble'ın. Şimdi bu Dabble GoobleBase'i kullanan bir nevi bir frontend mi? Öyleyse akıllıca bir fikir. Heleki Google ne yapsa gerekli veya gereksiz çok yayıldığı veya insanların manyakça birşekilde ellerindeki en gereksiz bilgileri bile (resim, günlük, bookmark vs.) bir dönemde tutacağı kesin bir proje üzerine yatırım yapmak oldukça zekice.
Ama Dabble benim anladığım gibi GoogleBase için bir frontend değilse, nedir peki? Biri açıklayabilir mi?
0
FZ
Google ile ilgisi yok bildiğim kadarı ile. Smalltalk ile yazılmış, kendi içinde çalışan bir sistem. Yani sıfırdan yazılmış bir servis.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNU CLISP 2.34 sürümü çıktı

FZ

ANSI Common Lisp yüksek seviyeli, genel amaçlı bir programlama dilidir. GNU CLISP, Karlsruhe Üniversitesi'nden Bruno Haible ve Münih Üniversitesi'nden Michael Stoll'un ürünüdür. CLISP, ANSI Common Lisp standardında tanımlanmış Lisp dilinin büyük kısmını desteklemektedir. Hemen her türlü UNIX platformunda (Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Solaris, Tru64, HP-UX, BeOS, NeXTstep, IRIX, AIX ve diğerleri) ve diğer sistemlerde (Windows NT/2000/XP, Windows 95/98/ME) çalışmakta ve bunun için sadece 4 MB RAM bellek yeterli olmaktadır.

'Lisp Outside the Box' Düştü Mü?

okanakyuz

Nick Levine tarafından O'Reilly için 2009 yılında yazılması planlanmaya başlanan ve resmi sitesi lisp-book.org şeklinde olan hayal kitap tarih oldu gibi duruyor. Kitap her lisp meraklısı gibi benim de hayallerimi süslemekte, (Özellikle kısım 3 ve kısım 6) fakat görünen o ki bu proje tarih olmuş durumda. Bir arkadaşım ile sohbet ederken öğrendiğim bilgi bu kitaba asla kavuşamayacağımız yönündeki dedikodu. Kitap için tek satır bile yazılmamakta artık. Dilerim birisi çıkar ve yeni bir proje başlatır. Çünkü Hacker lugatında O'Reilly'den bir kitap çıkartmak dünyadaki en önemli 2 hadiseden biri (diğeri zengin olmak ve paraya para dememek)

Kor Bilişim'den DOM Programlama Araçları

aycanirican

DOM modelinin kısmi bir gerçekleştirimi artık Core Server projesi ile beraber geliyor. Bu araçla, birinci dereceden DOM nesneleri yaratabiliyor, parametrik DOM üreten fonksiyonlar tanımlayabiliyorsunuz. Öyle ki, tanımladığınız DOM yapısını javascript betiğine çevirip, web tarayıcının kullanabileceği bir hale getirebiliyorsunuz. Örnekler için Dom Programming belgesine bakabilirsiniz.

Common Lisp Geliştirme Ortamı Kurulumu

FZ

Güncelleme (31 Temmuz 2005): SLIME ile ilgili güzel video adresleri belgenin sonuna eklendi

Şimdiye dek fazlamesai.net sitesinde Lisp ile ilgili bazı belgeler, çeviriler, röportajlar yayınladık*. Yaklaşık 50 yıldır geliştirilen ve hala pek çok yeni dile ilham kaynağı olan Common Lisp ile ilgili çalışmalara başlamak isteyenlerin ilk ihtiyacı olan şey güçlü bir geliştirme ortamı ve sıra bunu anlatmaya geldi!

Bu belgede GNU/Linux sisteminiz üzerine tam teşekküllü, güçlü bir Common Lisp geliştirme ortamı kurmanız ve ilk Common Lisp denemenizi yapıp test etmeniz için gerekenler anlatılacaktır.

Common Lisp'e en iyi destek veren GNU/Linux dağıtımlarından biri olan Debian GNU/Linux esas alınmıştır ancak burada yazılanların hepsini herhangi bir GNU/Linux ya da UNIX uyumlu bir sisteme kurmak mümkündür.

Hangi Common Lisp?

zekzekus

Daniel Weinreb, buradan erişilebilecek şekilde, Common Lisp gerçekleştirimleri (implementasyonları) ile ilgili bir inceleme yapmış. İncelemeye konu olan Common Lisp gerçekleştirimlerinin sorumluları kendi gerçekleştirimlerini anlatmışlar. "Nedir bu Lisp? Ortada bir sürü Lisp var, hangisini seçmeliyim?" diyenler için özellikle az bilinen Common Lisp gerçekleştirimlerini de içermesi açısından güzel bir kaynak.