Google Yardımıyla Kendi TLD'nizi Yönetin: Nomulus

3
tongucyumruk

Eğer alan adı dünyasını bir süredir takip ediyorsanız biliyorsunuzdur, uzun bir süredir ICANN'in "para varsa varım" politikası sayesinde gerekli ücreti ödeyip altyapınızı da kurduktan sonra .ninja, .xyz veya .google gibi kendi TLD'nizi (TLD = Top Level Domain, Üst Seviye Alan Adı) kurabiliyorsunuz.

Google sayesinde, artık kendi TLD'nizi çok daha kolay bir şekilde kurup işletebileceksiniz. Hayır, Google TLD'de çok güzel taksit imkanları veya finansman avantajları sağlamıyor ama Google'ın bugün duyurduğu açık kaynak TLD yönetim sistemi Nomulus sayesinde en azından altyapı sorununuzu çözmüş oluyorsunuz.

Yeni başlayanlar için hızlıca alan adı sisteminin nasıl çalıştığını özetleyelim: Alan adları en tepede ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) adlı bir kurum tarafından yönetilir. ICANN hangi TLD'lerin geçerli hangilerinin geçersiz olduğunu belirler. Registry olarak anılan TLD yöneticisi şirketler ICANN'e başvurup gerekli şartları sağladıkları ve yıllık olarak yüklü bir meblağ ödedikleri sürece kendi TLD'lerini işletebilirler. TLD işleten bu şirketler, genelde doğrudan isim.xyz gibi domainleri kendileri satmak yerine satış işlerini Registrar olarak anılan şirketlere devreder, bir anlamda onların yaptıkarı satışlardan pay alarak çalışırlar.

Nomulus işte tam olarak bu noktada devreye giriyor. Google'ın GitHub'da yayınladığı bu proje sayesinde TLD'nize bağlı Registrar'ların faturalarından tutun da ICANN'ın teknik isterlerine kadar bütün ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir paket sahibi oluyorsunuz. Tahmin edeceğiniz üzere Google Cloud Platform üzerinde çalışan Nomulus'u kendiniz için çalıştırıp bir Registry yönetmenin nasıl bir his olduğuna da göz atabilirsiniz.

Şimdi, lütfen yazıyı okuyan herkes şapkanın içine üç beş birşey atsın da birkaç yüzbin doları toplar toplamaz web sitemi blog.tonguçyumruk adresine taşıyabileyim.

İlgili Yazılar

Google Chart API ile Tek Harekette Grafik Basın

FZ

Google Chart API ile artık sadece tek bir HTML satırı ile, herhangi bir sunucu tarafı kod yazmadan (veya istemci tarafında gelişmiş bir JS kütüphanesi kullanmadan) kaliteli grafikler üretmeniz mümkün.

Söz gelimi aşağıdaki görüntü (ya da çubuk, çizgi, vs. türden grafikler) için tek yapmanız gereken:

Google dan yeni bir ürün...

anonim

Blender dan sonra yazılım dünyası galiba bir tane daha free (daha doğrusu beleş) 3D yazılımı kazanıyor...

İlgilenenleri Sketchup Google adresine bekleriz! ;)

Bitirme Tezi ve Google Master Plan

meddah

Ozan Halıcı ve Jürgen Mayer'in yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendikleri, bitirme tezi için hazırlanmış kısa filmlerinde "what barry says" ve "the google story"den ilham aldıklarından söz ediyorlar.

Filmin resmi sitesine buradan erişebilirsiniz.

Google Gmail ile Chat'i Birleştirdi

Skeleton

Google, Gmail kullanıcalarının ayrı bir chat programı gerektirmeden diğerleri ile metin mesajları gönderip/alabileceği bir servis olan Gmail Chat'i duyurdu. Bu yeni özellik ile Gmail içerisinde nerede olursanız olun, kontak listenizdekilerin durumunu görebilecek ve onlarla konuşabileceksiniz. Bunun yanında yaptığınız görüşmeleri Gmail hesabınıza kaydetme özelliği de mevcut.

Google Kitap Servisi Yayında

ComArge

Bugün gelen bir eposta da google kitap servisini tanıtımını gördüm. Lafı uzatmadan, aşağıdaki bağlantıya tıklayın ve sonucu görün.

http://books.google.com/books?q=fazlamesai