Police line crime scene 2498847226

sun.misc.Unsafe ve Jigsaw Projesi

1
tongucyumruk

Java dünyasını biraz takip eden herkesin dikkatini çekmiştir, son dönemde Java 9 ve Jigsaw projesinin getireceği modüler yapı ile birlikte sun.misc.Unsafe lafı gitgide daha çok duyulur oldu. Peki nedir bu sun.misc.Unsafe?

Mykhailo Kozik'in bu makalesinde detaylı bir şekilde açıkladığı üzere, sun.misc.Unsafe JVM'in bellek koruması ile ilgili garantilerini altüst etmenizi sağlayan bir Java sınıfı. sun.misc.Unsafe sayesinde doğrudan belleğe erişmeniz, dilediğiniz gibi allocation yapmanız, halihazırda bellekte bulunan bir objenin üzerine dilediğiniz gibi veri yazmanız ve daha bunun gibi JVM'in normalde yapmanıza izin vermediği pek çok şeyi yapmanız mümkün. Ve tabi klasik uyarımızı da yapmayı ihmal etmemeliyiz: Bu sınıfı asla, ama asla kullanmayın.

Peki son dönemde kendisi neden bu kadar gündeme geliyor? Çok basit: Çünkü Jigsaw projesi. Bilmeyenler için, Jigsaw projesi Java diline ve JVM'e modülarizasyon özellikleri eklemeyi hedefleyen bir proje. Bu sayede geçmişte yaşanan jar hell tarzı problemlere bir çözüm getirmeyi hedefliyor. Jigsaw nedir başlı başına ayrı bir yazının konusu olduğu için çok detayına girmek istemiyorum ama bizim konumuz için en çok önem arz eden özelliğinden kısaca bahsedeceğim: Kütüphanelerden API ihraç etme özelliği.

Bugünkü JVM mimarisinde, eğer bir .jar dosyası sizin classpath'iniz içerisindeyse o .jar dosyasının içindeki bütün public olarak işaretlenmiş sınıflar sizin uygulamanızın erişimine açıktır. Eğer bir geliştirici kendi paket hiyerarşisi sebebiyle bir sınıfı public olarak işaretlemek durumunda kalırsa bu sınıf artık o kütüphanenin açık API'inin bir parçası haline gelir ve geliştiricinin bununla ilgili yapabileceği hiçbir şey yoktur. Genelde geliştiriciler bu problemi sözkonusu kodu impl veya ınternal gibi paketlerin içine koyarak kullanıcılarına bakın bu paketin içeriği kafama göre değişebilir, kullanmayın mesajı vermek suretiyle çözmeye çalışırlar.

Jigsaw projesi ile gelecek en önemli yenilik işte bu. Bir .jar dosyası artık bir modül olarak tanımlanabilecek ve bu sayede bir sınıf public olarak işaretlenmiş olsa dahi eğer o modülden ihraç edilmiyorsa o modülün dışından kullanımı engellenebilecek.

İşte sun.misc.Unsafe tam olarak bu noktada devreye giriyor. Özünde JVM'in bir implementasyon detayı olan bu sınıf public olduğu için bugüne kadar JVM üzerinde çalışan tüm uygulamalar tarafından erişilebilir durumdaydı. Günümüzde Neo4J'den Mockito'ya pek çok Java kütüphanesi bir takım sihirli işlemler için bu sınıfı bolca kullanıyor. Java 9 ile birlikte Oracle sun.misc.Unsafe sınıfını ihraç etmeyi kesmeyi planlıyor ki bu da bu sınıfa ihtiyaç duyan pek çok uygulamanın çalışmayı bırakması anlamına geliyor.

Java ilk duyurulduğu günden bu yana geriye uyumluluğunu sürekli olarak korumasıyla ün yapmış bir platform (hatta bu uyumluluk takıntısı geçmişte bazı tartışmalı tasarım kararlarına da sebep olmuş durumda). Hal böyleyken Oracle'ın bir arka kapı bırakmadan bu uyumluluğu tamamen kırması çok olası gözükmüyor fakat eninde sonunda hedefin bu olduğu da ortada.

Son dönemde geliştirici camiası içinde en çok tartışılan konulardan biri Oracle'ın bu konuya nasıl bir çözüm getireceği. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Java dışındaki dillerde bu gibi problemlerin nasıl çözüldüğüne ilişkin örnekleriniz var mı? Herkesi yorumlara bekliyoruz.

Kapak resmi: Wikimedia Commons

Görüşler

0
muhuk

Scala yukarıda bahsedilen soruna güzel bir çözümü var. foo.bar.baz.FooBar sınıfı için, mesela, private[bar] diyerek erişimini foo.bar ve foo.bar.baz ile sınırlayabiliyorsunuz.

package foo.bar.baz

private[bar] class FooBar() {
  // ...
}

(private işaretleyebileceğiniz diğer yerlerde de geçerli)

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kendi JSF bileşenlerinizi yazın

Soulblighter

Daha önce FM'de yayınlanan bu haberde JSF ile ilgili makalelerden bahsedilmiş ve bir tane de Özelleştirilmiş JSF Oluşturma ile ilgili makaleden bahsedilmişti.

Buradaki ders ile nasıl kendi JSF bileşenlerinizi oluşturabileceğiniz örneklerle anlatılmış. Dersin hem HTML, hem de PDF sürümü mevcut. Yapılan örnekler ise adımlara göre ayrılmış ve ZIP formatında sıkıştıralarak konulmuş. JSF ile uğraşanların işine çok yaracağına inanıyorum.

JTS 13 | Exploring JSF 2.0 and PrimeFaces | Çağatay Çivici

tanerdiler

Java Teknolojileri Programcıları Derneği'nin düzenlediği Java Teknoloji Saatlerinin 13.'sü Bahçeşehir Üniversitesi Yazılım ve Bilişim Kulübü'nün katkılarıyla 1 Ekim 2010 Cuma tarihinde saat 19:00'da Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü'nde Çağatay Çivici'nin anlattığı "Exploring JSF 2.0 and PrimeFaces" adlı konuyla gerçekleştirilecek. Katılım her JTS'de olduğu gibi ücretsizdir.

Java Neden İyidir ?

anonim

Java 'nın .Net'e karşı üstünluklerini anlatan bir sunum Kafası karışanlar için iyi bir kaynak olabilir. www.manageability.org/manageabilityWiki/WhyJavaIsBetterThanDotNet sitesindeki en göze çarpan maddelerin alındığı bu sunumu sizde seveceksiniz :)

Java Neden iyidir?

Editörün Notu: Hazır ortalık ısınıyorken olgunlaşma yolunda emin adımlarla ilerleyen rakip Mono (özgür yazılım modeline uygun .NET ortamı) sitesine de bir göz atmakta fayda var, Mono 1.0 Beta 1 çıkmış durumda!

Java Data Mining API

anonim

The Java Data Mining API (JDM) veri madenciliği araçlarına erişmek için standart bir Java API oluşturma çalışmasıdır. JDM JDBC'nin veri tabanları için yaptığını, veri madenciliğinde yapmayı vaad ediyor ve veri madenciliğini de java programcısının alet kutusuna ekliyor. Burada bulabileceğiniz makale de temel veri madenciliği yapıları ile basit bir JDM uygulamısının gerçekleştirimi anlatılıyor.

Java: Nerede Kullanmalı, Nerede Kullanmamalı?

FZ

Verilytics'te kıdemli sistem mühendisi olarak çalışan Adam Ronthal Java ile ilgili makalesinde bu programlama dilinin (ve platformunun) nerede işe yaradığını ve nerede problem çıkardığını gerçek hayatta karşısına çıkan somut senaryolara dayanarak anlatıyor ve çarpıcı örnekler veriyor. Ağ programlamadan uzaktan yönetime, yüksek trafikli bir web sitesinin optimizasyonundan üçüncü parti araçlara dek pek çok farklı alandan örnekler verip kıyaslamalar yapan Ronthal, yeri geldiğinde Perl gibi programlama dillerinin, yeri geldiğinde wget gibi belli bir hedefe yönelik uzmanlaşmış programların çok daha iyi çözüm sunabildiklerine değiniyor.