Sun'dan Açık Kaynak Kodlu Java

0
Challenger
C-Net Asia'da yer alan haberde, Sun Microsystems'in başkanı ve COO' su Jonathan Schwartz, Solaris işletim sistemini açık kaynak kodlu yapmayı planladıklarını açıkladı. Schwartz, "ne zaman olacağını söylemek istemiyorum ama Solaris'in kaynak kodunu açacağız" dedi. Sun'ın kodunu açtığı tek şey Solaris değil. ZD Net Avustralya' da yer alan bu habere göre de Sun'ın Java teknoloji sözcüsü Raghavan Srinivas, Java'nın açık kodlu bir sürümünün olacağını açıkladı. "Java'nın nasıl açık kaynak kodlu olacağı üzerinde çalışmadık. Ama bu olacak. Belki bugün olabilir, belki yarın, belki de 2 yıl sonra olabilir" dedi.
sun

Görüşler

0
lifesdkver0_1
Donanım bedava [fazlamesai.net]; yazılım bedava. peki bunlar nasıl para kazanacak? :)
0
Challenger
Hava bedava, su bedava...
Bedava yaşıyoruz bedava.

Hem para dediğin nedir ki? :)
0
malkocoglu_2
Yanliz donanim _eger bir yazilim servisine abone olunursa_ bedava, oteki taraftan bazi yazilimlar bedava, fakat o yazilimlari calistiracak donanimlar parali, su andaki durum yani. Bedava yazilim ile bedava donanim arasinda bir "dışlamalı YA" (XOR) iliskisi var diyebiliriz.
0
Nightwalker
Denize düşen açık koda sarılıyor (Bunu yanlış anlayacaklara cevap vermeyeceğim. ). Bu firma ve benzerleri (Novell vs...) dah bir kaç sene önce Linux konusuna birkaç çılgının acayipliği olarak bakıyorlardı. Şimdi ne oldu ? Hemen söyleyim karları düşmeye başladı. Bu işin bir yandan M$ bir yandan Open source karşısında yürümeyeceğini fark ettiler. Hele ki SUN gibi ( burnu ) büyüklerin istesede zorla yaptıkları bir şey bu. Jerry Pournelle in Byte dergisinin geçen sayısında çok güzel bir yazısı (SUN ın borsadaki durumu, müşteriye yaklaşımı vs.) var bu konuyla ilgili. Tarihe not düşmek açısından söylüyorum (hani derler ya "aha buraya yazıyorum" :) ) M$ de en fazla 10 yıl içinde windows kodlarını açamak zorunda kalacak.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sun´un Desktop Sistem´inin İlk İncelemesi Yayınlandı.

conan

OSNews Sun'ın Java Desktop System'ini incelemeye almış. İncelenen sürüm Build 12C. Toplam 6 CD içinde gelen dağıtım 3 derlenmiş program, 2 kaynak, 1 de doküman CDsi şeklinde kullanıma sunulmuş. İyiler ve kötüler şeklinde ele alınan bu incelemeyi ne yazık ki zaman darlığından özetleyemiyorum, ama Fazlamesai'nin de bu haberden mahrum kalmasını istemedim doğrusu. Herkesin sevgilisi ekran görüntülerini de yazıda bulmak mümkün.

OpenSolaris + xfce + LiveCD = BeleniX

halixus

Unix olsun, güzel bir masaüstü olsun, kurulum derdi olmasın istiyorsanız BeleniX güzel bir seçenek. BeleniX OpenSolaris tabanlı bir dağıtım. Dağıtım LiveCD haline getirilip, xfce masaüstü ilave edilmiş. İlk solaris tabanlı, grafiksel arabirim ile gelen LiveCD olması bakımından ilginç. Daha önce OpenSolaris tabanlı ilk LiveCD text tabanlı olan SchilliX di. Şimdi xfce masaüstünü içeren BeleniX geldi. Ardından da tahmin ediyorum ki KDE masaüstüyle gelen bir OpenSolaris LiveCD dağıtımı kapıda. LiveCD furyasına OpenSolaris de dahil oldu diyebiliriz.

SUN ve Bill Gates'den bedava donanım!

yuxel

Sun'dan Jonathan Schwartz, donanımın ilerde bir gün bedava olacağını ve insanların sadece yazılım lisans/bağışlarına ücret ödeyeceklerini söylüyor.
Schwartz bu konuda yalnız değil.

Bir süre önce Microsoft'tan Bill Gates de benzer bir açıklama yapmıştı. Bill Gates'e göre, on yıla kadar donanım bedava olabilecek. Gates ayrıca bu bedava donanımların, gerkçek ses ve el yazısı tanıma fonkisyonlarını da içereceğini bildiriyor.
İlgili bağlantılar:
Slashdot Slashdot 2
Routers
Sun'dan bahsetmişken bir de Sun JAVA Masaüstü Sistemi 2'nin Linux.com incelemesinin bağlantısını da verelim: Linux.com

Solaris 9 Intel x86 platformunda çalışmayacak

erolozcan

Sun ekonomik nedenlerle Solaris 9`u Intel x86 platformda desteklemeyeceğini açıkladı. Bana göre bunun önemli bir nedeni artık Solaris`in x86 versiyonun olmasına gerek olmadığı, x86 platformunda insanların Solaris yerine Linux`u tercih etmesidir.

Sanırım Intel tabanlı Solaris kullananların büyük bir kısmı Linux`a taşınmaya başlayacak. Konu ilgili link : http://www.linuxworld.com.au/

Sun Studio 11 bedava

ahmetaa

Sun MicroSystems'in C, C++ ve Fortran geliştirme platformu Sun Studio'nun son sürümü olan Sürüm 11 bedava olarak indirilebiliyor. Sun C ve C++ derleyicileri son derece etkin kod üretme özelliklerine sahip bir ürün olarak biliniyor. x86 - SPARC Solaris ve x86 Linux sürümleri mevcut.